Atunci cand ne gandim la mirosul urat al picioarelor, avem tendinta sa asociem acest lucru cu maturitatea sau adolescenta. Insa ce se intampla cand picioarele unui copil mic incep sa capete picioarele un miros urat?
De ce miros picioarele copiilor, ce ai de facut si cum poti evita aceasta problema neplacuta atat pentru el, cat si pentru tine? Sa incepem!
Din ce cauza miros urat picioarele copiilor
Cu siguranta iti amintesti mirosul de bebelus pe care il avea micutul tau in primele luni de viata. Cu totii am vrea sa putem pastra vie acea amintire pentru totdeauna. Dar, pe masura ce copilul creste, corpul lui trece printr-o multime de schimbari, fizice, hormonale, care duc la modificari bruste si rapide. Iar aparitia unor aspecte precum picioarele cu miros neplacut reprezinta una dintre aceste consecinte.
Odata cu inaintarea in varsta, este normal ca mirosul corpului sa se schimbe, iar factorii care determina acest lucru pot fi transpiratia, stresul sau schimbarile hormonale. Este, prin urmare, normal ca picioarele sa capete un miros neplacut, cu atat mai mult cu cat sunt o parte a corpului foarte solicitata, care transpira si care poate nu beneficiaza mereu de grija de care au nevoie.
Mirosul urat al picioarelor se datoreaza unor bacterii care traiesc pe pielea si care, in conditii de umezeala si transpiratie, emana un miros neplacut. Aceste bacterii se hranesc cu celulele moarte ale pielii si emana niste compusi organici care dau mirosul neplacut al picioarelor. In cazul in care copilul transpira foarte mult la picioare, se creeaza mediul propice pentru dezvoltarea bacteriei Kyetococcus sedentarius care, pe langa compusii organici mentionati anterior, emana si un miros extrem de neplacut.
Picioarele pot capata un miros urat chiar si la copiii foarte mici. Chiar daca nu este o problema medicala si nu necesita tratament, ea produce disconfort si, pe termen lung, poate duce la unele probleme ale pielii picioarelor. Umiditatea cauzata de transpiratie poate duce la aparitia unor ciuperci ale pielii, de aceea este important sa stim cum tinem sub control aceste probleme.
Cum scapam de mirosul neplacut al picioarelor la copii
Transpiratia este un proces fiziologic si nu o putem impiedica. Ce putem face insa este sa ne asiguram ca incaltamintea pe care o poarta copilul este adecvata, ca marimea este cea corecta si ca materialele din care sunt confectionate incaltarile lasa pielea sa respire. In acest fel transpiratia se usuca si piciorul nu sta umed toata ziua.
• Alegeti incaltaminte din piele sau material textil si evitati incaltarile din material plastic sau cauciuc.
• Asigurati-va ca sosetele pe care le poarta copilul sunt din bumbac, pentru a permite piciorului sa se usuce atunci cand transpira. Totodata, sosetele trebuie schimbate zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi, daca se uda.
• Incaltamintea trebuie sa fie comoda, flexibila si usoara, sa fie masura potrivita si sa nu fie imprumutata de la un copil la altul. Este indicat sa aveti cateva perechi de incaltaminte pe care copilul sa le poarte alternative, pentru a permite uscarea si aerisirea.
In cazul in care poate fi spalata la masina, faceti-o de cate ori copilul transpira la picioare sau spalati macar branturile din interior.
Atunci cand copilul poate sta descult, profitati pentru a folosi spray-uri speciale pentru igienizarea pantofilor, care curata chimic si care indeparteaza mirosurile neplacute. In ceea ce priveste odorizantele pentru picioare, este recomandat sa intrebati medicul pediatru inainte de a le folosi, pentru ca este posibil ca ele sa nu fie potrivite pentru pielea sensibila a copiilor.
Dincolo de aceste aspecte, igiena copilului trebuie sa fie una corespunzatoare. Invatati-l pe cel mic sa se spele in fiecare zi, sa isi curete picioarele cu apa si sapun si sa le stearga bine, acordand atentie in special spatiului dintre degete, unde se poate mentine umezeala si, astfel, se creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.