Tabara de vara in conditii pandemice. Recomandarile medicilor pediatri pentru siguranta copiilor

/ / Modificat: 2021-07-04
Tabara de vara in conditii pandemice. Recomandarile medicilor pediatri pentru siguranta copiilor

Copiii adora taberele de vara, iar pentru parinti sunt o buna optiune pentru ca cei mici sa petreaca timp in natura si sa se bucure de o vacanta alaturi de prietenii lor.

Acum insa, in plina pandemie de coronavirus, lucrurile nu mai sunt atat de simple precum par. Exista oricand riscul ca micutul sa se contamineze, mai ales cand petrece timp in colectivitate. Tocmai de aceea, medicii pediatri au alcatuit o lista cu recomandari pentru parinti, astfel incat copilul sa poata merge in tabara in conditii de siguranta.

Taberele au beneficii importante pentru copii, deoarece le permit sa fie in contact cu natura, sa isi dezvolte independenta, sa invete lucruri noi si sa socializeze. Din acest motiv medicii pediatri le recomanda, dar cu anumite masuri de securitate, esentiale impotriva Covid.

Asta deoarece pandemia nu s-a incheiat, iar vaccinarea copiilor sub 12 ani este, momentan, imposibila. Prin urmare trebuie sa se previna infectarea. Iata de ce trebuie sa tii cont cand iti trimiti copilul in tabara.

1. Utilizarea mastii

Copilul trebuie sa poarte masca de fiecare data cand intra intr-un spatiu inchis, precum muzee, sali de spectacole, etc. Desi in aer liber poate sta relaxat fara, micutul trebuie invatat cand si cum sa poarte masca in mod corect.

Utilizarea mastii este obligatorie pentru copiii cu varsta de peste sase ani si este recomandata, daca o tolereaza, de la varsta de trei ani. Aceasta trebuie insa purtata corect, potrivit recomandarilor autoritatilor sanitare.

2. Atentie la camerele de dormit

Ideal este ca intr-o camera sa nu stea mai mult de doi copii. Daca tabara are loc intr-o cabana unde camerele de dormit au mai mult de 3-4 paturi, distanta dintre acestea trebuie sa fie mare. Este indicat ca intre acestea sa existe minim un metru, iar camerele sa fie bine aerisite.

In cazul paturilor duble, copii trebuie sa doarma la poluri opuse, astfel incat capul unui copil sa coincida cu picioarele celui de-al doilea.

3. Ventilatia si curatarea mainilor

Este necesar ca incaperile sa fie bine ventilate si aerisite pe toata perioada sederii copiilor. De asemenea, copii trebuie sa aiba reguli de igiena bine stabilite si sa stie sa se spele des pe maini si sa foloseasca dezinfectantii. La fel de important este sa stie sa mentina distanta intre ei si colegi, astfel incat riscul de infectare sa fie minim. Mai mult, tinand cont de aceste reguli de igiena, copilul nu risca sa ia paduchi sau sa sudere de boli gastrointestinale, specifice taberelor.

4. Grupuri cat mai mici

Daca inainte de pandemie se puteau organiza tabere cu zeci de copii, acum este indicat ca acestea sa fie limitate a un grup cat mai mic de copii. In acest fel, in cazul in care unul dintre copii sau profesori se infecteaza, se va reduce considerabil numarul de transmiteri al bolilor.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre