Cum pregatim copilul sa ramana singur acasa

/ / Modificat: 2017-09-18
Cum pregatim copilul sa ramana singur acasa

Copilul poate fi lasat singur acasa undeva in perioada scolara, in momentul in care este suficient de responsabil pentru a avea grija singur de el si de casa.

Pe langa varsta si factorii care trebuie luati in considerare in decizia de a lasa copilul singur acasa, este important sa incepi si un program de instruire, cu privire la principalele pericole care il pasc si cele mai bune moduri de a reactiona in situatii de risc.

Iata cum pregatesti copilul pentru momentul in care va fi responsabil de siguranta lui si a casei voastre!

Varsta potrivita si semnele care arata ca este pregatit sa ramana singur acasa

Nu exista o varsta ideala la care cel mic este pregatit sa ramana singur acasa. Specialistii urmaresc gradul de maturizare si nivelul de responsabilitate in stabilirea unei varste adecvate.

Exprimarea dorintei de a ramane singur acasa este principalul semn care te poate face sa te gandesti ca este pregatit pentru acest pas. L-ai putea auzi spunandu-ti adesea sa nu mai aduci bona sau bunicii pentru a sta cu el cand pleci, caci este mare si se descurca singur.

Pe langa manifestarea dorintei, copilul trebuie sa iti demonstreze faptul ca este pregatit sa aiba grija de el si sa ia decizii responsabile in lipsa ta. Poti urmari aceste indicii in comportamentul lui zilnic:

- este atent sa fie gata la timp pentru scoala si isi organizeaza singur activitatile;

- este capabil sa isi puna singur sa manance si sa stranga in urma lui;

- respecta regulile casei si sfaturile tale;

- stie sa reactioneze in principalele situatii de urgenta (incendiu, inundatie etc.);

- are grija sa inchida usa de la intrare fara sa ii sugerezi tu;

- nu se expune pericolelor in casa - nu se loveste tot timpul, nu lasa apa sa curga etc.

Potrivit specialistilor, copilul are un grad suficient de mare de maturizare si indeplineste abilitatile de care are nevoie pentru a avea grija de el insusi in jurul varstei de 10-12 ani.  

Cum pregatesti copilul pentru a ramane singur acasa?

Chiar daca cel mic este incantat de ideea de a ramane acasa si iti spune ca se simte pregatit, este important sa il pregatesti cu atentie pentru situatii neprevazute sau periculoase pe care le-ar putea intampina.

siguranta_incediu_copii

In fata unor astfel de situatii, copilul ar putea intra in panica si s-ar putea speria foarte tare, punandu-si siguranta in pericol.  

Instruieste-l cu privire la ce are voie sa faca si ce nu cand ramane singur acasa

Vorbeste cu prichindelul tau despre tot ce se intampla in momentul in care ramane singur acasa si despre cum trebuie sa aiba grija de el si de casa, in lipsa ta. Copilul trebuie sa stie ca daca nu este nimeni acasa:

- trebuie sa isi puna singur de mancare si sa stranga dupa el;

- sa isi faca singur temele si sa respecte programul zilnic prestabilit;

- sa incuie bine usa in urma ta si sa nu deschida nimanui, indiferent de cine ciocane (apropiatii - taticul, fratiorii, bunicii vor avea toti chei pentru a intra singuri, nu vor fi nevoiti sa sune la usa);

- sa nu iasa din casa singur;

- sa te sune atunci cand are o problema, o nelamurire sau o urgenta;

- sa reactioneze responsabil in situatii periculoase.

Invata-l sa reactioneze in situatii de urgenta

In discutia pe care o porti cu copilul, este important sa abordezi si subiectul situatiilor de urgenta:

incendii;

- inundatii;

- scurgeri de gaze;

cutremur etc.

Este recomandat sa il inveti cum sa reactioneze in fiecare caz in parte:

- sa ramana calm;

- sa ia primele masuri de urgenta (deschiderea geamurilor in cazul scurgerilor de gaze, oprirea apei in caz de inundatii, pozitionarea sub pragul usii la cutremur etc.);

- sa foloseasca numerele de urgenta la care trebuie sa sune imediat ce constata pericolul.

Pregateste-l prin jocuri de rol

Jocurile de rol iti ofera posibilitatea de a testa cunostintele si informatiile pe care ai incercat sa i le explici cu privire la experienta lui de a ramane singur acasa. Prin intermediul acestora, ai posibilitatea de a crea diverse scenarii si situatii cu care s-ar putea confrunta cand sta singur acasa.

Ii poti testa reactiile si comportamentul in astfel de situatii, pentru a vedea daca se sperie usor sau daca a inteles care sunt principalele masuri de siguranta pe care trebuie sa le ia.  

Tu la ce varsta ai lasat prima oara copilul singur acasa? Spune-ne cum l-ai pregatit pentru acest eveniment, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Pregatire copil singur acasa Lasare copil singur acasa Copil singur acasa Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre