Invata copilul sa spuna NU! Fereste-l de pericolele cotidiene

/ / Modificat: 2017-02-07
Invata copilul sa spuna NU! Fereste-l de pericolele cotidiene

Invata copilul sa spuna NU in fata alcoolului, drogurilor, strainilor, tigarilor, hartuirii virtuale, pedofiliei pe internet si a altor primejdii cu care poate da piept. Invatarea copilului de a refuza anumite servicii sau interactiuni cu persoane straine trebuie initiata din copilaria timpurie. Numai in acest fel il feresti de pericole precum dependenta de droguri sau alcool, rapiri, pedofilie si alte fenomene actuale dintre cele mai ingrozitoare.

Comunicarea dintre tine si copil este cel mai important instrument cu ajutorul caruia il protejezi de pericolele la care il supune sociatatea moderna.

Discutiile sincere si deschise cu cel mic despre subiecte mai putin placute, precum dependenta de droguri, alcool, pedofilie, abuzuri sexuale, interactiuni cu straini etc. reprezinta primul pas prin care-l poti ajuta sa stea deoparte de aceste primejdii, care au luat o amploare deosebita in epoca moderna.

Invata copilul sa spuna NU drogurilor, alcoolului si tigarilor!

Copilul mic este vulnerabil si usor influentabil de catre cei din jur. Din clipa in care intra la scoala, copilul este supus mai multor pericole, pe care este bine sa fie pregatit sa le infrunte.

Multe dintre ele se ivesc intr-un anturaj negativ, care pune presiune sociala asupra lui. Uneori, grupul de prieteni la care adera il ispiteste sa faca lucruri pe care poate nu doreste sa le faca.

Discutiile timpurii cu copilul despre implicatiile negative ale consumului de droguri, alcool sau fumat, atat asupra organismului, cat si asupra celor din jur, sunt esentiale.

Inca de la varsta prescolara, este bine sa incurajezi un comportament cat mai independent al micutului si sa il lasi sa faca singur unele alegeri, fie ele si gresite uneori. Numai din experienta copilul poate intelege ca exista alegeri bune si rele si ca trebuie sa se fereasca de cele nocive.

Pe masura ce creste, la varsta scolaritatii, poti deschide conversatii despre aceste vicii periculoase pe baza experientelor unor persoane cunoscute care au astfel de probleme sau a unor cazuri de care aude sau la care este martor. Poti exemplifica consecintele fumatului, drogurilor si alcoolului, dar mai ales, poti sublinia motivele pentru care o fac unii oameni si faptul ca nu sunt solutii la problemele lor.

De la varsta pubertatii in sus, copilul este foarte usor influentat de anturaj si deciziile lui pot fi luate pe baza opiniei generale a grupului. Inainte ca acest lucru sa se intample, este important sa ii impartasesti din timp filosofia ta de viata cu privire la aceste vicii. In acest fel, copilul va adera de mic la principiile de viata ale familiei si va fi mai putin tentat sa le incalce.

Abia apoi este important sa il inveti, nu numai sa ii spui, cum sa refuze diplomat si sigur pe el o astfel de propunere.

Invata-l sa spuna NU hotarat, sigur pe el, sa isi priveasca interlocutorul in ochi si sa aiba un ton ferm, dar calm. Cu ceva exercitiu, micutul tau va invata sa se impuna in fata celor care vor sa-l ademeneasca in pericole, atat timp cat el crede cu tarie ca este indicat sa o faca.

Cum sa-l inveti sa refuze alcool?

Poti sa inveti copilul diferite variante de a refuza ofertele de alcool.

- Invata copilul sa puna intrebari. Daca i se ofera o substanta necunoscuta, sa intrebe "Ce este asta?" sau "De unde o ai?".

- Invatati copilul sa explice de ce nu este interesat de bautura, folosind expresii de genul "Ma uit la un film in seara asta" sau "Nu vreau sa fiu mahmur."

- Invata copilul sa ofere alternative - alte lucruri de facut. Daca un prieten ii ofera alcool, el sa ofere alternative, cum ar fi sa mearga la dans sau sa inchirieze un film.

