Cele trei stadii ale adolescentei

/ / Modificat: 2014-03-08
Cele trei stadii ale adolescentei

Adolescenta este una din cele mai delicate perioade ale copilariei, presarata cu o multime de schimbari si experiente noi pentru copil. Este varsta marilor schimbari corporale, a primilor fluturi in stomac si a experientelor sexuale, dar si a marilor decizii legate de directia si scopul propriei vieti. Incepand cu varsta de 11 sau 12 ani, copilul tau intra in etapa adolescentei timpurii. Exista trei stadii ale adolescentei, fiecare din ele cu particularitati si caracteristici proprii. Descopera care sunt acestea si ce trebuie sa stii despre fiecare in parte!

Adolescenta timpurie

Debutul adolescentei timpurii variaza ca moment de aparitie in viata unui copil, in functie de sex. Insa specialistii sustin ca aceasta incepe in jurul varstei de 11 ani la fetite si de 12 ani la baietei. De asemenea, aceasta perioada se manifesta diferit la fete fata de baieti. Este marcata de primele modificari corporale, de schimbarile bruste de dispozitie si de preocuparea pentru propria imagine corporala (in special la fete).

Odata cu schimbarile corporale - parul corporal, menstruatia, marirea sanilor, ingrosarea vocii etc. - adolescentul experimenteaza si emotii noi - timiditate, rusine, jena, modestie. Nevoia de intimitate este din ce in ce mai accentuata si trebuie respectata.

Chestiunile de ordin sexual incep sa intre in interesele adolescentului inca de la varste mici. Curioziatea sexuala este exprimata la aceasta varsta in special prin formarea propriilor idoli si obsesia pentru anumite persoane, in special actori, cantareti sau alte vedete. Relatia cu parintii incepe sa devina din ce in ce mai distanta, pe masura ce adolescentul intalneste si cunoaste oameni noi si se integreaza in anturaje.

Foarte multi dintre baieti se comporta "copilareste", fara vreo modificare a caracterelor sexuale si ale comportamentului general. Schimbarile apar de cele mai multe ori brusc si evolueaza rapid. Constituie un obiect de preocupare intensa atat pentru scolar, cat si pentru parinti. Fiecare (adolescenti si parinti) se intreaba daca totul decurge "normal".

Relatiile cu familia se tensioneaza mai ales intre mama si fiica si respectiv intre tata si fiu. Se intaresc relatiile cu anumiti prieteni de aceeasi varsta si cu adulti din afara familiei. Slabeste implicarea in familie, incearca uneori sa dea deoparte parintii si au resentimente fata de "criticismul parintesc". La inceput aceste trasaturi sunt oscilante, dar ele vor deveni ferme in adolescenta mijlocie.

Baietii, din cauza cresterii rapide, sunt adesea stangaci, lenesi, dezordonati si lipsiti de interes in ce priveste modul cum arata. Trebuie sa li se aminteasca mereu de necesitatea pastrarii igienei. Sunt acut constienti de transformarile produse in sfera genitala. Au nevoie sa fie asigurati si reasigurati ca masturbarea este practicata de aproape toti adolescentii, ca este normala, cu conditia sa nu devina obisnuinta.

Baietii isi evalueaza initial masculinitatea in comparatie cu alti baieti, comparandu-si musculatura, capacitatea de eforturi fizice, dimensiunile organelor genitale si capacitatea de a ejacula. Parintii trebuie sa explice baiatului ca emisiunile seminale sau "visele umede" sunt fenomene normale si nu trebuie sa se necajeasca sau sa se rusineze. Ginecomastia (dezvoltarea mamelelor) ce poate aparea la unii baieti constituie o consecinta normala a dereglarilor hormonale temporare si nu trebuie sa se indoiasca de masculinitatea lor.

La aceasta varsta atat fetele, cat si baietii sunt extrem de sensibili si se deprima usor atunci cand sunt tachinati in gluma.

Fetele sunt foarte preocupate de cum arata fizic si se framanta daca pot concura la o competitie de frumusete. Stresul adolescentelor in devenire combinat cu fluctuatiile si dezechilibrele hormonale determina o labilitate psihica cu proasta dispozitie si anxietate. Isi compara intre ele dimensiunile si forma sanilor, functia menstruala, dar se folosesc de baieti pentru a-si evalua feminitatea.

