Care este numarul ideal de prieteni pe care trebuie sa il aiba adolescentii, potrivit stiintei

/ / Modificat: 2024-08-07
Care este numarul ideal de prieteni pe care trebuie sa il aiba adolescentii, potrivit stiintei

Parintii stiu prea bine: odata ajunsi la adolescenta, copiii lor tind sa se distanteze si sa petreaca mai mult timp in dormitorul lor si mai ales cu prietenii lor. Si acest lucru nu numai ca este perfect normal, dar este si necesar pentru dezvoltarea lor personala, potrivit stiintei.

In cadrul unui amplu studiu intitulat Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), cercetatorii americani au chestionat 7.512 copii cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani si i-au urmarit apoi doi ani mai tarziu, la inceputul adolescentei.

Conform concluziilor lor, exista o legatura reala intre numarul de prieteni apropiati si sanatatea mintala, problemele sociale si masurile cognitive, inclusiv memoria, cititul si vocabularul.

Au nevoie de aproximativ 5 prieteni apropiati

Si studiul ne asigura: trebuie sa ai in jur de 5 prieteni apropiati pentru ca acesta sa fie benefic. Pe de alta parte, atunci cand copiii au mai putin de 4 sau mai mult de 6 prieteni, beneficiile scad. Un al doilea studiu realizat pe un esantion de peste 16 000 de adolescenti a coroborat aceste rezultate, confirmand asocierile dintre dimensiunea retelei de prieteni apropiati si succesul scolar si bunastarea.

In cele din urma, aceste concluzii sunt destul de logice: a avea prea putini prieteni te izoleaza si poate duce la suferinte psihice care vor avea repercusiuni la varsta adulta. A avea prea multi prieteni, pe de alta parte, poate insemna ca acestia nu sunt neaparat foarte apropiati si, prin urmare, poate estompa sinceritatea relatiilor, ducand la o lipsa de incredere in sine.

 

Sursa foto:pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prieteni Adolescenti Prietenie

Articole recomandate

Citeste si despre