Cele mai importante lucruri pe care le poti invata de la adolescentul tau

/ / Modificat: 2023-02-05
Cele mai importante lucruri pe care le poti invata de la adolescentul tau

Parintii pot avea mmulte de invatat de la copiii lor, inca din primii ani de viata. De la iubire neconditionata, la empatie, si nu numai. Gandeste-te ce poti invata insa de la un adolescent, care este dornic de cunoastere si care iti poate comunica o multime de lucruri atat verbal, dar mai ales prin fapte sau gesturi.

Este una dintre cele mai intense etape prin care trec copiii. Prin urmare, lasa prejudecatile pe care le ai despre copilul tau si despre aceasta perioada prin care trece si asculta-l cu atentie, oberva-l si vei fi uimit cate lucruri poti invata de la acesta.

Valorile adolescentilor

Este clar ca adolescentii nu sunt interesati de orice. Cu alte cuvinte, nu totul pare sa fie important pentru ei, iar acest lucru ni-l fac cunoscut zilnic. Cu toate acestea, ei au anumite valori incontestabile in acele aspecte ale vietii care sunt semnificative si importante pentru ei, si din care ai multe de invatat. Iata cateva dintre acestea.

1. Valoarea prieteniei, o prioritate pentru adolescenti

Stim cu totii ca prietenia in timpul adolescentei este foarte importanta. De fapt, probabil ca multi adulti inca mai au prieteni din acea perioada sau si-i amintesc cu mare placere. Ideea este ca noua, adultilor, ne-ar face mai mult decat bine sa acordam prieteniei acelasi nivel de importanta pe care i-o acorda adolescentii.

2. Sunt autentici

O alta valoare pe care ar trebui sa o admiram cu totii si, de ce nu, sa o incorporam, este autenticitatea pe care multi adolescenti o au la activ. Desi este adevarat ca multor tineri le este greu sa se exteriorizeze asa cum sunt, multi altii traiesc in conformitate cu convingerile lor, indiferent de ceea ce cred altii.

Acest aspect a devenit mai vizibil in ultimele decenii, deoarece copiii se debaraseaza treptat de grijile legate de ce vor spune ceilalti si actioneaza conform dorintelor lor autentice. Ce bine ne-ar face noua, adultilor, sa fim mai sinceri cu noi insine!

3. Sunt liberi si independenti

Libertatea este aproape o cautare neincetata a adolescentilor. Pentru ei, este foarte important sa cucereasca spatii bazate pe independenta si individualizare. Astfel, vor sa faca lucrurile pe cont propriu, chiar daca acest lucru inseamna sa se confrunte cu complicatii si obstacole pentru care nu sunt inca pregatiti.

In dorinta de a explora lumea, tinerii cauta spatii proprii, libere de mandatele sau cerintele familiei. In acelasi timp, aceasta autonomie crescanda consolideaza sentimentul de responsabilitate, deoarece presupune inceperea luarii de decizii si asumarea acestora.

4. Se simt bine si se distreaza

Adolescentilor nu numai ca le place sa se distreze, dar investesc o mare parte din timpul si energia lor in a se distra. Pe buna dreptate, bunastarea este una dintre prioritatile lor. Vor sa iasa cu prietenii sa se distreze si vor sa faca activitati inovatoare si interesante. Rasul in hohote pana la lacrimi este ceva obisnuit pentru ei.

Desi este de inteles ca, odata cu varsta adulta, timpul liber se reduce din cauza responsabilitatilor profesionale, placerea ar trebui sa ramana o valoare nenegociabila pe tot parcursul vietii.

5. Ei respecta mediul inconjurator

Este clar ca tinerii au fost intotdeauna reprezentativi pentru luptele revolutionare care urmaresc sa aiba un impact pozitiv asupra societatii si a planetei. Contrar a ceea ce multi s-ar astepta, adolescentii sunt adesea cei care genereaza o constientizare ecologica in randul populatiei adulte.

Adevarul este ca tinerii sunt preocupati de schimbarile climatice si de consecintele acestora. Este musai sa le ascultam rugamintea si sa ne implicam in valoarea respectului pentru mediu.

Adolescentii, un exemplu de urmat

Adolescentii sunt mult mai mult decat niste oameni cu acnee si conflicte emotionale. Faptul ca au toata viata inainte ii face sa fie mari visatori. Este o etapa bogata si valoroasa in sine, care ofera atat de multe oportunitati de invatare si dezvoltare. Este momentul in care sistemul de credinta incepe sa fie construit si consolidat.

Astfel, noi, adultii, am putea sa observam si sa punem in practica multe dintre valorile pe care adolescentii le au ca prioritate si pe care si noi le aveam in acea etapa, dar pe care se pare ca le-am uitat.

FOTO: freepik.com

Taguri Adolescenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre