5 probleme comune ale coloanei vertebrale la copii. Cand trebuie sa mergi la medic

/ / Modificat: 2022-10-03
5 probleme comune ale coloanei vertebrale la copii. Cand trebuie sa mergi la medic

Coloana vertebrala este alcatuita din multe oase mici, numite vertebre, care sunt articulate intre ele. Intre vertebre se afla discurile intervertebrale. Exista, de asemenea, ligamente care unesc articulatiile si muschii de pe partile laterale ale vertebrelor; toate acestea au rolul de a mentine coloana vertebrala dreapta si de a efectua diferite miscari (aplecare, intoarcere, echilibru...). Pe langa aceasta functie de sustinere si miscare, coloana vertebrala mai are o functie fundamentala: protejarea maduvei osoase.

Coloana vertebrala a copiilor si adolescentilor este diferita de cea a adultilor, la fel ca si bolile care o afecteaza.

Cum arata coloana vertebrala a unui copil?

Daca privim coloana vertebrala din fata, aceasta trebuie sa fie intotdeauna dreapta. Pe de alta parte, daca il privim din lateral (proiectie laterala), acesta are curburi diferite care se schimba pe masura ce copilul creste. Putem imparti coloana vertebrala in 4 parti: cervicala (la nivelul gatului), toracica (la nivelul toracelui), lombara si, in final, regiunea pelviana care mai este cunoscuta si sub denumirea de coccis.

Nou-nascutul se naste cu o cifoza mare, tot spatele are forma unui C. Cand incepe sa tina capul, apare o curbura sau o convexitate la nivelul gatului: lordoza cervicala; cand incepe sa se aseze si sa se tarasca, apare o curbura la nivel lombar: lordoza lombara.  Astfel, daca privim coloana vertebrala din lateral, vom vedea 4 curbe.

Acum ca stii cum arata si cum evolueaza coloana vertebrala la copii, iata care sunt problemele frecvente cu care se confrunta acestia:

1. Dureri de spate la copii

Durerile de spate nu sunt la fel de frecvente la copii ca la adulti, dar le intalnim frecvent, in special la adolescenti. In cele mai multe cazuri nu exista nicio alterare anatomica care sa explice durerea, aceasta este nespecifica (am spune ca este o durere musculara sau mecanica), dar in alte cazuri trebuie sa facem analize pentru a exclude boli importante. Zona frecvent afectata este cea lombara.

Cauzele durerilor de spate la copii sunt foarte variate: miscari gresite, un ghiozdan prea greu, postura proasta, sedentarism, etc. Intr-un procent mic de cazuri se poate intalni o cauza specifica: tumori, spondiloliza/spondilolistezis, hernie de disc, osteomielita sau fracturi.

2. Scolioza

Scolioza este o constatare frecventa in consultatiile pediatrice (prevalenta estimata la 1%).  Este o alterare a alinierii articulatiei care afecteaza cele trei planuri ale spatiului (planurile coronal, axial si sagital), adica tridimensional. In cele mai multe cazuri apare in timpul adolescentei, care este unul dintre momentele in care coloana vertebrala creste cel mai mult si nu se gaseste nicio cauza; vorbim de scolioza idiopatica.

Intr-un procent mic, identificam cauza. Poate fi vorba de scolioza congenitala, adica de la nastere, din cauza unei anomalii in dezvoltarea vertebrelor. De asemenea, poate fi asociata cu sindroame, in care exista alte modificari la nivelul altor organe si/sau se poate datora unei boli neuromusculare, cum ar fi mielomeningocele sau paralizia cerebrala.

3. Spondiloliza sau spondilolistezis

Spondiloliza este o leziune care se caracterizeaza prin ruperea arcului posterior al unei vertebre. Cea mai frecventa vertebra afectata este cea de-a cincea vertebra lombara (L5). Afectiunea este mai frecventa in cazul femeilor. De regula nu apare in copilarie, dar poate aparea, in unele cazuri, la adolescenti, in timpul perioadelor de crestere si se numeste spondilolistezis.

Spondiloliza produce rareori simptome, iar cand apar sunt, de obicei, dureri de spate care se amelioreaza prin odihna.

4. Cifoza

La nivelul toracelui exista o cifoza (spatele este in forma de C). Aceasta cifoza fiziologica (normala) poate fi crescuta in anumite cazuri, dand aspectul unei cocoase.

Acest lucru se poate datora unei modificari de postura (cifoza posturala), tipica la copiii preadolescenti si adolescenti, unui sindrom (de exemplu, in muscopolizaharidoza) sau bolii Sheuermann, de cauza necunoscuta, in care vertebrele continue sunt lipite intre ele; vertebrele, in loc sa fie stivuite ca niste dreptunghiuri, devin in forma de pana, ceea ce face ca spatele sa se curbeze. In plus, exista neregularitati in placile vertebrale si noduli Schmorl, proeminente ale cartilajului discurilor intervertebrale.

5. Mielomeningocele sau spina bifida

Mielomeningocele este un defect de inchidere a coloanei vertebrale. Exista mai multe tipuri: ocult, cand defectul este osos; meningocele, cand iese un sac care contine lichid cefalorahidian; si mielomeningocele, cand iese un sac care contine atat lichid cefalorahidian, cat si maduva spinarii si nervii.

Simptomele vor depind de tipul de defect si de inaltimea coloanei vertebrale la care este localizat; acestea pot fi asimptomatice, usoare sau chiar pot cauza paralizie si pierderea controlului sfincterian.

Cand trebuie sa mergi cu copilul la pediatru

Este important sa acorzi atentie simptomelor si momentului in care au aparut. Este important sa consulti medicul daca:

- durerea este constanta si de lunga durata (mai mult de o luna)

- durerea este insotita de febra, scadere in greutate si/sau copilul nu mai are apetit.

-  starea copilului nu se amelioreaza cu analgezicele si este din ce in ce mai intensa.

- te trezeste noaptea

- durerea este insotita de alte simptome precum: pierderea fortei, furnicaturi sau pierderea simtului tactil. 

Taguri Afectiuni coloana vertebrala

Articole recomandate

Citeste si despre