Anxietatea este una dintre cele mai raspandite probleme de sanatate din societatea actuala. Copiii nu fac exceptie. Se estimeaza ca aproximativ 21% dintre copii sufera de un anumit tip de tulburare de anxietate. Dar cifra este mult mai mare daca ii luam in considerare pe cei care traiesc zilnic cu acest disconfort, fara a indeplini criteriile de diagnosticare.
Insa, care sunt principalele cauze care suc la anxietate in cazul copiilor? Ei bine, este important de mentionat ca exista mai multe tipuri de tulburari de anxietate care pot aparea in copilarie. Printre acestea se numara anxietatea de separare, fobia sociala, dar si anxietati provocate de situatii cotidiene.
Principalele surse de anxietate in cazul copiilor
1. Conflicte in familie
Familia este principalul agent de socializare pentru copii. Parintii sunt principalele puncte de referinta, iar viata de acasa are un mare impact asupra lumii emotionale a copiilor.
Atunci cand exista conflicte, certuri constante sau o dinamica nesanatoasa intre parinti si copii, acestia din urma pot fi grav afectati. Dar chiar daca nu sunt implicati direct, o atmosfera proasta intre mai multi membri ai familiei poate genera anxietate pentru copii.
2. Temeri si fobii de dezvoltare
De-a lungul cresterii copiii experimenteaza diferite tipuri de frica, specifice fiecarei etape de dezvoltare. Acestea pot fi una dintre principalele surse de anxietate din copilarie. aceste anxietati se vor agrava in cazul in care copiii nu sunt indrumati sa le gestioneze.
Anxietatea poate fi provocata de diverse frici precum: anxietatea de separare (in cazul bebelusilor), frica de intuneric, frica de moarte sau de ranire a unei persoane dragi si lista poate continua. Mai tarziu, cand copiii cresc, apar axietatile “scolare”, prin teama de a nu fi respinsi de colegi, de a nu se face de ras, de a nu lua note proaste etc. Toate acestea pot fi gestionate usor, de catre parinti, insa este important ca acestia sa fie constienti de ele, iar acest lucru se face printr-o comunicare foarte deschisa cu copilul.
3. Cerinte ridicate si prea multe teme
In ultimii ani vedem tot mai multi copii care sunt epuizati fizic si psihic de multitudinea de activitati la care sunt supusi. Parintii au tendinta de a supraincarca programul copilului cu activitati precum meditatii, cursuri, dar si cu participarea la diverite sporturi ori alte activitati pentru copii. Chiar si in weekenduri, micutii, in loc sa se odihneasca au activitati precum teme si cursuri extrascolare.
Parintii uita ca timpul liber si joaca sunt esentiale pentru dezvoltarea copiilor, iar absenta lor poate duce la niveluri ridicate de anxietate, la orice varsta, fie ca micutul abia a intrat la scoala sau este deja la liceu.
In plus, exista o presiune sociala din ce in ce mai mare asupra copiilor si tinerilor pentru a avea succes inca de la o varsta frageda. Competitivitatea si asteptarile ridicate ale parintilor si profesorilor ii pot determina pe copii sa dezvolte un nivel ridicat de perfectionism si autoexigenta, ceea ce are un impact devastator asupra sanatatii lor mintale.
4. Retele sociale
Retelele de socializare sunt unul dintre principalele moduri in care copiii socializeaza si interactioneaza cu colegii lor, dar si cu alte persoane. Insa multi dintre copii tind sa devina dependenti de retelele de socializare, acestea devenind una dintre principalele surse de anxietate in copilarie.
Copiii ajung sa se teama sa nu piarda ceva important cand nu sunt conectati. Ba mai mult, isi compara propriile vieti cu cele “perfecte” expuse pe retelele de socializare de catre influenceri si vedete.
Cum trebuie abordat efectul anxietatilor in cazul copiilor
Unele dintre aceste surse de anxietate depind direct de parinti. De exemplu, daca un mediu familial cu probleme creeaza disconfort pentru copil, aceasta dinamica trebuie revizuita si schimbata. Respectul si comunicarea fac mai mult decat strigatele si pedepsele atunci cand vine vorba de educatie.
Pe de alta parte, desi activitatile extrascolare au beneficii numeroase, insa este important sa nu supraincarcam programul copiilor si sa le lasam suficient timp pentru relaxare si joaca. Este important insa ca acest timp liber sa nu fie ocupat de ecrane si dispozitive electronice.
Activitatile creative si petrecerea timpului cu familia si prietenii sunt unele dintre cele mai sanatoase si mai imbucuratoare modalitati de petrecere a timpului liber.
In cele din urma, daca observi ca micutul tau sufera de tulburari de anxietate si in ciuda eforturilor tale acesta nu pare sa-si revina, este important sa ceri sfatul unui specialist. Acesta iti poate oferi tie si copilului tau informatii pretioase despre modul in care trebuie abordata problema pentru a va ajuta sa treceti peste aceasta etapa.
FOTO: freepik.com