Sindromul FOMO la adolescenti. Tot ce trebuie sa stii despre acesta

/ / Modificat: 2023-01-29
Sindromul FOMO la adolescenti. Tot ce trebuie sa stii despre acesta

Sindromul FOMO (Fear Of Missing Out) inseamna, in traducere, "frica de a lipsi". FOMO este frica de a pierde lucruri, este o fobie pe care lumea virtuala a creat-o, frica de a nu lua parte la experiente care sunt placute altor oameni. Este o afectiune care poate aparea la persoane de orice varsta; cu toate acestea, in prezent afecteaza multi adolescenti si copii. Este o teama de a nu participa la activitatile sociale din cercul lor si de a nu fi la curent cu ce fac cei din jur.

Schimbarile fizice si relationale pe care le experimenteaza copiii la aceasta varsta le fac nesiguranta mai evidenta. Acest intreg proces este facut mai complex de faptul ca traim intr-o societate informationala. Popularitatea si acceptarea unei persoane se masoara in functie de numarul de urmaritori pe care ii are pe internet.

Cum ii afecteaza sindromul FOMO pe adolescenti?

Principala consecinta a acestui sindrom este ca tinerii simt ca au un statut social scazut. Ca urmare, acestia se confrunta cu anxietate, stres si un sentiment de inferioritate care poate fi dificil de controlat si chiar de detectat.

Alte efecte ale sindromului FOMO sunt:

- Dorinta compulsiva de a interactiona prin intermediul retelelor de socializare si de a posta fotografii din orice loc si activitate. Exista, de asemenea, un interes exagerat pentru a vedea cum reactioneaza ceilalti la postari. Mai multe ore sunt petrecute online decat interactiunea in viata reala.

- In cazurile severe ale sindromului, poate aparea o insatisfactie extrema, care poate duce la probleme de sanatate fizica si mentala. Incep sa apara schimbari bruste de dispozitie, sentimente de singuratate si stima de sine scazuta. Amestecul tuturor acestor factori se transforma cu usurinta intr-o depresie greu de tratat.

- Perceptia realitatii este distorsionata de faptul ca suntem conectati tot timpul la o fereastra digitala. Vizualizarea unui profil pe o retea de socializare este ca si cum ai viziona o avanpremiera a unui film in care sunt prezentate doar scenele care iti atrag atentia. Astfel, copiii ajung sa idealizeze persoane si situatii care pentru ei sunt demne de admiratie.

- Un alt aspect periculos care poate fi declansat de acest sindrom este pierderea intimitatii. Dorinta unui adolescent de a obtine adepti, "like-uri" si raspunsuri de la contactele sale il poate pune in pericol. Se intampla frecvent ca adolescentii sa nu foloseasca optiunile de securitate pentru a fi mai vizibili pe o retea sociala.

Perceptia alterata a imaginii de sine, invidia colegilor, judecata celorlalti, scaderea concentrarii si tendinta de a-i intrece pe ceilalti sunt, de asemenea, atitudini care rezulta din aceasta tulburare.

Sfaturi pentru a face fata sindromului FOMO

Daca adolescentul tau se confrunta cu aceasta afectiune, il puteti ajuta aratandu-i alte perspective asupra situatiilor. Aceasta actiune este cunoscuta sub numele de reincadrarea la realitate, iar functia sa este de a modifica tiparele de gandire negative. De asemenea, este recomandat sa:

- Urmaresti actiunile negative. O modalitate buna de a face acest lucru este sa notezi sentimentele negative intr-un jurnal, astfel incat sa stii cat de des apar. In acest fel, pot fi identificate situatiile care declanseaza anxietatea si pot fi modificate comportamentele daunatoare pentru copilul tau.

- Controlezi utilizarea tehnologiei. Oferirea unui hobby si stimularea unui talent este vitala pentru a incuraja o interactiune reala cu copiii si adolescentii. Informatiile nefiltrate pe care copiii le primesc de pe retelele de socializare reprezinta una dintre principalele cauze ale FOMO. Este in regula ca ei sa fie activi pe internet, atata timp cat au si alte hobby-uri care ii concentreaza asupra realitatii.

- Practicati impreuna tehnici de atentie. Aceste exercitii ii ajuta pe oameni sa se concentreze asupra a ceea ce fac. Atunci cand se atinge starea de mindfulness, creierul se concentreaza asupra fiecarei activitati. Nu este timp pentru stres si anxietate si este un exercitiu benefic pentru toate varstele.

- Ajutati-i sa fie constienti de separarea dintre viata reala si lumea din social media. Copiii trebuie sa stie ca fotografiile de calatorie si de petrecere ale celebritatilor lor preferate nu dezvaluie o viata perfecta. Ca orice fiinta umana, isi petrec multe nopti in pat, urmarind un serial sau merg la petreceri in familie.

Este greu sa fii adolescent in societatea de astazi, in care fiecare experienta este digitalizata si publicata. Este important sa va insotiti copiii in dezvoltarea caracterului lor si in toleranta la frustrare. Cu fundamentele potrivite, neplacerile vor fi mai putine si vei contribui la formarea unui adult sanatos si cu abilitati sociale.

FOTO: freepik.com

Taguri Fobie insecte copii Adolescenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre