Cum sa pleci in vacanta cu un adolescent

/ / Modificat: 2024-07-24
Cum sa pleci in vacanta cu un adolescent

 

Sa pleci in vacanta cu copilul tau adolescent ar putea parea cel mai simplu lucru din lume. A crescut deja, e autonom, nu mai trebuie sa stai sa ii pazesti fiecare miscare si ar putea fi si un bun partener de conversatie. Abia astepti sa petreci timp cu el sau ea, sa vorbiti si sa va apropiati. Acestea sunt insa doar asteptarile tale, nu si realitatea.

 

De multe ori, adolescentii care calatoresc cu parintii lor au un comportament dificil: sunt imbufnati si subliniaza constant cat de mult se plictisesc, isi dau ochii peste cap la aproape orice propunere venita din partea adultilor, stau cu ochii in telefon si castile in urechi, absorbiti de egocentrismul lor. Cum sa faci sa navighezi apele nazuroase ale vacantelor cu adolescentii? Cami Dumitru, psiholog clinician si director de programe de terapie in cadrul clinicii The Mind, ne ofera cateva recomandari  care le pot veni in ajutor parintilor.

 

  • In primul rand, accepta ca e firesc ca in adolescenta sa nu mai fii persoana preferata a copilului tau. Adolescentii au nevoie de interactiune cu cei de aceeasi varsta si, totodata, au nevoie sa se diferentieze de parinti. E OK, nu aici trebuie sa porti bataliile.

 

  • In vacanta, seteaza clar limite: da, are dreptul sa nu-i placa o anumita activitate sau sa fi preferat sa fie cu prietenii, dar nu este OK sa se poarte lipsit de respect fata de ceilalti. Aici e batalia.

 

  • Incurajeaza-ti adolescentul sa participe la planificarea vacantei: cere-i opinia legat de cazare, activitati, etc, ba chiar il poti invata cum sa faca si el/ea aceste cautari.

 

  • Planifica activitati care sa fie variate: spor, muzeu, relaxare, explorare, etc.

 

  • Asculta-i opinia adolescentului, cu toata seriozitatea. Acolo unde poti, tine cont de ea si implica-l in luarea deciziilor, asemeni oricarui partener de calatorie.

 

  • Ofera-i un pic de libertate (e una din cele mai mari nevoi la varsta aceasta), setand limitele foarte clare. De exemplu: Mergi cu noi la muzeu doua ore pentru ca e important pentru educatia ta, iar apoi, daca vrei, ai dupa-amiaza libera si timp personal (sa te conectezi online cu prietenii, de pilda).

 

  • Nu folosi timpul vacantei ca moment de rezolvare a unor conflicte vechi sau de a-i face morala fiului/ fiicei tale. Ia lucrurile mai usor si cu un pic de umor, detensionand astfel atmosfera.

 

Astfel, Cami Dumitru, psiholog clinician, recomanda ca atitudinea generala a parintilor sa fie un amestec de simt al umorului si „let’s make the best of it”, adica, „daca tot suntem aici, hai sa incercam sa ne simtim bine impreuna”.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adolescenti Vacanta cu copiii

Articole recomandate

Citeste si despre