In cazul copiilor durerile musculare pot aparea intr-un anumit moment sau pot fi permanente. Este important insa ca aceste dureri sa fie diferentiate de durerile de crestere.
Mialgiile pot aparea in timpul copilariei. Acestea sunt, de obicei, continue si se amelioreaza cu tehnici manuale (masaj) si, ocazional, cu analgezice.
Ce este o durerea musculara
Durerea musculara este un simptom complex care poate fi influentat de multi alti factori: fizici, emotionali si sociali. Durerea musculara reprezinta un disconfort care poate aparea intr-un singur muschi sau in mai multe grupe musculare. Acestea pot fi de moment sau pot dura luni ori chiar ani de zile.
Intensitatea durerilor musculare care apar in cazul copiilor variaza de la niveluri usoare pana la dureri intense, intolerabile. In unele cazuri durerea dispare spontan, insa exista cazuri in care copiii au nevoie de un tratament profesional.
Este important de mentionat ca, in cazul copiilor, durerile musculare apar cel mai des la nivelul picioarelor. Mai rar pot aparea la nivelul spatelui sau gatului, desi in cazul adultilor sunt cele mai frecvente.
Cum stii daca micutul tau are dureri musculare
Durerile musculare pot fi depistate in momentul in care copilul duce mana catre zona dureroasa. De asemenea, in cazul durerilor persistente sau puternice pot aparea modificari ale mersului sau posturii.
In schimb, copiii mai mari vor comunica verbal prezenta durerii musulare. Desi durerile musculare sunt frecvente in zona picioarelor acestea pot aparea oriunde in corp (brate, gat, spate).
Cum poti diferentia durerile de crestere de cele musculare
Durerile de crestere sunt de scurta durata. Acestea apar timp de catvea minute pana la o jumatate de ora. Dupa aceea dispar si reapar. In schimb, durerile musculare sunt constante si se resimt la palpare. In plus, in cazul acestora durerea poate creste in intensitate.
Un alt criteriu de diferentiere este faptul ca durerile de crestere apar in special la nivelul picioarelor si sunt localizate bilateral. Durerile musculare apar in orice parte a corpului si sunt unilaterale.
Cele mai potrivite tratamente
Daca micutul tau se confrunta cu dureri musculare are nevoie de o examinare fizica completa. In functie de fiecare situatie in parte, durerile pot fi tratate cu analgezice. In cazuri mai grave este necesara fizioterapia care are ca scop reducerea durerii si imbunatatirea mobilitatii.
In alte cazuri este recomandata kinetoterapia, care include terapia prin masaj, exercitii active de flexibilitate musculara, echilibru, postura si constientizare corporala.
In perioada de recuperare este foarte important sprijinul emotional al parintilor.
Sursa foto: pexels.com