Dintii suprapusi la copii. De ce apar si ce este de facut

/ / Modificat: 2022-12-01
Dintii suprapusi la copii. De ce apar si ce este de facut

Dintii suprapusi sau hiperdontia sunt o afectiune rara care poate afecta gura copiilor. Copiii care nu si-au schimbat inca dintii de lapte au in total 20 de dinti in gura: 10 in partea de sus si 10 in partea de jos. Dupa inlocuirea dintilor si eruptia dintilor permanenti, in jurul varstei de 12 sau 13 ani, acest numar creste la 28. Odata cu eruptia maselelor de minte, in jurul varstei de 20 de ani, dentitia adulta este completata cu 32 de dinti permanenti.

Ce sunt dintii suprapusi?

Dintii suprapusi sunt dintii in plus pe care ii au unii copii. Tulburarea dentara de a avea dinti in plus se mai numeste si hiperdontie. Este o anomalie rara, cu o incidenta de 0,3% pana la 3,8% din populatie. Acesti dinti in plus afecteaza cel mai adesea maxilarul superior. Atunci cand sunt situate intre incisivii centrali, se numesc mesiodens.

In functie de forma dintilor suprapusi la copii, putem distinge doua tipuri:

Dinti suprapusi eumorfi: au un aspect si o dimensiune normala, asemanatoare cu restul dintilor din gura.

Elemente rudimentare: prezinta modificari de forma si dimensiune, ceea ce le face foarte diferite de restul dintilor. Mesiodens sunt de obicei de forma conica si mai mici decat ceilalti dinti.

Hiperdontie simpla si multipla

De asemenea, putem clasifica hiperdontia in functie de numarul de dinti in plus din gura. Astfel, vom avea o conditie simpla, daca exista doar un singur dinte in plus; sau multipla, cand copilul are mai mult de un element supranumerar. Acesti dinti pot fi asociati cu un sindrom sau pot fi gasiti la pacienti fara nicio boala de baza. Cauza principala care le provoaca nu este cunoscuta in prezent.

Simptomele dintilor suprapusi

Dintii suprapusi nu provoaca de obicei simptome sau disconfort la copii. Diagnosticul se face de obicei in cabinetele stomatologice prin examinare clinica si radiografii dentare. Adesea, acesti dinti nu sunt vizibili deoarece nu erup si raman in grosimea osoasa. In aceste cazuri, ele pot fi detectate doar prin intermediul unei radiografii. In orice caz, exista cateva semne care pot duce la suspiciunea prezentei unui dinte in plus in gura:

  • Probleme de ocluzie: dinti inghesuiti, diastema sau deplasarea dintilor.
  • Eruptia intarziata a unui dinte.
  • Resorbtia radiculara a dintilor vecini.
  • Aparitia chisturilor in zona dintilor supranumerari.

Ce probleme pot cauza dintii in plus?

Problema estetica cauzata de dintii in plus la copii este poate cea mai vizibila consecinta. Faptul de a avea unul sau mai multi dinti in plus afecteaza armonia zambetului, ceea ce poate cauza probleme de stima de sine la copii. In plus, problemele de ocluzie pot face ca, de exemplu, gura sa aiba probleme in indeplinirea normala a functiilor sale. Pe de alta parte, prezenta acestor dinti creste riscul de carii si boli parodontale la nivelul dintilor adiacenti. Chiar daca problema nu este rezolvata, aceste consecinte persista si se agraveaza.

Cum sunt tratati dintii suprapusi la copii?

Dintii supranumerari la copii nu cad de obicei, asa cum se intampla in cazul dintilor de lapte. Din acest motiv, atunci cand diagnosticheaza prezenta acestor elemente, medicul stomatolog pediatru va stabili cea mai buna alternativa pentru a rezolva problema. Tipul de tratament va depinde de varsta copilului si de pozitia si morfologia elementelor suplimentare.

Extractia dintilor suplimentari

Extractia dentara se efectueaza intr-un moment ideal, cand copilul este pregatit pentru aceasta procedura. In orice caz, cu cat dintele in plus este indepartat mai repede, cu atat mai putine complicatii vor aparea in restul dentitiei. In plus, hiperdontia necesita adesea abordari multidisciplinare pentru a restabili functionalitatea si estetica gurii. De asemenea, este frecvent ca aceasta abordare sa fie completata de ortodontie pentru a corecta problemele de ocluzie si a alinia zambetul.

Importanta controalelor dentare

Desi dintii supranumerari nu sunt atat de frecventi la copii, prezenta lor le poate afecta zambetul si calitatea vietii. Inceperea controalelor dentare de la o varsta frageda si efectuarea de controale la fiecare sase luni permite detectarea timpurie a acestui tip de anomalie. In plus, detectarea timpurie a dintilor in plus face posibila planificarea unei abordari in functie de varsta si nevoile copilului. Cu cat acesti dinti sunt indepartati mai devreme, cu atat scade riscul de complicatii viitoare.

FOTO: freepik.com

Taguri Dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre