Ca adulti, poate fi usor sa presupunem ca, in special copiii mai mici, nu au de ce sa se teama, sa se ingrijoreze sau sa fie tristi. La urma urmei, copilaria este cunoscuta ca fiind cea mai inocenta si lipsita de griji etapa de dezvoltare. Cu toate acestea, copiii au destule motive de stres.
Sa incepem cu un eveniment recent si, sa recunoastem, inca actual. a trecut printr-o pandemie globala de mai bine de un an. Pentru o vreme, unii copii nu au putut sa mearga la scoala sau sa participe la activitati extracurriculare asa cum ar fi facut-o in mod obisnuit. Multi copii nu au putut sa-si viziteze prietenii, verisorii si bunicii asa cum o faceau anterior. Chiar si atunci cand viata incepe sa arate un pic mai usor de recunoscut, taxa de izolare sociala si teama de a fi departe de rutinele familiare pot declansa niveluri ridicate de suferinta la copii.
Si apoi exista o multime de ingrijorari care nu sunt asociate cu o pandemie. De exemplu, copiii care sunt hartuiti, singuri, retrasi sau care au probleme de invatare sau de atentie prezinta un risc mai mare de tulburari legate de anxietate sau depresie.
La fel ca adultii, si copiii se lupta cu anxietatea si chiar cu depresia. Cu toate acestea, semnele si simptomele nu sunt intotdeauna aceleasi la copii ca la adulti. Desi uneori sunt subtile, semnele de anxietate si depresie sunt usor de observat la copilul dumneavoastra daca va uitati foarte atent. In calitate de parinte, este important sa te asiguri ca, odata ce vezi aceste semne de avertizare, ele nu sunt ignorate.
1. Izolarea sociala
Un simptom al anxietatii si depresiei la copii este daca acestia se izoleaza departe de cei dragi. In general, copiii doresc sa fie in preajma unor persoane precum familia si prietenii lor. Uita-te bine la activitatile recente ale copilului tau si vezi cat timp a stat in camera lui.
2. Modificari ale starii de spirit
Anxietatea si depresia la copii sau adolescenti nu arata intotdeauna ca o ingrijorare sau tristete. Uneori, se manifesta ca furie sau irascibilitate. Furia sau iritabilitatea vine adesea cu teritoriul la multi adolescenti, dar pare furia excesiva sau neobisnuita pentru adolescentul tau? Un alt lucru este sa observati daca au existat schimbari de dispozitie la copilul tau. Pare ingrijorat sau preocupat de ceva tot timpul? Este frustrat, trist sau nu manifesta nicio emotie - pare pur si simplu detasat? A trecut ceva timp de cand nu ti-ai mai vazut copilul zambind? Poate ca in ultima vreme copilul tau a fost foarte tacut. Acesta ar putea fi un semn ca are ganduri coplesitoare in cap pe care se straduieste sa le opreasca.
3. Modificari ale somnului
Un copil sau un adolescent care se lupta cu anxietatea si depresia poate avea dificultati in a adormi sau a ramane adormit. Cand treci pe langa camera copilului tau cu usa inchisa, poate ca lumina lor este inca aprinsa sau ar putea sa ia o gustare in mijlocul noptii. Nu numai ca, copilul tau poate avea probleme cu somnul, dar unii copii cu anxietate si depresie ajung sa doarma prea mult. S-ar putea sa nu aiba dorinta de a se ridica din pat si de a intampina lumea. Ei pot dormi 8-10 ore si totusi sa se simta epuizati si complet nelinistiti.
4. Deznadejde
Lipsa de motivatie sau o perioada indelungata de apatie este un semn puternic de anxietate si depresie. Poate ca ti-ai intrebat copilul, de obicei activ, ce planuri de weekend are, doar pentru ca acesta sa iti raspunda ca nu are niciunul. Este posibil ca acesta sa fi fost un raspuns obisnuit in ultimele saptamani. Mai ales cu pandemia in curs de desfasurare, copilul tau poate simti ca nu are rost sa faca nimic daca exista sansa de a se imbolnavi el insusi sau pe tine.
Alte semne de suferinta pe care trebuie sa le observi:
- Scaderea interesului pentru activitatile preferate anterior
- Plictiseala persistenta, energie scazuta
- Ganduri negative persistente despre sine si despre ceilalti
- Sentimente frecvente de vinovatie
- Sensibilitate extrema la respingere sau esec
- Iritabilitate crescuta, furie sau ostilitate
- Probleme cu mentinerea relatiilor
- Plangeri de boli fizice, cum ar fi dureri de cap si de stomac
- Evitarea frecventa a scolii sau performante academice slabe
Ce trebuie facut
Deci, sa spunem ca ai observat mai mult de unul dintre aceste semne pe o perioada de peste doua saptamani, ce ar trebui sa faci? Cel mai bun mod de a interveni la inceput este sa vorbesti cu blandete cu copilul tau despre schimbarile pe care le-ai observat. De exemplu, i-ai putea spune: "Am observat ca nu mai esti interesat sa te joci video cu prietenii tai. Cum merg lucrurile pentru tine in ultima vreme?". Daca copilul tau este reticent sa vorbeasca, spune-i ca il iubesti foarte mult si ca este normal sa simta tristete si anxietate din cand in cand. Daca anxietatea pare sa fie problema, incurajeaza-ti copilul sa exerseze sa infrunte acel lucru care il face sa se simta anxios. Cu cat exerseaza mai mult, cu atat se va simti mai curajos.
FOTO: freepik.com