- Cum se procedeaza cu un baietel de 11 ani, care este enurezis de noapte? A urmat diferite tratamente cu medicamente, trezit din 2 in 2 ore pentru a merge la baie, dar fara rezultate. Orice metoda folosim, in fiecare dimineata este ud. Tratamentele sunt prescrise de medicul specialist in neuropsihiatrie. Este de natura psihologica?
Raspuns:Enurezisul deseori este asociat unei cauze psihologice, insa pentru a sustine o astfel de cauzalitate psihologica si in cazul baietelului dvs. este necesar un control medical amanuntit.
Enurezisul deseori este asociat unei cauze psihologice, insa pentru a sustine o astfel de cauzalitate psihologica si in cazul baietelului dvs. este necesar un control medical amanuntit.
Din cele scrise de dvs. baietelul a fost in atentia unui medic neuropsihiatru si probabil ca acel medic cunoaste poblema in amanunt, de aceea va recomand sa lamuriti situatia intai pentru a exclude astfel de tulburari organice. Numai in lipsa unei astfel de cauze organice se poate merge pe ipoteza unei tulburari de natura psihica.
Enurezisul de cauza psihologica apare ca urmare a unor evenimente neplacute pentru copil, uneori chiar traumatizante, fiind deseori conditionata de relatiile si atmosfera din familia de apartenenta a copilului.
Pentru inceput incercati pe cat posibil sa identificati momentul de inceput al problemei, evolutia in timp si foarte important situatiile in care problema fiului dvs. nu s-a manifestat. Sunt astfel de momente asociate in viata de zi cu zi cu evenimente mai deosebite sau totul decurge normal? Astfel puteti face legatura intre ameliorarile sau agravarile problemei si evenimentele din viata copilului.
Totodata va indemn sa analizati modul in care copilul si membrii familiei dvs. reactioneaza fata de problema, ce anume faceti, pentru ca reactia dvs. pe termen scurt si pe termen lung poate intr-un mod inconstient sa intretina problema. Aici ma refer la un mecanism inconstient ce poate functiona la nivelul copilului care prin manifestarea inconstienta a simptomulul va poate conditiona pe dvs. ca parinti. Este o modalitate pe care copiii mici o folosesc frecvent pentru a atrage atentia si dragostea parintilor.
Urmati in continuare recomandarile medicului neuropsihiatru si restrictionati consumul de lichide conform programului baiatului dvs. Nu-i mai dati acestuia lichide dupa ora 19.00 si inainte de culcare formati-i acestuia o deprindere de a merge la toaleta.
Evitati blamarea si invinuirea copilului, el trebuie sa se simta in siguranta si iubit in continuare, deseori enurezisul asociind sentimente de jena, neliniste si vinovatie. O atitudine suportiva a parintilor, oricat de insuportabila e situatia, este un ajutor imens in demersul depasirii unei astfel de probleme si de aceea incercati pe cat posibil sa fiti langa baiatul dvs. si sa-l incurajati sa se deschida fata de dvs.
Mult succes!
Clara Monica Craciun,
psiholog – Clinica Psihosolutions.
www.psihosolutions.ro