Mulți părinți se îngrijorează atunci când observă că noii dinți ai copilului lor sunt galbeni. De cele mai multe ori, este o senzație trecătoare care nu are nicio importanță, dar poate fi și un semnal de alarmă.
În unele cazuri, această colorație este un semnal de alarmă pe care nu ar trebui să-l ignorați. Alteori, însă, este un fenomen natural care nu ar trebui să vă alarmeze. Aflați aici motivele pentru care noii dinți ai copilului pot avea un aspect galben.
Culoarea naturală a dinților
Primul lucru pe care trebuie să îl știm este că fiecare dintre noi are propria culoare a dinților. La fel cum există diferite culori de ochi, piele și păr, există și diferite nuanțe de dinți. Această variație înseamnă că unele persoane au dinții mai albi, iar altele mai cenușii sau mai gălbui. Acest lucru nu înseamnă că, din cauza faptului că au un aspect mai închis la culoare, au o igienă mai slabă sau sunt pătați.
Motivul pentru aceste nuanțe diferite este compoziția dinților. Coroana dinților, care este porțiunea pe care o vedem în gură, este alcătuită din 3 straturi, care din exterior spre interior sunt smalțul, dentina și pulpa. Fiecare dintre aceste straturi are o anumită grosime. Combinația acestor grosimi dă naștere la diferite nuanțe.
Smalțul este partea cea mai exterioară a dintelui și se caracterizează prin transluciditatea sa. Prin urmare, aceasta dezvăluie dentina de dedesubt, care este mai gălbuie. Astfel, persoanele cu un strat de smalț mai gros au dinții mai albi. Pe de altă parte, atunci când stratul exterior este mai subțire, este vizibil mai mult țesut subiacent și dinții par mai întunecați. Așadar, unul dintre motivele pentru care noii dinți ai copilului =par galbeni poate fi faptul că aceasta este culoarea lor naturală.
Dinții de lapte sunt mai albi decât dinții permanenți
Părinții se gândesc adesea că noii dinți ai copilului lor sunt galbeni atunci când este timpul ca dinții să fie înlocuiți. Dar, în realitate, această senzație se datorează unui fenomen optic. Deoarece dinții de lapte sunt mult mai albi decât dinții permanenți, acest contrast de culoare face ca dinții permanenți să pară prea întunecați în comparație cu cei temporari.
Coroanele dinților de lapte au cele trei straturi despre care v-am spus. Mineralizarea țesuturilor dure este diferită de cea a dinților permanenți, iar straturile sunt mai subțiri. Acest lucru conferă dinților temporari un aspect mai alb. De fapt, aspectul alb al acestor dinți seamănă cu culoarea laptelui, acesta fiind unul dintre motivele pentru care sunt cunoscuți sub acest nume.
Dinții permanenți, pe de altă parte, au mai mult timp pentru formarea și mineralizarea coroanei lor. Straturile de smalț și dentină sunt mai groase, motiv pentru care au o culoare mai închisă. În plus, atunci când ies unii dinți temporari și apar cei permanenți, diferențele de nuanță devin evidente. Acest lucru se întâmplă din cauza apropierii dintre dinții vechi, mai albi, și cei noi, mai galbeni.
Alte motive pentru care noii dinți ai copilului tău sunt gălbui
După ce am clarificat aceste două situații normale care pot face ca noii dinți ai copilului să pară galbeni, haideți să analizăm alte posibile cauze ale decolorării:
Igiena orală precară: atunci când periajul este insuficient sau nu se face în mod corespunzător, placa bacteriană se acumulează pe suprafața dinților. Dacă placa persistă în timp, aceasta se poate calcifica și se poate transforma în tartru, care este foarte vizibil datorită culorii sale galben închis.
Traumatisme: dacă copilul a suferit o lovitură la nivelul dintelui, traumatismul poate provoca deteriorarea pulpei, ceea ce duce la o schimbare a culorii coroanei. Aceasta este o pată internă care nu poate fi îndepărtată prin periaj. Dintele apare mai întâi galben și apoi devine maro sau negru.
Medicamente: utilizarea unor medicamente în timpul sarcinii sau în copilăria timpurie poate colora dinții în galben sau maro. Cel mai frecvent exemplu sunt tetraciclinele.
Fluoroza: Expunerea cronică la concentrații mari de fluor în timpul formării dinților provoacă decolorarea dinților. Această afecțiune se poate manifesta sub forma unei colorații galbene.
Hipoplaziile: este un defect în dezvoltarea smalțului în timpul formării dinților. Această afecțiune poate fi observată pe dinți sub formă de pete albe sau galbene, puncte sau dungi.
Cariile: această boală se poate manifesta prin pete galbene pe dinți.
Sfaturi pentru a preveni îngălbenirea dinților noi ai copilului
Dacă noii dinți ai copilului par galbeni pentru că aceasta este culoarea lor naturală sau este doar o iluzie optică datorată contrastului cu dinții de lapte, nu este nimic de făcut. Cu toate acestea, această decolorare se poate datora, de asemenea, acumulării de placă bacteriană, a tartrului sau a cariilor dentare.
Pentru a preveni ca noii dinți ai micuțului să fie acoperiți de bacterii, pătați sau cariati, trebuie să aveți grijă de ei. Cu câteva practici simple, le puteți păstra curate și sănătoase. Pentru a face acest lucru, luați în considerare următoarele sfaturi:
Mențineți o igienă orală adecvată: periajul dinților timp de 2 minute, de 2 ori pe zi și cu o cantitate potrivită de pastă de dinți cu fluor este esențial pentru a controla placa bacteriană. De asemenea, folosirea aței dentare previne colectarea resturilor în zonele interproximale.
Supraveghează-ți dieta și redu consumul de zahăr: Aceasta este o altă modalitate de a preveni afectarea dinților copiilor. Prin limitarea alimentelor dulci, se reduce proliferarea bacteriilor, se previne apariția cariilor și se reduce deteriorarea smalțului.
Vizitați un medic stomatolog pediatru la fiecare 6 luni: profesionistul va putea să detecteze din timp orice problemă și să o trateze în timp util.