Un ceas este un lucru cat se poate de potrivit pe care il poti achizitiona copilului tau. Pe langa faptul ca va purta un accesoriu de „om mare”, va putea invata citirea orei. In randurile urmatoare, vei descoperi de ce criterii de baza sa tii cont pentru a alege corect ceasul pentru copil.
Ceas clasic sau smartwatch?
Ceasul clasic, care indica ora, minutele si secundele, este ideal pentru un copil care tocmai invata sa citeasca un ceas, respectiv sa inteleaga notiunea timpului. Poate fi potrivit si pentru copiii carora le pasa mai putin de tehnologia momentului.
Un smartwatch vine cu numeroase specificatii utile atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. De exemplu, cu functia GPS, iti poti monitoriza foarte usor copilul. Unele ofera si posibilitatea de a efectua apel telefonic sau trimite un mesaj SOS. Astfel, te poti asigura ca cel mic este in siguranta in drum spre scoala sau la locul de joaca.
Pe de alta parte, un smartwatch poate prezenta si anumite functii mai putin indicate, precum diverse joculete. Acestea pot distrage atentia copilului tau.
Calitatea materialelor
Indiferent ca alegi un ceas clasic sau smartwatch, calitatea materialelor este foarte importanta. De regula, ceasurile celor mici sunt fabricate din materiale precum cauciuc, silicon, plastic sau textil. Cere comerciantului sau producatorului mai multe informatii despre posibilele substante chimice folosite.
Atunci cand te uiti dupa ceasuri copii, asigura-te ca materialele din care este fabricat ceasul sunt rezistente la toate activitatile energice si la micile accidente inevitabile din viata prichindelului. Totodata, un ceas de calitate nu va agresa in vreun fel pielea din jurul incheieturii mainii celui mic. Cum este o zona sensibila, producatorii consacrati de ceasuri pentru copii acorda o atentie deosebita si propun materiale usoare si prietenoase cu pielea. In acest mod, te poti linisti in privinta aparitiei alergiilor nedorite. De exemplu, o curea din silicon de calitate va fi confortabila si, in plus, usor de curatat.
Copilul tau, odata ce va indragi ceasul primit, il va purta peste tot. Chiar daca nu practica inot sau alte sporturi acvatice, iti recomandam sa cumperi din start un ceas care sa aiba si rezistenta la apa.
Afisaj analogic sau digital?
Realitatea este ca sunt copii mari si chiar adulti care intampina dificultati in citirea unui afisaj numeric la un ceas. Sfatul nostru este sa nu-ti obisnuiesti copilul doar cu ceasuri digitale. Afisajul digital este foarte usor de citit, de aceea foarte multi copii il vor prefera numaidecat.
Daca esti in situatia in care cumperi primul ceas copilului tau, iti recomandam unul care sa aiba afisaj analogic sau numeric. Il va ajuta mai bine sa invete si sa deprinda citirea timpului, chiar daca va fi mai greu la inceput. Multi producatori de ceasuri folosesc aratatoare si indicatoare suficient de mari si in culori atractive pentru a fi mai usor de interpretat.
Dimensiunea cadranului
Cat de mare sa fie ceasul pentru copilul tau? Ceasul trebuie sa fie unul potrivit mainii copilului, respectiv circumferintei incheieturii. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa fie un ceas cu cadran mare in speranta ca cel mic va vedea mai bine ora. Se va dovedi un ceas inestetic si incomod.
Cel mai indicat este sa-i cumperi ceasul dintr-un magazin fizic, pentru a-l putea proba la mana, sau de la magazinele online de incredere unde poti face retur in cazul in care comanzi un ceas nepotrivit pentru copil.
Stil si design
Este un criteriu important la care copilul tau va avea dreptul la opinie si decizie. Altfel, vei cumpara un ceas care va sta mai mult in sertar decat la mana celui mic.
Exista o gama variata de culori si tematici, de la printese si pirati la supereroi sau personaje Disney. Vei gasi si ceasuri minimaliste usor de asortat tinutelor copilului tau. Cel mai bine lasa-l sa aleaga, iar daca ii cunosti deja preferintele, te poti baza pe surpriza unui ceas oferit cadou.
In concluzie, un ceas pentru juniorul tau nu se alege chiar intamplator imediat cum il vezi intr-o vitrina sau online. Conteaza si pretul, dar si criteriile de baza tocmai prezentate.
FOTO: Shutterstock.com