Orice schimbare in dinamica familiei are impact major asupra copiilor, indiferent de varsta lor. Un studiu recent sugereaza ca, atunci cand parintii divorteaza, copiii sunt mai afectati decat daca unul dintre ei ar deceda.
De ce este divortul cea mai traumatica experienta pentru copii
In urma cercetarii, ale carei rezultate au fost publicate in revista de specialitate Demographic Research, s-a ajuns la concluzia ca acei copii ai caror parinti au divortat primesc mai putina atentie decat cei care si-au pierdut un parinte prin deces. Printre factorii scosi la iveala de studiu se numara nivelul scazut de sprijin si scaderea bunastarii copiilor.
Explicatia este simpla: atunci cand un cuplu se destrama prin divort, partenerii nu au parte de atat de mult sprijin din partea rudelor. In plus, copiii sunt dezorientati, fiind nevoiti sa isi imparta programul intre mama si tata. Daca mai punem la socoteala si eventualele conflicte intre parteneri, la care copiii sunt uneori martori, avem tabloul complet. In schimb, atunci cand un parinte isi pierde viata, cel care supravietuieste are parte de mai mult sprijin din partea familiei si acest lucru se reflecta si asupra copilului.
Si educatia este afectata
Mivelul de educatie al copiilor care provin din familii destramate este puternic influentat, mai sugereaza acelasi studiu. Atunci cand copilul ramane in grija unui singur parinte, pot scadea drastic resursele de timp si cele financiare pentru copil, afectand direct educatia acestuia. Cercetatorii care au realizat studiul au folosit date primite de la oameni din 17 tari diferite.
93.322 de subiecti au experimentat pierderea unui parinte, in timp ce 77.512 de respondenti au asistat la destramarea familiei. Cercetatorii datelor demografice au ajuns la concluzia ca acesti oameni au avut tendinta de a primi mai putina educatie decat cei proveniti din familii complete. Un aspect interesant a fost acela ca divortul a avut un impact mai puternic asupra educatiei decat moartea unui parinte.
”Acest lucru confirma ideile din studiile anterioare, care sugereaza ca dupa moartea parintilor, copiii se pot confrunta cu o pierdere mai mica de resurse si pot obtine sprijin substantial din partea familiei si a prietenilor care, intr-o oarecare masura, preiau rolul parintelui decedat”, au explicat autorii studiului.