Comunicarea tata - fiu

/ / Modificat: 2013-02-12
Comunicarea tata - fiu

Copiii sunt influentati de comportamentul parintilor. Fiul urmeaza exemplul tatalui si sfaturile acestuia sunt lectii de viata pentru el.


Copiii sunt influentati de comportamentul parintilor. Fiul urmeaza exemplul tatalui si sfaturile acestuia sunt lectii de viata pentru el.

Inca din momentul nasterii, tatal se simte mandru de fiul sau si isi canalizeaza intreaga atentie si iubire asupra lui. A-l tine in brate pentru prima oara este un moment emotionant si marcheaza o noua schimbare in existenta unei familii.

Este minunat atunci cand copiii au posibilitatea sa-si cunoasca bunicii. De cele mai multe ori, ei afla prin intermediul acestora experientele prin care au trecut parintii cand erau mici. In acest mod, pot afla trasaturile pe care le mostenesc sau caracteristicile determinante ale familiei.

Bunicii influenteaza de asemenea educatia copilului.

Ei au mai multa experienta de viata si uneori sunt mai toleranti in ceea ce priveste comportamentul nepotilor. Tinerii casatoriti nu trebuie sa astepte prea mult pana la conceperea primului copil. In acest mod, el va putea sa-si cunoasca bunicii si sa-si formeze un stil de viata care sa se potriveasca conceptiei parintilor lui.


Desi baietii sunt educati de catre tatii lor, acestia simt influenta mamei. Nu de putine ori ei se destainuie mamei atunci cand au o problema. Fiecare familie tinde sa pastreze anumite obiceiuri care sunt transmise din generatie in generatie. Uneori tatal ofera fiului sau un obiect care sa fie transmis, acesta la randul lui, copiilor si care simbolizeaza credinta si  valorile familiei.

Influenta paterna pe care o resimte copilul este decisiva in procesul de crestere si dezvoltare a psihologiei sale. Un copil ramas fara tata la o varsta frageda se caracterizeaza printr-o sensibilitate exacerbata, este usor de ranit si mosteneste o mare parte din trasaturile mamei sale. La maturitate, daca acesta isi intemeiaza o familie, atunci se va simti responsabil sa acorde cat mai multa atentie copilului sau.

Copiii au nevoie de cat mai multa comunicare si simt nevoia sa se destainuie. Ei cer sfatul parintilor atunci cand simt ca pot fi intelesi si sprijiniti. Legatura tata-fiu trebuie sa aiba la baza sinceritatea si dorinta de comunicare. Planificarea impreuna a unor activitati este cea mai buna metoda de apropiere. In acest mod, parintele poate sa descopere pasiunile fiului si sa-l sfatuiasca in problemele care il nelinistesc. Povestirea experientelor este o modalitate de a impartasi sentimentele si de a intelege perspectiva fiului asupra diferitelor aspecte ale vietii.

Fotografiile si jurnalele pastreaza amintirea clipelor petrecute de catre fiecare om. Copilul poate sa descopere trecutul parintilor lui sau sa isi reaminteasca experientele traite impreuna. Baietii sunt  pasionati de istorie si vor fi incantati sa auda povestirile bunicului sau tatalui lor.

Reuniunile de familie sunt momente care trebuie pretuite cu adevarat. Dorinta de apreciere, nevoia de afectiune si recunoasterea familiei ca uniune izvorasc din pasiunea copilului de a descoperi lumea in care traieste. La o varsta frageda lumea lui este familia.

Tatal trebuie sa faca tot posibilul ca fiul lui sa fie mandru. Orice tanar urmeaza exemplul parintelui sau si de aceea educatia poarta amprentele  familiei sale. Pana in jurul varstei de sapte ani, tinerii isi idolatrizeaza tatal. La adolescenta, tatal se transforma intr-un prieten. La maturitate, fiii constientizeaza trasaturile dobandite din educatie si simt nevoia sa transmita copiilor invataturile dobandite.


Taguri Tata crestere copil Activitati tata copil

Articole recomandate

Citeste si despre