- Invata copilul sa plece de undeva daca nu se simte bine referitor la ceea ce se petrece acolo. Fii sigur ca are mereu bani de transport sau un numar de telefon unde poate sa te contacteze pe tine, sau alt adult de incredere.

- Invata copilul ca niciodata sa nu se urce in masina cu cineva care este sub influenta alcoolului. Unii parinti cred ca daca isi iau cu masina copilul de undeva de unde acesta nu se simte bine - fara sa puna intrebari - ajuta copilul sa fie mai deschis, mai sincer si sa sune ori de cate ori are nevoie.

Invata copilul sa spuna NU in fata strainilor!

Relatia copilului cu strainii este o problema delicata, deoarece uneori micutul va trebui sa intre in contact cu persoane straine, inofensive, care vor face parte din viata lui pe viitor, iar alteori va trebui sa refuze persoane necunoscute.

El poate deveni confuz cu privire la cand anume este indicat sa raspunda abordarii unui strain si cand este mai bine sa nu o faca.

Este datoria ta sa ii explici copilului care sunt situatiile in care ar putea fi pus in pericol in compania unui strain.

Regula "niciodata sa nu vorbesti cu un strain" nu este folositoare in disciplinarea lui. Te-ai putea trezi ca cel mic nu va vorbi nici in ruptul capului cu bona, doctorul, invatatoarea etc., persoane care in prima faza ii sunt straine.

Cel mai indicat este sa profiti de faptul ca are incredere deplina in tine si sa ii vorbesti despre situatiile cu adevarat periculoase care-l pasc atunci cand vorbeste cu straini.

De exemplu, invata-l ca daca o persoana straina intra in contact cu el si nu se prezinta, nu este de incredere si este mai bine sa o evite.

Explica-i ca nu este normal ca un adult strain sa il opreasca pe strada, cand este singur, si sa-l abordeze cu mancare, bauturi sau sa ii propuna favoruri ori sa il insoteasca undeva. In astfel de cazuri, trebuie sa incurajezi copilul sa spuna intotdeauna NU si sa mearga mai departe sau sa ceara ajutorul unei alte persoane din preajma, in special unei femei. Copiii au mai multa incredere in femei.

Incurajeaza-l sa-si foloseasca intuitia, iar daca exista situatii in care se simte in nesiguranta in preajma unei persoane straine, sa pastreze distanta sau sa evite orice contact cu ea.

Copilul invata cele mai multe lucruri din experienta si prin puterea exemplului. De aceea, este indicat sa te folosesti de situatii zilnice sau de jocuri de rol pentru a-l ajuta pe copil sa deprinda mai bine comportamentul si reactia potrivita in fata unui strain.

Invata copilul sa spuna NU in fata pedofiliei pe internet!

Pe langa hartuirea virtuala, pornografia, limbajul vulgar sau dependenta de internet, copiii mai sunt supusi unui pericol foarte mare atunci cand navigheaza online: pedofilia.

Aceasta ia nastere adesea atunci cand copilul intra in contact cu persoane necunoscute din mediul online, ofera date personale, avand incredere in ele, si apoi se intalnesc, in secret cu ele.

Necunoscutii reusesc sa ii atraga pe copii prin subiecte atractive din domenii de interes pentru varsta acestora.

In cazul in care nu exista o comunicare deschisa si sincera intre tine si copil, acesta din urma iti va ascunde, cel mai probabil, faptul ca discuta cu astfel de persoane, fiind incurajat chiar de ele sa faca acest lucru, din motive diferite.

Este indicat ca micutul tau sa comunice sincer cu tine si sa inteleaga cat este de important sa spuna NU in fata solicitarilor unor astfel de persoane. Chiar daca strainul nu este langa el, ci in mediul virtual, explica-i ca pericolul ramane acelasi.

Vorbeste cu el despre pericolele care-l pasc atunci cand sta online si cat de primejdios este mediul virtual.

Pune-i documentare sau urmariti impreuna emisiuni speciale dedicate efectelor intrarii in contact cu persoane straine si apoi discutati pe marginea lor. Raspunde-i intotdeauna la intrebari si invata-l cat este de important sa refuze contactul cu aceste persoane.

Taguri Siguranta copii Pericole strada copii Pericole internet copii

Articole recomandate

Citeste si despre