Cum sa-ti ajuti adolescentul sa treaca peste pierderea unei prietenii

/ / Modificat: 2024-05-19
Cum sa-ti ajuti adolescentul sa treaca peste pierderea unei prietenii

 

Unele prietenii intre adolescenti vor rezista testului timpului. Altele se termina mult mai repede decat s-ar putea anticipa, iar atunci cand se intampla, fostii prieteni se pot simti confuzi, cu inima franta si suparati. Pentru unii parinti, intensitatea emotiilor adolescentului lor dupa ce o prietenie se termina poate fi derutanta. 

O parte din acest lucru are legatura cu faptul ca oamenii asociaza adesea despartirile dureroase cu relatiile romantice, dar atunci cand o prietenie se termina poate fi la fel de dureros - uneori chiar mai dureros. De fapt, nu este neobisnuit ca adolescentul  sa simta o gama completa de emotii, spune Stephanie Germain, LPC, consilier profesional licentiat si director asociat la Timber Creek Counseling.

„Ei se confrunta cu o pierdere si, odata cu acceste pierderi, vine si durerea”, spune Germain.

Daca esti ca majoritatea parintilor, s-ar putea sa te simti nesigur de unde sa incepi, ce sa spui si cum sa iti ajuti adolescentul. Mai jos vei gasi un ghid despre cum sa iti ajuti adolescentul sa treaca peste o ruptura de prietenie.

Ce sa-i spui adolescentului tau care se confrunta cu o ruptura de prietenie

Ori de cate ori copilul tau sufera, poate fi greu sa stii ce sa-i spui. Este firesc sa vrei sa ii ajuti sa se simta mai bine, dar stii, de asemenea, ca trebuie sa iti alegi cuvintele cu grija. De asemenea, te poti ingrijora ca ai putea spune ceva care sa le adanceasca durerea si confuzia sau care sa fie interpretat gresit. Dar, fii sigur, nu exista cuvinte magice pentru aceste situatii, spune Cuthbert. 

„Ar trebui sa faci un bilant a ceea ce ar trebui sa spui in functie de relatia pe care o ai cu adolescentul tau si de ceea ce are nevoie acesta”, sugereaza el. „Cei mai multi [adolescenti] vor dori sa auda o versiune a mesajului ca sunt iubiti, ca ceilalti sunt acolo pentru ei si, poate cel mai important, ca au voie sa se simta asa cum se simt si ca veti fi alaturi de ei in orice moment.”

Recunoaste, de asemenea, durerea si confuzia prin care trece adolescentul si ofera-i indrumare cu privire la modul in care sa navigheze prin aceasta perioada dificila, sugereaza Noe Avila, consilier matrimonial si familial la Noe Avila Therapy din San Diego, care a petrecut 10 ani ajutand adolescentii din San Diego Unified School District sa navigheze prin situatii dificile.

„O modalitate de a face acest lucru este de a pune intrebari deschise care sa il incurajeze pe adolescentul tau sa reflecteze asupra sentimentelor si gandurilor sale”, spune el. „De exemplu, intrebandu-l «Cum pot sa ma prezint pentru tine?» sau «Simti ca ai nevoie de ceva in acest moment?» il poate ajuta sa isi exploreze propriile emotii si ii poate imputernici sa vina cu propriile solutii.”

De asemenea, ar trebui sa il linistesti si sa il validezi, adauga Avila. Sa le spui ca este normal sa se simta raniti, furiosi sau chiar confuzi ii poate ajuta sa se simta intelesi si acceptati. 

„Cand vine vorba de a face fata despartirilor dintre prieteni, in special pentru adolescentii de acolo, este ca si cum ai incerca sa descurci o gramada de casti - este dezordonat”, spune Kristantos. 

Ea sugereaza, de asemenea, sa iti intrebi copilul - atunci cand momentul este potrivit - daca aceasta prietenie merita sa lupte pentru ea si sa se gandeasca daca prietenia i-a influentat intr-un mod pozitiv sau negativ. „Pentru ca, sincer sa fiu sincer, unele prietenii merita sa fie salvate, in timp ce altele sunt ca o tunsoare proasta-ti este mai bine fara ele. Daca aceasta prietenie inseamna ceva pentru ei, daca faptul ca nu vorbesc cu prietenul lor ii raneste, atunci indreapta-te.”

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adolescenta copii Sfaturi

Articole recomandate

Citeste si despre