Educatia sexuala a copiilor este in continuare un subiect sensibil in Romania. Unii militeaza pentru introducerea orelor de profil in scoli, altii considera idea o "blasfemie".
Inainte de subiectivismul fiecarui parinte, trebuie sa avem curajul sa privim realitatea in fata: adolescentii se gandesc la sex mai tot timpul. Fie ca au deja o viata sexuala activa, fie ca (inca) doar viseaza la asta, sexul este pentru orice adolescent un subiect de mare interes. Si nu este o "problema" a zilelor noastre. Daca privesti cu sinceritate in urma, si tu, parintele de azi, aveai aceleasi preocupari cand erai adolescent.
Sexul este normal si sanatos si depinde de tine, ca parinte, cum il intelege si cum il priveste copilul tau. Fie ca discuti cu el despre asta, fie ca ii vorbesti despre sexualitate mai devreme sau mai tarziu, fie ca ii interzici, fie ca ai o viziune mai "deschisa", copilul tau va face sex la un moment dat. Statisticile arata ca viata sexuala incepe din ce in ce mai devreme, iar in fata cifrelor o tema de gandire reala este daca va sti sa se fereasca de riscurile pe care le implica sexul.
Ce este comportamentul sexual riscant
"Comportamentul sexual riscant include inceperea vietii sexuale la varste mici, o rata scazuta a folosirii prezervativului si o rata ridicata a schimbarii partenerilor", potrivit unui studiu publicat, in 2016, in Journal of Youth, pe tema legaturii dintre parenting si comportamentul sexual riscant al adolescentilor.
Copilul tau creste, evolueaza hormonal si va face sex mai devreme sau mai tarziu. Iar cand o va face, vei vrea sa stie cate ceva despre asta si este mai bine sa afle lucruri de la tine sau documentandu-se, decat de la prieteni la fel de neinformati ca si el.
Cand isi incepe viata sexuala, adolescentul trebuie sa stie ca poate dobandi infectii care raman pentru toata viata si ca altele se pot trata. Adolescentii trebuie sa stie ca o sarcina neplanificata poate schimba ireversibil viata unei persoane. Adolescentii care devin parinti risca mai mult sa fie saraci, sa aiba un nivel mai scazut de educatie si tulburari psihologice; iar copiii lor vor "mosteni", cel mai probabil, acelasi comportament si vor avea ei insisi un comportament sexual riscant.
Orice parinte ar trebui sa transmita copilului ca o experienta sexuala trebuie sa fie expresia unor sentimente pentru partener si ca sexul protejat este obigatoriu pana cand se va simti pregatit, emotional si financiar, pentru a avea copii "intentionat", nu accidental. Copilul trebuie sa stie ca atunci cand isi incepe viata sexuala trebuie sa fie responsabil si sa se protejeze de infectii cu transmitere sexuala precum HPV sau HIV.
Cum influenteaza parintii comportamentul sexual al adolescentului
Cea mai mare influenta asupra comportamentului sexual al copilului o au familia si educatia. Gradul de respect si de bunatate pe care un copil le vede in familie influenteaza respectul si bunatatea cu care el se va trata pe sine si pe altii. Modelul moral si comportamentul atent pe care le vede la parinti vor fi preluate si duse mai departe si de copil.
Cum influenteaza parintii comportamentul si alegerile sexuale ale adolescentilor?
1. Prin modelul de comportament de acasa;
2. Prin felul in care influenteaza alegerea prietenilor care ulterior vor influenta, la randul lor, alegerile facute de adolescent;
3. Felul in care tratezi copilul influenteaza deschiderea catre comunicarea despre viata sa intima: de parinte depinde cat de multa incredere va avea si cat de dispus va fi adolescentul sa impartaseasca detalii legate de viata sa sexuala, sa asculte "prelegeri" si sa nu tina secrete.
4. Felul in care ii permiti sa creasca: daca intelege ca este in regula sa evolueze incet, sau daca il faci sa simta nevoia ca trebuie sa creasca si sa se maturizeze rapid;
5. Valorile sexuale pe care le insufla copilului si felul in care il fac sa priveasca sexualitatea;
6. Impactul pe care il au asupra abilitatii de autocontrol, de a rezista tentatiei placerilor imediate si de a renunta la gratificarea imediata in favoarea satisfactiilor cu efect pe termen lung.