De ce este important sa cumperi un ghiozdan ergonomic copilului tau?

/ / Modificat: 2019-08-12
De ce este important sa cumperi un ghiozdan ergonomic copilului tau?

Copiii poarta ghiozdanul in spate, in medie, 175 de zile pe an. 25% dintre elevii romani au probleme la coloana vertebrala. Conform Institutului National de Statistica, 5% dintre elevii de liceu sufera de afectiuni ale coloanei vertebrale.

ergonómic, -a adj. Care asigura un confort sporit in utilizare. A carui forma este special adaptata la conditiile de munca si de utilizare.

Ergonomia unui ghiozdan este data de cateva criterii: suport lombar, greutate optima, curele ajustabile, materialul de confectionare, elemente de siguranta.

  • Greutatea maxima a unui ghiozdan nu trebuie sa depaseasca 10-15% din greutatea copilului. Spre exemplu, la un copil de 8 ani, greutatea medie este cuprinsa intre 19 kg si 33 de kg. Asta inseamna ca ghiozdanul echipat trebuie sa cantareasca intre 3 si 5 kg. In caz contrar, pot fi afectate postura sau mersul. Este important ca un ghiozdan sa aiba doua bretele, astfel incat greutatea sa fie repartizata egal pe ambii umeri.
  • Ghiozdanul trebuie ajustat pe spatele copilului. Un ghiozdan ergonomic nu trebuie sa fie mai mare decat lungimea trunchiului copilului. El trebuie sa fie amplasat intre ultima vertebra cervicala (cel mai vizibil os al coloanei) si partea superioara a crestei iliace (locul in care ajunge degetul mare, in spate, cand stai cu mana in sold).
  • Pentru captuseala ghiozdanului este foarte important sa se foloseasca materiale cu aerisire de foarte buna calitate, astfel incat copilul sa nu transpire. De asemenea, ar fi ideal ca materialul din care este confectionat ghiozdanul sa fie impermeabil si rezistent la rupere si frecare.
  • Este esential ca ghiozdanul sa aiba benzi cat mai late din material reflectorizant. Benzile vor reflecta orice lumina care cade pe ghiozdan, astfel incat copilul sa fie cat mai vizibil pe strada, in special in intuneric.

Ghiozdanele Herlitz sunt singurele ghiozdane din Romania acreditate si recomandate de Societatea Romana de Pediatrie. Au structura rezistenta atent captusita astfel incat sa asigure ergonomia, distributia presiunii si greutatii in mod egal pe coloana, precum si aerisirea spatelui si a umerilor.

ghiozdan

ghiozdan1

ghiozdan2

Pozitia ghiozdanului este in intregime reglabila in functie de conformatia copilului - lucru extrem de important. Mentinerea ferma a ghiozdanelor pe spate, lipite de omoplati si reglate in functie de inaltime, este unicul mod de a evita defecte de postura, conform recomandarii medicilor, si o cerinta la care ghiozdanele Herlitz raspund indiferent de model sau situatie. In plus, ghiozdanele Herlitz au o greutate optima asigurand bazele unei cresteri sanatoase.

ghiozdan4

ghiozdan5

ghiozdan6

“Un ghiozdan bun tine spatele drept. Pe termen lung, o postura incorecta poate afecta atat sanatatea fizica, dar si pe cea psiho-emotionala. Fizic, copilul va resimti mai putina flexibilitate si va intampina durerea, in special la nivelul spatelui si al articulatiilor soldurilor. Din punct de vedere psiho-emotional, un om cocosat, cu capul aplecat multe ore pe zi trasmite creierului o atitudine de supunere, este un om cu o incredere slaba in fortele proprii. O durere cronica de orice natura musculara, ce depaseste 3-6 luni poate produce depresie si nevroza, panica, frica, agitatie interna, somn nelinistit, irascibilitate, oboseala psihica etc.” spune Marius Dinca, terapeut postural la Active Life Therapy.

Taguri Ghiozdan Ghiozdan copii

Articole recomandate

Citeste si despre