Vorbirea si dezvoltarea limbajului la copiii de 11-12 ani

/ / Modificat: 2016-09-12
Vorbirea si dezvoltarea limbajului la copiii de 11-12 ani

Odata ajuns la varsta de 11-12 ani, copilul si-a dezvoltat majoritatea abilitatilor de comunicare. El trebuie sa continue sa isi imbunatateasca vorbirea si limbajul si sa invete nu doar sa asculte, ci sa si analizeze din punct de vedere critic informatia pe care o recepteaza prin intermediul auzului.

Ariile de vorbire si limbaj sunt impartite de catre logopezi in sase categorii distincte, dar la fel de importante: auditia, limbajul receptiv, limbajul expresiv, exprimarea orala sau vorbirea, fluenta, dezvoltarea cognitiva si comunicarea pragmatica sau abilititatile de comunicare sociala.

Auditia: dezvoltarea abilitatilor de ascultare

Incepand cu varsta de 11 -12 ani, copilul este capabil sa asculte si sa analizeze in acelasi timp informatia din punct de vedere critic. El stie ca modalitatea de prezentare a informatiei poate altera mesajul interpretat de audienta. Prin urmare, va face conexiunile intre ceea ce aude si ceea ce cunoaste deja, pentru a-si forma o opinie adecvata.

Copilul este capabil sa asculte puncte de vedere diferite intr-o discutie si sa raspunda la ele. Incurajeaza-l sa asculte documentare sau jurnale de stiri, apoi sa povesteasca ceea ce a auzit si a inteles intregii familii.

El intelege ca ascultarea poate fi similara cititului, in sensul ca poate prinde "din zbor" informatia care ii este prezentata oral si o poate analiza rapid pentru a se concentra pe anumite puncte cheie.

Rolul copilului ca membru al audientei este sa inteleaga si sa urmeze reguli generale. De exemplu, poti sa razi la glumele vorbitorului insa nu trebuie sa strigi sau sa exclami in timpul discursului.

Limbajul receptiv: ceea ce intelege copilul tau

La aceasta varsta, copilul este capabil sa asculte informatii din ce in ce mai complexe, cum ar fi cea prezentata in cadrul unor documentare televizate sau jurnale de stiri, inregistrari audio ori reconstituiri de evenimente istorice complexe, prezentate intr-un mod persuasiv.

In egala masura, copilul stie ca un discurs trebuie planificat anterior si ca exista o serie de strategii de care se pot folosi, cum ar fi documentarea, solicitarea opiniei altor persoane, crearea unei harti in minte sau aplicarea unor chestionare.

Limbajul expresiv: ceea ce spune copilul tau

O alta abilitate care se dezvolta acum este capacitatea de a explica rezultate prin discutii. Copilul poate fi convingator atunci cand aduce argumente pertinente, bine formate in sprijinul unei afirmatii sau impotriva ei.

El isi poate folosi propriile cunostinte de limbaj ca strategie. Totodata, e capabil sa utilizeze elemente de jargon (termeni comuni, folositi pentru a denumi obiecte sau activitati specifice unei categorii profesionale sau sociale) pentru a include, respectiv a exclude alti copiii in grupul sau din grupul de prieteni.

La aceasta varsta, copilul se foloseste de elemente de recuzita, de mijloacele vizuale sau de cunostiintele audientei despre subiect, intr-o maniera interactiva. In institutiile de invatamant occidentale, se recomanda chiar studierea discursurilor politicienilor sau a comunicatelor de guvern, ca exemple de prezentari interactive. Totodata, se invata cum sa te folosesti de intrebarile altora, pentru a-ti consolida propriile argumente in cadrul discutiei.

Copilul de 11-12 ani este capabil sa prezinte aceeasi informatie sau acelasi fapt in maniere diferite, in functie de perspectiva membrilor audientei. Elevul de gimnaziu intervieveaza cu placere colegi de aceeasi varsta.

Vorbirea: exprimarea orala, formarea corecta a cuvintelor si a sunetelor

De acum, copilul este capabil sa vorbeasca fluent si sa utilizeze intonatia corecta, volumul potrivit si pauzele de efect (emfaza) atunci cand vorbesc in public. El ar trebui sa pronunte deja corect toate sunetele, fara greseli de articulare.

Dezvoltarea cognitiva, intelegerea conceptelor

Vocabularul unui copil de 11-12 ar trebui sa fie bogat si sa reflecte faptul ca intelege conceptele de probabilitate, certitudine si necesitate. El incepe sa citeasca texte cu intrigi din ce in ce mai complexe, iar nivelul de intelegere a personajelor ar trebui sa se reflecte in discursul lui, prin folosirea substantivelor calificative, precum erou sau raufacator.

Substantivele calificative sunt de asemenea utilizate pentru a descrie evenimente extraordinare, cum ar fi miracolele sau dezastrele naturale.

Copilul ar trebui sa fie capabil sa identifice daca informatia care ii este prezentata este o opinie, o parere exprimata in opozitie cu un fapt. Totodata, el ar trebui sa recunoasca limbajul colocvial si sa faca diferenta intre acesta si limbajul formal, utilizat la scoala. El poate intelege scopul unei dezbateri si rolul fiecarui vorbitor.

Comunicarea pragmatica sau abilitatile de comunicare sociala

Abilitatile de conversatie sunt bine dezvoltate la varsta de 11-12 ani, iar copilul este capabil sa-si foloseasca calitatile de limbaj pentru a negocia in situatii in care se intrevede un conflict.

Capacitatea de a socializa este necesara, pentru a putea contribui la argumentele celorlalti in conversatie, in scopul obtinerii unei intelegeri comune a evenimentul, dar si pentru a schimba subiectul discutiei ori pentru a formula scuze.

Copilul intelege atat felul in care regulile limbii se schimba pentru a indica gradul de apropiere intr-o relatie, precum si modul in care tonul si limbajul trupului sustin cuvintele rostite cu un anumit sens. De exemplu, copilul stie ca trebuie sa vorbeasca intr-un anume mod cu directorul scolii si altfel, cu tatal, acasa.

De retinut!

Copilul de 11-12 ani intelege conventiile sociale si stie sa fie politicos, sa-si ceara scuze si sa interpreteze corect diferite repere sociale. Vorbirea lui seamana cu cea a unul adult. In cazul unei fete, aceasta isi poate dezvolta un discurs extrem de empatic, in timp ce discursul baiatului este mult mai asertiv, mai ferm.

Ca parinte, nu trebuie sa uiti ca dezvoltarea sociala si emotionala a copilului tau nu este la acelasi nivel cu a ta, chiar daca el vorbeste ca un om mare. Copilul tau inca are nevoie de sprijinul tau, pentru a invata cum sa utilizeze limbajul pentru a vorbi despre modul in care comunica si gandesc.

Tu cum ti-ai ajutat copilul sa isi imbunatateasca vocabularul si abilitatile de comunicare? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Probleme tipice de comunicare la copilul de 6-12 ani

Cum convingem copiii sa comunice cu noi?

Vocabularul tipic copiilor de 6-12 ani

4 sfaturi pentru rezolvarea problemelor de comunicare la copilul de 6-12 ani

Taguri Dezvoltare limbaj copii Dezvoltare vorbire copii Vorbire copii Comunicare copii Activitati dezvoltare vorbire

Articole recomandate

Citeste si despre