Tatii sunt adesea stanjeniti fata de fiicele lor cand la acestea se dezvolta caracterele secundare si incep sa respinga unele manifestari de atasament ale acestora (luat in brate, sarutari etc.) Fetele pre-adolescente nu inteleg modificarile comportamentului tatilor si le atribuie uneori unor vinovatii proprii. Ca si baietii, fetele au nevoie de informatii corecte despre schimbarile fizice ce apar in timpul pubertatii. La prima menstruatie, daca nu sunt informate isi pot imagina ca sangerarea este o boala care le pune viata in pericol. Ele trebuie sa stie ca menstruatia este un fenomen absolut normal care nu necesita limitarea activitatii.

Adesea, fetele se ataseaza intens de o prietena de acelasi sex, cu care ar dori sa semene. Aceste prietene sunt uneori inseparabile si tind sa se imbrace, sa vorbeasca si sa gandeasca la fel. Petrec ore in sir analizand cele mai mici detalii de comportament. La mijlocul adolescentei aceasta relatie este inlocuita de grupul de prieteni, in general, fetele sunt cu doi ani inaintea baietilor de aceeasi varsta, nu numai ca maturitatea fizica, dar si in ce priveste capacitatea imaginativa, gandirea abstracta, abilitatea de a percepe sentimentele altora si toleranta fata de frustrare. Adesea fetele sunt creative si isi inregistreaza gandurile cele mai ascunse in jurnalul zilnic.

Catre sfarsitul adolescentei timpurii, atat baietii cat si fetele incep sa participe plenar in grupul de prieteni, in aceasta perioada, in timp ce se plang de restrictiile impuse de parinti, adera de buna voie la cele impuse de catre grupul de prieteni. Departandu-se de familie gasesc o noua orientare in apartenenta de grup.

Adolescenta mijlocie

Adolescenta mijlocie incepe la fete undeva intre 13 si 16 ani, iar la baieti, intre 14 si 17 ani. In aceasta etapa, centrul de interes si preocupari al copilului nu mai este concentrat asupra schimbarilor corporale, cu care adolescentul deja se obisnuieste, ci pe descoperirea propriei identitati si pe dezvoltarea personalitatii.

Se departeaza si mai mult de familie si parinti si devine preocupat de interesele si mentalitatile de grup, de anturaje, grupuri si colectivitati. Este o perioada destul de vulnerabila, in care adolescentul poate cadea in capcana comportamentelor adictive, la insistenta si persuasiunea anturajului.

Interesul pentru sexualitate creste si se documenteaza cu privire la tot ce tine de acest subiect. Poate chiar sa aiba prima experienta sexuala pana la aceasta varsta.

In adolescenta mijlocie, copilul incepe sa fie preocupat de viata lui si de directia spre care se indreapta ea. Incepe sa isi puna intrebari la care poate ca nu gaseste inca raspunsul, dar care il preocupa: ce voi face cu viata mea, ce imi place, ce nu etc.

Adolescenta tarzie

Ultimul stadiu al adolescentei are debutul la 16 sau 17 ani si se incheie la 21 de ani. Este ultimul "antrenament" in care adolescentul are ocazia sa se pregateasca pentru viata de adult. Este si etapa "marilor decizii", in care trebuie sa se hotareasca ce anume vrea sa studieze, spre ce cariera se indreapta si incearca sa gaseasca solutii si metode ca sa devina independent din punct de vedere financiar.

Relatiile intime si amoroase sunt in prim-planul preocuparilor acestei varste. Si relatiile cu parintii se imbunatatesc in aceasta perioada, deoarece devine din in ce mai independent. Parintii nu isi mai impun atat de mult punctul de vedere, iar adolescentul incepe sa ii vada ca parteneri egali de dialog, ceea ce contribuie la reconsolidarea relatiei si apropierea fata de ei.

De asemenea, este si o etapa in care devine mai preocupat de celelalte persoane si mai putin de el. Incepe sa puna binele general deasupra celui personal si sa devina interesat chiar de probleme globale: pluarea mediului, lupta contra discriminarii, actiuni caritabile etc.

Tu stiai de aceste etape ale adolescentei? Ai un copil adolescent? Cum faci fata si cum il ajuti sa treaca peste hopurile emotionale ale acestei perioade? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Adolescenta timpurie Adolescenta mijlocie Adolescenta tarzie

Articole recomandate

Citeste si despre