Copiii adora sa se joace afara, in aer liber, mai ales cand este cald. Parintii ar trebui sa stie insa, faptul ca organismul celor mici nu se acomodeaza la fel de bine la temperaturile ridicate cum se acomodeaza organismul unui adult. Mai mult decat atat, copiii nu consuma suficiente lichide in timpul jocului, fiind mai ocupati sa se distreze.
In conditii normale, fiecare dintre noi pierde o anumita cantitate de lichide prin transpiratie, lacrimi, urina, scaun. In mod normal, toata aceasta cantitate de apa si sare care este eliminata de corp este recuperata prin consumul uzual din alimentatia zilnica.
Miscarea excesiva duce la pierderea lichidelor din corp. Daca acestea nu sunt reasimilate la timp pentru a suplini cantitatile pierdute, se ajunge la deshidratare. Vestea buna este aceea ca deshidratarea poate fi prevenita.
Pasi de urmat in timpul activitatilor sportive:
1. Pregateste-i. Inainte de antrenamente sau competitii copiii trebuie sa fie bine hidratati. Ofera-le cat mai multe lichide si fructe in acest sens, inainte de a incepe activitatea fizica.
2. Ofera-le apa sau bauturi pentru sportivi. Sigur ca apa este buna, dar este posibil ca o bautura care este dulce sau aromata sa fie consumata in cantitati mai mari de copii si cu mai multa placere. Sucul de fructe este de asemenea o varianta, dar pentru un copil foarte activ cele mai potrivite sunt bauturile pentru sportivi.
3. Tine un program. Copiii activi sau sportivi trebuie sa aiba un program strict de consumare a lichidelor. Acesta trebuie sa contina cantitatea de lichide pe care copilul trebuie sa o consume inainte, in timpul si la finalul antrenamentelor, jocurilor sau competitiilor. Un copil in jurul a 40 kg ar trebui sa bea cate 150 ml de lichide la fiecare 20 de minute.
Cantitatile de lichide trebuie crescute daca miscarea are loc intr-un mediu cald sau daca copilul transpira excesiv.
Ai grija ca lichidele sa fie consumate la timp, adica inainte sa i se faca sete. Setea este un semn al faptului ca cel mic este deja deshidratat.
4. Imbraca-i in culori deschise si materiale usoare. Acestea reflecta caldura in loc sa o absoarba cum fac culorile mai inchise.
5. Programeaza corect activitatile. Ideal ar fi ca activitatile sportive sa fie programate pentru prima parte a zilei, dimineata devreme sau pentru seara, mai tarziu, cand nu este la fel de cald ca in mijlocul zilei.
6. Evita bauturile deshidratante cum sunt cele cu continut de cofeina. Cafeina are un efect diuretic, ducand la pierderea lichidelor din corp.
Iata cateva semne care te vor ajuta sa-ti dai seama daca copilul tau este deshidratat:
• Senzatia de sete
• Gura uscata si lipicioasa
• Lipsa poftei de mancare
• Dureri de cap
• Lipsa lacrimilor atunci cand plange
• Ochi care par adanciti in orbite
• Ritm alert al batailor inimii
• Paloare
• Urinari mult mai rare si in cantitati mai mici
• Piele uscata
• Stare de letargie sau iritabilitate
• Oboseala sau ameteala
Pentru a trata deshidratarea ofera-i copilului cat mai multe lichide si lasa-l sa bea cat vrea. Daca ti se pare ca nu bea suficient ofera-i apa cat mai des. E bine sa bea cantitati mici si dese. Copilul ar trebui sa se odihneasca intr-un mediu racoros, cu umbra pana cand lichidele pierdute sunt inlocuite.