Schimbarile bruste de dispozitie ale adolescentilor ii deconcerteaza adesea pe parinti. Este nevoie de doar cateva minute pentru ca tinerii sa treaca de la bucurie la tristete sau de la frustrare la mandrie. Instabilitatea emotionala caracteristica acestei perioade are un impact major asupra vietii de familie si creeaza o neliniste generala care este uneori greu de inlaturat. Daca te afli in aceasta situatie, iata ce trebuie sa stii:
Intelegerea fluctuatiilor de dispozitie la adolescenti
Adolescenta inseamna transformare. In aceasta etapa a vietii, stabilitatea, fermitatea si seninatatea vin si pleaca din cand in cand. Este o perioada de profunde schimbari fizice, psihologice si hormonale.
In acelasi timp, aceste schimbari inaugureaza un nou - si inca ambiguu - mod de a gandi despre lume, despre relatii si despre ei insisi. Ei incearca sa isi gaseasca propria identitate prin explorarea unor noi modalitati de relationare si prin experimentarea unor situatii noi.
Desi toate acestea pot fi intampinate cu entuziasm si interes, ii coplesesc intr-o oarecare masura, ceea ce duce la schimbari bruste de dispozitie. In acest context instabil se produc faimoasele oscilatii emotionale ale adolescentilor: ei simt emotii foarte diferite unele de altele intr-o perioada scurta de timp.
Astfel de schimbari bruste de dispozitie pot provoca confuzie si disconfort nu doar pentru adolescenti, ci si pentru cei din jur. Parintii sunt adesea martori la schimbarile de dispozitie ale adolescentilor lor, pe care le interpreteaza adesea ca fiind ilogice si disproportionate. Iata cateva idei despre cum se poate face fata acestei situatii intr-un mod satisfacator.
1. Aminteste-ti ca adolescenta nu dureaza o vesnicie
Schimbarile bruste de dispozitie sunt firesti in timpul adolescentei. Transformarile semnificative din corpul, mintea si mediul social sunt motive mai mult decat suficiente pentru schimbarile de dispozitie.
Prin urmare este important sa intelegi ca schimbarile de dispozitie ale copilului au sens. Cu toate acestea, aminteste-ti ca adolescenta nu dureaza pentru totdeauna si este o etapa trecatoare.
2. Asculta activ si fii un sprijin pentru adolescentul tau
Fii constient ca reactia reactiva si impulsiva ar putea agrava situatia. Este de inteles ca schimbarile de dispozitie te fac sa te simti neajutorata si enervata. Cu toate acestea, este esential sa stii ca, daca recurgi la tipete sau te superi pe ei copil pentru starea lui de spirit, este putin probabil ca acesta sa se calmeze.
3. Ofera-i instrumente de reglare emotionala
Ii puoti ajuta sa gaseasca modalitati sanatoase de a-si canaliza emotiile si de a se angaja in practici de autoingrijire. Simpla intrebare "de ce ai nevoie acum pentru a te simti mai bine?" ar putea oferi optiuni care sa te ajute sa obtii liniste sufleteasca. Poate ca are nevoie sa faceti impreuna o plimbare, sau doar de o imbratisare, ori poate are nevoie sa vorbeasca cu un prieten, sa sasculte muzica sau sa scrie intr-un jurnal.
4. Stabileste limite, dar respecta-i nevoile
Da, stabilirea de limite este necesara. Stabilirea unor reguli clare pentru comportamentul lor in casa este importanta pentru o viata de familie placuta. Este adevarat ca ceilalti coabitanti nu trebuie sa tolereze relele tratamente din cauza schimbarilor de dispozitie ale adolescentilor. In plus, ei trebuie sa stie ca nu totul este permis. Prin urmare, atunci cand se stabilesc limite, este recomandat sa o faci cu fermitate, dar nu in mod inflexibil.
Cu toate acestea, este esential sa se respecte timpul si nevoile adolescentilor. In anumite cazuri, este recomandat sa lasi situatia sa treaca si sa ii permiti sa gaseasca un spatiu sigur pentru a trece printr-un moment emotional intens. Daca are nevoie de timp singur in camera lui/ei, este esential sa ii respecti intimitatea.
Imbunatatirea convietuirii in familie
Pe scurt, schimbarile de dispozitie sunt de asteptat in timpul adolescentei si pot fi cauzate de o combinatie de factori biologici, psihologici si sociali. Prin urmare, este important ca adultii sa adopte o pozitie empatica si intelegatoare, dar nu complet permisiva.
FOTO: freepik.com