Multi copii se plang de dureri sau de disconfort care, dupa consultarea medicului pediatru, nu sunt de origine fizica. Acestea se numesc tulburari psihosomatice.
Pentru parinti, nimic nu este mai important decat sanatatea copiilor. Din acest motiv, atunci cand se confrunta cu disconfort fizic, nu ezita sa mearga la pediatru pentru o consultatie si pentru obtinerea tratamentului adecvat. Cu toate acestea, in multe ocazii, medicul confirma ca nu exista nimic care sa justifice durerea sau alte simptome. Insa apar indoielile. Cum este posibil ca totul sa fie bine si totusi, copilul pretinde ca are dureri in continuare. Minte? Este o boala atat de rara incat nu este descoperita?
Parintii sunt deseori ingrijorati si este de inteles. Din pacate nu se stiu suficiente lucruri despre tulburarile psihosomatice, care sunt cauza acestor probleme.
Ce sunt tulburarile psihosomatice
Tulburarile psihosomatice sunt toate simptomele pe care le resimte un copil in absenta unei cauze medicale. Cu alte cuvinte, acestea sunt durerile care apar atunci cand nu exista o afectiune fizica reala care sa explice aparitia simptomelor.
Cele mai frecvente sunt durerile de cap, problemele de stomac, iritatiile pielii, crizele astmatice si tulburarile de somn. Se estimeaza ca aproximativ 4% din consultatiile pediatrice se datoreaza unor astfel de cazuri.
In orice moment, punctul de plecare ar trebui sa fie efectuarea examinarilor si testelor relevante pentru a exclude o origine fizica. Odata ce s-a stabilit ca nu exista o problema fiziologica la originea simptomelor, se va lua in considerare o posibila explicatie psihosomatica.
De ce apar tulburarile psihosomatice
Tulburarile psihosomatice pot aparea la persoane de orice varsta, dar copiii sunt deosebit de vulnerabili la ele. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu dispun de instrumentele si strategiile personale necesare pentru a-si gestiona emotiile.
Un adult este mai mult sau mai putin capabil sa identifice ceea ce simte si cunoaste diverse alternative pentru a gestiona acea emotie. In acelasi timp pot vorbi despre acest lucru cu o persoana in care au incredere. Pe de alta parte, un copil nu are aceste cunostinte si nici experienta pentru a face fata sentimentelor, cu atat mai mult pentru a le gestiona. Ei au nevoie de ajutor, dar de obicei nici macar nu sunt pe deplin constienti de acest lucru, iar atunci cand sunt constienti, s-ar putea sa nu stie cum sa il ceara. Ceea ce stie este ca, atunci cand a fost bolnav, parintii lui au fost ingrijorati, au avut grija de el si au avut grija de el.
Aceasta nu este in niciun caz o actiune deliberata. Copilul nu-si simuleaza simptomele, nu le inventeaza; in niciun caz nu incearca sa manipuleze. Acesta este pur si simplu mecanismul pe care organismul sau il cunoaste pentru a exprima faptul ca nu se simte bine intr-o anumita sfera. Si deoarece nu poate verbaliza acest lucru, corpul lui o arata.
Ce poti face pentru a-ti ajuta copilul
Daca micutul tau are o tulburare psihosomatica, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a-l ajuta:
- Intelege prin ce trece, nu-l invinui si nu ii face reprosuri. Nu te indoi de cuvantul lui. Nu se preface!
- Lucreaza la inteligenta lui emotionala si invata-l sa identifice emotiile pe care le simte in orice moment.
- Invata-l strategii pentru a face fata emotiilor, cum ar fi sa isi noteze sentimentele, sa foloseasca tehnici de relaxare sau sa vorbeasca cu o persoana in care au incredere (cand este suficient de maare pentru a face asta).
- Fii un exemplu pentru el, prin a-ti exprima si gestiona propriile emotii in mod corespunzator.
Cand copilul tau se confrunta cu probleme psihosomatice, coboara la nivelul lui si vorbeste cu el despre grijile si problemele sale. Incearca sa afli care este cauza disconfortului. Incearca apoi, pe cat posibil, sa reduci sau sa elimini acest disconfort.
FOTO: freepik.com