Caminul este locul in care copiii invata multe lucruri pe masura ce cresc, acasa este locul unde copilul tau incepe sa atinga si sa simta obiectele din jurul sau, ceea ce ii face mintea sa se dezvolte, unde este inconjurat de dragoste, grija si atentie si unde se simte cel mai confortabil, de aceea este important sa te asiguri ca il inveti inca de mic care sunt masurile de siguranta care sa il protejeze cand nu esti in preajma sa.
Desi caminul este probabil cel mai sigur loc din lume pentru un copil, casa voastra poate sa aiba pericole ascunse care sa il puna in primejdie pe cel mic, asa ca iata ce masuri de siguranta trebuie sa iei pentru a-l tine departe de pericole, indiferent de varsta:
Pastreaza toate produsele de curatenie intr-un loc sigur
Toate produsele de curatenie contin produsi chimici care pot fi extrem de otravitori daca sunt ingerati asa ca asigura-te ca acestea nu sunt depozitate la indemana copilului, ci in spatele usilor inchise. Nu pastra detergenti sau altfel de produse toxice in recipiente precum sticle de bauturi sau caserole de plastic care ar putea fi confundate cu produse comestibile si nu le lasa niciodata la vedere sau in locuri unde cel mic are acces.
Acopera toate firele si prizele electrice
Transforma-ti casa intr-un loc sigur din punct de vedere al riscului de electrocutare, acoperind toate prizele pe care nu le folosesti si care sunt la indemana copilului cu capace de protectie din plastic, disponibile in comert. Arunca sau repara toate dispozitivele si cablurile electrice care sunt stricate; izoleaza cablurile electrice deteriorate. Invata copilul despre pericolul electrocutarii si spune-i ca nu trebuie sa atinga niciodata dispozitive sau cabluri electrice cu mainile umede.
Instaleaza alarme
Instaleaza o alarma de fum acasa si verifica periodic daca functioneaza; invata copilul ce trebuie sa faca in eventualitatea in care aceasta se declanseaza si care este cea mai usoara metoda de a iesi in siguranta afara. Daca ai centrala, semineu, plita cu gaz, instaleaza o alarma de gaz deoarece orice scurgere de monoxid de carbon poate fi fatala, mai ales pentru ca acesta este inodor si incolor.
Protejeaza perimetrul casei
Asigura-te ca toate colturile ascutite ale mobilei si a altor obiecte sunt acoperite cu capace de protectie care nu pot fi inlaturate de catre copil, securizeaza ferestrele si usile cu dispozitive care sa le mentina inchise, protejeaza panoul de comanda al aragazului, cuptorului sau plitei din bucatarie astfel incat cel mic sa nu poata apasa pe ceva din greseala (sau intentionat), depoziteaza cutitele in sertare cu siguranta sau in locuri care sa te asiguri ca sunt inaccesibile copilului.
Limiteaza accesul la scari si trepte in interiorul casei folosind porti de protectie, special desemnate pentru acest lucru; nu tine arme de foc, pocnitori sau artificii in locuri neincuiate si la vedere.
Animalele de companie
Sunt o bucurie pentru cel mic sa le aiba prin preajma (si un catel ar putea chiar sa te ajute sa iti tii micutul in siguranta), dar invata-l sa se poarte frumos cu ele, sa nu le traga de coada sau de urechi si sa nu le bruscheze, pentru a nu le enerva astfel incat sa il raneasca. Asigura-te ca cel mic intelege ca trebuie sa se indeparteze de orice animal care este irascibil sau isi arata coltii, pentru ca ar putea sa ii faca rau.
Telefoanele si strainii
Se poate intampla ca o persoana straina sa sune acasa, sau sa bata la usa; in general acest lucru nu reprezinta neaparat un pericol, dar daca copilul este singur acasa este mai bine sa indepartezi orice risc, explicandu-i regulile de baza pentru a fi in siguranta.
Daca este singur in casa, copilul trebuie sa stie sa tina usile si geamurile inchise si daca ferestrele pot fi urmarite de ochii curiosilor, sa lase jaluzelele trase.
Daca bate cineva la usa, copilul trebuie sa stie sa intrebe cine este inainte de a deschide usa si daca este o persoana necunoscuta sa nu deschida sub niciun pretext.
Similar, daca numere necunoscute apeleaza telefonul fix sau mobil de acasa, copilul trebuie sa stie sa nu raspunda, sau daca o face, sa nu ofere informatii personale persoanei straine care apeleaza.
Pentru ca multe dintre situatiile care implica persoane straine variaza, poti sa joci jocuri cu copilul tau pentru a-l invata ce sa spuna si ce sa faca daca un strain bate la usa, copilul va fi mai stapan pe situatie daca deja a repetat diverse scenarii in avans si stie ce are de facut.
Este important sa iti ajuti copilul, pe masura ce creste, sa memoreze numere de telefon utile (al tau, al serviciilor de urgenta, al vecinilor) pe care sa le poata apela daca se simte in nesiguranta atunci cand este singur acasa.