Adolescentul tau se simte singur? De ce apare acest sentiment si cum il poti ajuta

/ / Modificat: 2022-08-28
Adolescentul tau se simte singur? De ce apare acest sentiment si cum il poti ajuta

Dupa cum stim cu totii, adolescenta este o etapa complexa, in care poate aparea un sentiment de singuratate in cazul oricarui copil. Unii il verbalizeaza, altii nu, insa parintii isi pot da seama de schimbari prin faptul ca micutii devin mai distanti, mai tristi si mai ciudati. Acestia nu mai doresc sa faca lucruri impreuna cu familia si se inchid in camera lor cand sunt acasa.

Oricum ar aparea, sentimentul de singuratate in timpul adolescentei este absolut normal. Cu toate acestea, insistam intotdeauna asupra faptului ca, daca sentimentul se prelungeste in timp, daca este excesiv de intens sau daca interfereaza cu functionarea copilului dumneavoastra, cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa solicitati ajutor profesional.

De ce apare sentimentul de singuratate si cum iti poti ajuta adolescentul  

Stim cu totii ca adolescenta este o etapa a vietii in care copiii isi cauta spatiul, intimitatea, libertatea si identitatea. Prin urmare se pot distanta de familie (fizic si emotional), pot deveni retrasi si nu mai spun de ii ingrijoreaza si ce ii supara. In unele cazuri insa, acestia spun doar ca se simt singuri.

Acest sentiment de singuratate este foarte frecvent in cazul adolescentilor, chiar daca unii il ascund foarte bine. Sentimentul de singuratate nu trece de la sint ci duce la o stima de sine scazuta, la emotii negative precum tristetea generalizata, plictiseala, un sentiment de goliciune si, in cele din urma, depresie.  Acest sentiment apare adesea in cazul in care copiii se simt pierduti sau coplesiti, nestiind exact cum sa actioneze sau cum sa reactioneze.

Ce poate duce la sentimentul de singuratate

In spatele sentimentului de singuratate al adolescentului se pot ascunde mai multi factori. Cei mai frecventi sunt: 

Cautarea identitatii lor. Procesul de gasire a propriei identitati nu este usor, mai ales daca tot timpul i s-a spus ce sa faca si cum sa faca anumite lucruri, fara a avea optiunea de a alege. In special in aceste cazuri apare o disonanta intre "sinele ideal" care este influentat de parinti si "sinele real".

Modificari fizice, hormonale si psihologice. Adolescenta este varsta la care in corp au cele mai multe schimbari fizice, hormonale si psihologice. Aceste schimbari pot provoca dezechilibre in felul in care copilul gandeste si se comporta. De ce? Pentru ca adolescentul trebuie sa se adapteze constant la aceste schimbari, ceea ce nu este usor. Iar daca simt ca parintii si apropiatii nu se pun in locul lor sau nu stiu cum sa o faca, ei pot simti ca nu sunt intelesi si, prin urmare, apare sentimentul de singuratate. 

Conflicte cu prietenii. In anii adolescentei, grupurile sociale sunt foarte importante pentru copii. Ne referim aici la colegii si prietenii acestora. Un eventual conflict cu un prieten poate fi, de asemenea, cauza acestui sentiment de singuratate in cazul unui adolescent. Iar daca cei din jur se comporta urat cu el, acesta ajunge sa simta ca este diferit, ca nu este inteles si ca nu se poate integra in grup.

O inima franta. Adolescenta este varsta la care apare prima iubire, dar pentru cei mai multi, tot acum apare si prima despartire sau prima dragoste neimpartasita. Acestea sunt traite cu multa intensitate de adolescenti (atat baieti cat si fete) si sunt extrem de dureroase. O inima franta, o dezamagire sau o despartire sunt, de asemenea, situatii care pot explica de ce adolescentul tau se simte singur.

Cum iti poti ajuta adolescentul?

Intreaba-l ce simte si ascuta-l cu adevarat. Incearca sa discuti cu copilul pe un ton calm si sa-l faci sa se deschida in fata ta. Intereba-l cum se simte si ce poti face pentru a-l ajuta. Gaseste un moment de liniste pentru amandoi si foloseste intrebari deschise (intrebarile inchise duc la conversatii mai scurte si mai superficiale).

Asculta-ti cu adevarat copilul, obersa-l si pune-te in locul lui. Ce se ascunde, de dapt, in spatele cuvintelor sale, ce vrea sa spuna cu adevarat cand spune ca "se simte singur"? Si daca ai indoieli, intreaba, dar evitata sa fii prea insistent, pentru ca ar fi contraproductiv.

Explica-i copilului ca si tu ai fost in pielea lui. Desi probabil copilul tau nu constientizeaza acest lucru, tu insuti ai fost adolescent! Iar acesta poate fi un instrument bun pentru ca ei sa aiba mai multa incredere in tine. Explica-i copilului tau cum te-ai simtit in timpul adolescentei, care au fost cele mai intunecate momente si de ce te-ai simtit uneori singur sau trist. Fii sincer insa, deoarece copiii simt cand sunt mintiti.  

Valideaza-i si normalizeaza emotiile pe care le simte. Sentimentul de singuratate este uman si universal. Cu totii, indiferent de varsta, ne-am simtit astfel la un moment dat in viata. Prin urmare, este important sa normalizezi acest sentiment pe care il are copilul si sa il accepti. Nu uita sa-i validezi emotiile.

Apeleaza la ajutor profesional. Daca observi ca adolescentul tau nu se deschide, sau ca starea lui nu se schimba pentru o perioada indelungata, apeleaza la ajutor profesional.

FOTO: freepik.com

Taguri Adolescenta copii Sentimente copii

Articole recomandate

Citeste si despre