La varsta de 9-10 ani, copilul isi consolideaza limbajul expresiv si invata sa se exprime intr-o varietate de situatii. Ariile de vorbire si limbaj sunt impartite de catre logopezi in sase categorii distincte, dar la fel de importante: auditia, limbajul receptiv, limbajul expresiv, exprimarea orala sau vorbirea, dezvoltarea cognitiva si comunicarea pragmatica.
Auditia: dezvoltarea abilitatilor de ascultare
Incepand cu varsta de 9 ani, copilul devine un ascultator activ. El isi dezvolta o serie de strategii de stimulare a dezvoltarii cognitive, atat pe durata ascultarii, cat si dupa incheiarea discursului. Copilul este capabil de pe acum sa mentina contactul vizual cu oratorul, sa ofere feed back si sa-si incurajeze colegii. El poate asculta o mare varietate de texte citite cu voce tare, de la versuri, pana la balade si poezii.
Limbajul receptiv: ceea ce intelege copilul tau
Receptarea corecta este esentiala pentru intelegerea si urmarea instructiunilor date de adult. Copilul de 9 sau 10 ani nu mai are nevoie de suport vizual pentru a intelege anumite idei si poate urma instructiuni complexe, legate de obiecte pe care nu le pot vedea.
El ar trebui sa fie in stare sa inteleaga modul logic in care vorbirea este structurata. Totodata, copilul la aceasta varsta ar trebui sa aiba capacitatea de a intelege informatia, datele sau rezultatele care i se comunica si sa le utilizeze pentru a-si exprima o opinie justificata.
Limbajul expresiv: ceea ce spune copilul tau
Copilul de 9 ani are capacitatea de a interpreta raspunsurile si atitudinile celorlalti cu ajutorul limbajului si de a-si exprima propriile opinii, folosindu-se de argumente. Mai mult, ii face o placere deosebita sa-ti povesteasca despre ceea ce a vizionat sau a citit recent, utilizand detalii amanuntite.
Pe de alta parte, el ar trebui sa fie capabil sa povesteasca pe scurt, in fata clasei, despre ceea ce a studiat si sa utilizeze paranteze in timpul prezentarii orale. Unii copii au chiar capacitatea de a juca rolul reporterului in grupul lor de prieteni. Ei pun intrebari, sintetizeaza informatia si impartasesc apoi rezumatul cu grupul.
La varsta de 9-10 ani, copilul e capabil sa recite poezii si sa dezbata probleme diverse. Capacitatea lui de exprimare a progresat de la descrierea verbala a unui obiect sau eveniment la explicarea verbala a unei idei.
Vorbirea: exprimarea orala, formarea corecta a cuvintelor si a sunetelor
Un copil de 9-10 ani nu mai are nevoie de corectarea exprimarii orale, fiind deja capabil sa se exprime clar si fluent.
Dezvoltarea cognitiva: intelegerea conceptelor
La aceasta varsta, copilul invata cum sa utilizeze limbajul pentru a-si arata aprobarea sau dezaprobarea, vizavi de afirmatiile altora. De asemenea, isi dezvolta capacitatea de reprezentare verbala a lucrurilor in maniera pozitiva sau negativa.
Comunicarea pragmatica sau abilitatile de comunicare sociala
Pe masura ce copilul creste, abilitatile lui de comunicare sociala se maresc semnificativ. El invata ca exprimarea orala si limbajul trupului pot fi imbinate atat pentru a transmite acelasi mesaj, cat si pentru a prezenta doua idei diferite, in scop de amuzament. Strategiile de indreptare/reparare a conversatiei in cazul aparitiei unei neintelegeri de comunicare sunt si ele consolidate la aceasta varsta.
Copilul este capabil acum sa faca distinctia intre comunicare formala, utilizata la scoala si comunicarea informala sau limbajul pe care il foloseste acasa. Totodata, el poate schimba registrele de limbaj, in functie de interlocutor si locul in care se afla. Stie cand este permis sa se exprime in argou si cand trebuie sa vorbeasca politicos. Totodata, stie sa-si simplice limbajul, atunci cand se adreseaza unui copil mai mic.
De retinut!
Un copil de 9-10 ani este foarte interesat sa discute despre propriile opinii si despre sentimentele sale! Nu-i ascunde informatii si lasa-l sa-si formeze singur o parere despre probleme minore. In felul acesta, il formezi ca individ independent si il oferi posibilitatea de a se exprima coerent!
Tu cum ai caracteriza abilitatile de vorbire si de limbaj ale copilului tau? Ce sfaturi de imbunatatire a limbajului la copii cunosti? Scrie-ne despre experientele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!
Pe aceeasi tema:
Activitati care dezvolta vorbirea copilului
Balbaiala la copii. Cum o putem corecta?
Jocuri si activitati prin care ajuti copilul sa vorbeasca corect
8 moduri prin care ajuti copilul sa vorbeasca mai repede