Este un lucru frecvent ca parintii sa se ingrijoreze de faptul ca dintii copilului nu cad. De multe ori parintii merg cu cei mici la dentist fiind ingrijorati ca dintii celorlalti copii au cazut deja si cei ai copilului lor nu. Insa, desi procesul de inlocuire a dintilor de lapte cu cei permanenti incepe intre 5 si 7 ani, fiecare copil are propriul ritm, iar in cazul unora schimbarea dentitiei poate incepe mai tarziu, sau mai devreme, ceea ce este perfect normal.
Procesul de inlocuire a dintilor
In jurul varstei de 6 ani, primii dinti de lapte incep sa cada si sunt inlocuiti de dintii permanenti. Dintii sunt eliminati treptat, iar procesul se incheie la varsta de 11 sau 12 ani. Dintii permanenti incep procesul de inlocuire a dintilor de lapte prin resorbtia radacinilor acestora in os. Acest lucru face ca dintii de lapte sa inceapa sa se slabeasca si sa devina din ce in ce mai mobili, pana cand cad.
Este important sa permiteti ca procesul sa se dezvolte in mod natural, fara a forta sau a scoate dintii. Uneori dureaza mult timp din momentul in care elementul incepe sa se miste pana cand cade. Dupa ce piesa temporara a cazut, piesa finala va incepe sa apara in spatiul gol pentru a-i lua locul. Acest proces are loc progresiv. In general, primii dinti care se misca sunt incisivii centrali inferiori.
Ce trebuie sa faci daca dintii de lapte ai copilului nu cad
Dupa cum spuneam, procesul este diferit pentru fiecare copil in parte si poate incepe la varste diferite. Insa nu se intampla intotdeauna asa si pot aparea diverse probleme. Acest lucru trebuie sa te trimita la medicul stomatolog.
O circumstanta destul de frecventa este eruptia unui dinte permanent fara ca dintele temporar sa fi cazut. In acest caz, dintele permanent este plasat in spatele dintelui de lapte, care adesea nici macar nu se misca. In unele cazuri totulse va rezolva de la sine, dar in alte cazuri va fi necesara o extractie dentara a dintelui de lapte. Dintele permanent care a erupt deja se va repozitiona, in general, in locul potrivit.
De asemenea, parintii trebuie sa stie ca in cazul in care eruptia dintilor de lapte a fost intarziata cand copilul era bebelus se pot astepta ca inlocuirea dintilor de lapte sa inceapa mai tarziu, prin comparatie cu alti copii.
De ce nu cad dintii de lapte ai copilului tau
In timp ce inlocuirea dintilor este unica pentru fiecare copil, exista unele situatii care pot face ca procesul sa dureze mai mult decat de obicei. Iata cativa dintre factorii asociati cu eruptia intarziata a dintilor:
- Sexul: exista diferente in ceea ce priveste momentul inlocuirii dintilor intre fete si baieti. In cazul fetelor dentitia se schimba, in general, mai rapid decat in cazul baietilor;
- Subponderabilitate sau nutritie deficitara;
- Deficienta hormonului de crestere;
- Copii nascuti prematur sau cu intarzieri in dezvoltare;
- Anemie;
- Patologii renale cronice;
- Copii care urmeaza sau au urmat tratamente de chimioterapie;
- Copii care au suferit o trauma (lovitura sau accident) in zona gurii;
- Tumori dentare;
- Fibromatoza gingivala: gingiile sunt mai mari si fibroase si impiedica eruptia normala a dintilor;
- Anchiloza dintilor de lapte: dintii temporari sunt atasati de os si impiedica eruptia dintilor permanenti;
- Agenezia dintelui permanent: dintele permanent nu exista, astfel incat dintele de lapte nu se va resorbi si nu cada.
Vizite periodice la dentist
Copiii, ca si adultii, trebuie sa mearga periodic la medicul dentist. Prima vizita trebuie facuta in momentul eruperii primilor dinti de lapte, sau cel tarziu pana la implinirea varstei de un an. Pana la eruperea tuturor dintilor, copiii trebuie sa mearga la dentist de cel putin doua ori pe an, pentru a urmari starea si dezvoltarea dentitiei copilului. Dupa aceea, vizitele la dentist trebuie facute cel putin o data pe an pentru a descoperi din timp anumite probleme.
FOTO: freepik.com