Peste jumatate din tinerii romani au regulat contacte sexuale neprotejate

/ / Modificat: 2019-09-26
Peste jumatate din tinerii romani au regulat contacte sexuale neprotejate

Cel mai recent chestionar realizat de planificaneprevazutul.ro, o platforma online de educatie sexuala si contraceptiva, arata ca 60% dintre tinerii romani au avut cel putin un contact sexual neprotejat de la inceperea vietii sexuale, desi 93% dintre ei stiu ca o sarcina poate aparea chiar si in urma primului contact sexual, iar 66% dintre ei se tem explicit de instalarea unei sarcini nedorite in cazul unui contact neprotejat.

Peste 15% dintre tineri nu folosesc metode contraceptive, in timp ce 57% declara ca folosesc prezervativul si 18% metoda retragerii, desi aceasta metoda prezinta un risc de esec de 26%.

Doar 9% folosesc pilulele anticonceptionale, o varianta contraceptiva eficienta in 99,7% din cazuri pentru protejarea impotriva unei sarcini nedorite.

Alegerea metodei contraceptive ramane o preferinta individuala, in conditiile in care 34% dintre tineri au raspuns ca prefera sa si-o aleaga pe cont propriu, iar 24% folosesc metoda aleasa de partener/a, doar 10% cautand sfatul medicului pentru alegerea metodei potrivite.

Chestionarul planificaneprevazutul.ro arata ca mai mult de jumatate dintre respondenti stiu ca pot apela la pilula de a doua zi in cazul unui accident in pat (58%), iar 53% stiu ca pilula de a doua zi se poate lua de mai multe ori pe an, dar numai in cazuri de urgenta. Contraceptia de urgenta este o masura de protectie eficienta in cazul in care alta metoda contraceptiva a dat gres, daca este utilizata in cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Studiul Planifica Neprevazutul scoate in evidenta faptul ca tinerii isi incep viata sexuala din ce in ce mai devreme. Mai exact, daca varsta medie declarata de respondentii studiului din 2018 era de peste 17 ani, acum mai mult de jumatate dintre participantii la sondaj au raspuns ca si-au inceput viata sexuala la mai putin de 17 ani (9% dintre ei chiar inainte de 15 ani).

Chestionarul arata ca multi dintre tineri inca fac alegeri privind viata lor sexuala bazandu-se pe informatii eronate sau mituri, chiar daca gradul de informare cu privire la sanatatea sexuala, creste de la an la an. Astfel, mai putini tineri cred ca:

  • anticonceptionalele creeaza dezechilibre hormonale in organism: 33% in 2019 versus 53% in 2018
  • prezervativele reduc placerea: 18% in 2019 versus 46% in 2018
  • anticonceptionalele ingrasa: 16% in 2019 versus 29% in 2018
  • daca o femeie administreaza pe termen lung anticonceptionale, aceasta va ramane mai greu insarcinata: 16% in 2019 versus 42% in 2018

In ceea ce priveste informarea, sursele principale pe care tinerii romani le folosesc in 2019 sunt site-urile (52%) care contin informatie specializata, cu sfaturi si informatii oferite de medici specialisti, social media (14%) – mediul virtual in care isi petrec majoritatea timpului pentru a conversa si a afla noutati, iar in cele din urma consulta si sfatul unui medic (13%). Prietenii si familia nu detin un rol important in informarea tinerilor.

In scopul promovarii unei vieti sexuale sanatoase si sigure, platforma www.planificaneprevazutul.ro vine in intampinarea tinerilor de mai bine de 6 ani cu articole, studii si materiale informative din aceasta arie si le ofera posibilitatea de a adresa intrebari specifice unui medic specialist. Pana in prezent, Specialistul Planifica Neprevazutul a raspuns la peste 10.500 de intrebari legate de sanatatea sexuala si metode contraceptive.

Sondajul despre cat de pregatiti sunt tinerii din Romania, cititori ai platformei Planifica Neprevazutul, in fata unui „accident” neprevazut in pat a fost realizat prin folosirea unui chestionar publicat chiar pe website-ul campaniei si si-a propus sa evalueze nivelul de cunostinte ale cititorilor platformei, in comparatie cu respondentii studiului realizat de Unlock Research in 2018. La acest sondaj au raspuns peste 600 de tineri, cu varste de 18-+, din mediul urban si rural.

Taguri Educatie sexuala

Articole recomandate

Citeste si despre