Dintii de lapte, o sursa de celule stem care poate salva vieti

/ / Modificat: 2022-04-05
Dintii de lapte, o sursa de celule stem care poate salva vieti

Centrul National pentru Informatii Biotehnologice din SUA sustine ca celulele stem derivate din dintii de lapte ar putea fi folosite intr-o zi pentru a combate boli precum cancerul sau diabetul.

Acest lucru inseamna ca, daca dintii de lapte ai copiilor sunt pastrati in conditii adecvate in banci dedicate, cercetatorii ar putea extrage celule stem dentare pentru a le salva viata in viitor sau pentru a le folosi in tratamente medicale.

Dintii de lapte, o sursa excelenta de celule stem

Pana in urma cu cativa ani stiam ca celulele stem, cele capabile sa se divida in alte celule stem sau sa devina orice alt tip de celule din organism, se gasesc in maduva osoasa, in cordonul ombilical si in lichidul amniotic.

In 2013, cercetatorii de la Institutul National de Sanatate au confirmat ca pulpa dintilor de lapte este o sursa valoroasa de celule stem care raman vii pana la scurt timp dupa ce dintele cade.

Aceste celule descoperite in dinti permit crearea de dentina pentru repararea dintilor in sine, dar ar putea fi folosite si in tratamente mult mai complexe. Acestea ar putea fi utilizate pentru regenerarea oaselor sau pentru a trata leziunile neuronale in boli incurabile in prezent, cum ar fi diabetul, cancerul, atacurile de cord sau chiar pentru a ajuta la dezvoltarea de noi tesuturi si oase, chiar si la ani de zile dupa ce dintele a cazut.

Dintii adulti le poseda, de asemenea, dar dintii de lapte ai copiilor, care sunt mai putin afectati de daunele provocate de mediu, au o capacitate mult mai mare de a se multiplica si de a se transforma si de a ajuta la regenerarea celulelor din alte parti ale corpului.

Viitorul medicinei regenerative

Celulele stem din pulpa dentara ar putea deveni o parte esentiala a medicinei regenerative datorita multipotentialitatii lor.

Te intebi care este diferenta dintre celulele stem dentare si celulele stem din cordonul ombilical? Pulpa dentara contine, in principal, celule stem mezenchimale, in timp ce sangele din cordonul ombilical contine predominant celule stem hematopoietice. Maduva osoasa, pe de alta parte, contine ambele tipuri de celule stem.

In timp ce celulele stem din cordonul ombilical s-au dovedit a fi valoroase in regenerarea tipurilor de celule sanguine, celulele stem dentare pot regenera tesuturi solide, pentru care sangele din cordonul ombilical este mai putin potrivit, cum ar fi repararea tesuturilor conjunctive, a tesuturilor dentare, a tesutului neuronal si a oaselor.

Datorita acestei capacitati multiple, acestea ar putea fi utilizate in cazul unor boli precum artrita, leziuni ale maduvei spinarii, Alzheimer, Parkinson, distrofie musculara si scleroza multipla, precum si in caz de accident vascular cerebral, probleme cardiace, boli de ficat si arsuri.

S-a demonstrat, de asemenea, ca celulele stem dentare pot fi transformate in celule beta pentru tratarea diabetului.

Noi utilizari ale celulelor stem dentare sunt descoperite in permanenta, desi este inca un domeniu nou si mai sunt multe de explorat.  

Banci de dinti pentru copii

In lumina cercetarilor stiintifice, unele companii au vazut afacerea si au creat banci de dinti, deoarece nu este suficient sa ii pastrezi acasa intr-o cutie mica, ci trebuie pastrati intr-un mediu special, congelati in azot lichid. Doar in acest fel celulele stem din intriorul acestora vor supravietui si vor putea fi folosite in viitor, daca vor fi necesare.

Pentru a le conserva, trebuie contactata in prealabil banca de celule stem care va trimite un kit special, iar in momentul in care dintele cade sau este extras, acesta trebuie transportat imediat la laborator pentru a cultiva si conserva celulele stem in conditii adecvate.

FOTO: freepik.com

Taguri Dinti de lapte

Articole recomandate

Citeste si despre