- Am un baietel de noua ani care este sufeind de E.C.I-tetrapareza spastica-nedeplasabil, intarziere psihica moderata cu QI sub 40, afazie de dezvoltare tip expresiv, tulburari sfincteriene si de autoservire. Urmeaza de ani de zile tratament cu ENCEFABOL si VIT.B1,B6. Pana acum nu se observa nici o schimbare sau ameliorare. V-as ruga sa-mi spuneti daca in acest caz exista alt remediu sau tratament alternativ pentru ameliorarea starii lui.
Raspuns:Tetraplegia spastica – reprezinta forma spastica de paralizie cerebrala. Paraliziile cerebrale sunt anomalii motorii si de postura ca rezultat al afectarii SNC (Sistemului nervos central).
Injuria sistemului nervos are loc in perioada vietii fetale, in timpul nasterii sau perinatal, dar tabloul clinic este definit doar la 3-5 ani, caracterul neprogresiv al manifestarilor fiind o trasatura principala.
Deficitul motor se asociaza frecvent cu tulburari ale functiei cognitive, senzoriale sau de comunicare, de aceea abordarea multidisciplinara a terapiei acestor cazuri conduce la maximalizarea potentialului acestor copii. Desi neprogresiva prin definitie, cresterea, dezvoltarea si efectul educatiei schimba tabloul clinic al paraliziei cerebrale la examinari succesive.
Tratament. Se vor trata farmacologic convulsiile daca exista. Pentru deficitele motorii si de postura se vor utiliza fizioterapia si gimnastica medicala. Serviciile logopezilor sunt de neinlocuit pentru a le ameliora comunicarea verbala. Foarte multe deformari vor fi rezolvate de ortoped sau chirurg sau chiar de neurochirurg.
In general copilul care nu a reusit sa mearga singur pana la 6 ani este greu de presupus ca va mai merge independent vreodata.
Pentru o evaluare obiectiva a bolnavului si pentru a sti la ce recuperare sa ne asteptam tomografia computerizata este metoda de electie, aceasta determinand gradul de atrofie corticala.
Dr. Dana PADURARU,
Medic rezident in specialitatea chirurgie pediatrica
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"
Detalii specialist