Folosirea lui NU de catre copii pentru siguranta lor
Este esential ca micutul tau sa stie sa spuna NU in fata anumitor propuneri si solicitari neadecvate, ilegale sau imorale cu care se poate confrunta. A stii sa faca acest lucru il fereste de alegeri neinspirate si il pune la adapost de pericolele care il pasc la fiecare pas.
Nu esti prea incantata cand copilul tau iti tranteste un NU hotarat atunci cand il soliciti sa te ajute intr-o activitate. Dar nici nu ti-ar placea sa spuna DA cand un strain ii face o propunere neadecvata! Invata-ti copilul sa isi exercite corect dreptul de a refuza ceva!
In ce situatii trebuie sa stie sa spuna NU?
Jonglarea cu refuzul trebuie facuta adecvat.
Copilul trebuie sa stie cand este cazul sa refuze ceva sau sa puna un NU clar si definitiv in fata unor solicitari periculoase.
-
Atunci cand un strain il solicita sa mearga cu el undeva sau ii ofera ceva de mancare sau de baut;
-
Atunci cand un prieten de-al lui vrea sa il implice intr-o activitate care contravine preceptelor morale sau legale;
-
Atunci cand prietenii vor sa il invete sa fumeze, sa se drogheze sau sa bea alcool etc.
Invata-l diferenta dintre bine si rau!
Pentru a actiona in acest fel, trebuie initial ca tu sa il inveti pe copil sa faca diferenta intre ce este bine si rau. Asta inseamna ca trebuie sa ii cladesti o educatie de ordin moral. Cum poti face acest lucru? Folosindu-te de povesti, basme, pilde si desene animate! Chiar si de anumite filme cu rol moralizator! Copiii invata foarte multe din exemple, astfel ca daca ii expui intr-un exemplu clar de ce nu este bine sa furi, va intelege mai bine decat daca ii raspunzi doar "pentru ca nu este bine".
El trebuie sa stie ca exista reguli pe care toata lumea trebuie sa le respecte si ca daca acestea sunt incalcate se transforma in personaje negative, asemenea celor din basme. Toti copii vor sa fie personaje pozitive, deci este posibil sa respecte intocmai respectivele reguli.
Explica-i ce rol are NU si cum trebuie folosit!
Daca nu ii explici copilului tau cand anume este important sa refuze ceva sau pe cineva si cum sa o faca si de ce, s-ar putea ca gestul lui sa fie confundat cu impolitetea si cu lipsa de educatie.
Poate cadea usor in aceasta capcana si gestul lui poate fi interpretat ca o lipsa de bun simt. De aceea este bine sa il inveti bunele maniere si semnificatia refuzului, precum si situatiile in care acesta trebuie initiat.
Fii un model pentru el!
Copiii fac adesea ceea ce faci si tu! De aceea este bine sa eviti conflictele si actiunile care contravin modului in care incerci sa il educi. De exemplu daca nu vrei ca pustiul tau sa se apuce de fumat, nu trebuie sa fumezi nici tu in fata lui. Pentru ca te-ai putea trezi cu replica "fumez, pentru ca si tu o faci". El poate crede ca din moment ce tu faci acest lucru, acest tip de activitate nu este atat de rea sau nociva pe cat ai lasat tu sa se inteleaga.
Fa si tu ceea ce ii predici copilului tau!
Aceasta regula vine in completarea celei de mai sus. Daca spui ca fumatul este daunator, atunci nu fuma in fata lui. Copilul va fi indus in eroare si nu va mai intelege daca este rau sau bine din moment ce una zici si alta faci. Aplica pe tine mai intai aceste invataminte pe care incerci sa i le inoculezi lui.
Comunica deschis cu el!
Este important sa ai o relatie deschisa cu prichindelul tau! Trebuie ca el sa se simta in siguranta si sa aiba incredere in tine pentru ca tu sa fii cea mai apropiata confidenta a lui. El iti va spune in acest fel toate problemele cu care se confrunta si nu ii va fi frica ca vei reactiona negativ sau ca il vei certa.
Aplica jocuri de rol pentru a-l invata semnificatia lui NU!
Dupa ce i-ai explicat tot ce trebuie sa stie despre NU si despre cand trebuie sa il foloseasca este timpul sa treci la practica. Te poti folosi de jocurile de rol pentru a constata daca copilul tau a invatat lectia. Pune-te in postura unui raufacator care incearca sa il acosteze si vezi cum reactioneaza. Inventeaza tot felul de scenarii in care sa il pui in diferite situatii de a reactiona.
Sursa foto: freepik