Cum sa vorbesti cu adolescentul pentru a acea o comunicare eficienta

/ / Modificat: 2023-12-07
Cum sa vorbesti cu adolescentul pentru a acea o comunicare eficienta

Ai un copil adolescent si uneori simti ca exista o prapastie intre voi atunci cand comunicati? Ca nu va intelegeti? Este normal ca, in calitate de mame si tati, sa nu simtim intotdeauna ca comunicarea noastra cu copiii nostri este fluida, cu atat mai mult daca acestia se afla intr-o etapa atat de complexa precum cea a adolescentei.

Ce inseamna o comunicare eficienta si fara probleme?

Din punct de vedere tehnic, comunicarea este definita ca fiind "transmiterea de semnale prin intermediul unui cod comun atat pentru emitator, cat si pentru receptor". Pentru ca, comunicarea sa fie fluida, asa cum spune definitia, acest cod trebuie sa fie comun. Si pentru ca el sa fie comun trebuie sa existe un punct de legatura cu celalalt, un punct de uniune.

In comunicarea cu copiii nostri adolescenti, acest punct de legatura este esential, de ce? Pentru ca ne aduce mai aproape de ei, ne conecteaza cu ceea ce au nevoie, cu ceea ce simt? Si ne permite sa deschidem conversatii mai fluide si mai eficiente, mai calde si mai apropiate.

Comunicarea fluida si eficienta este cea in care ambele parti (emitator si receptor, parinti si copii) se conecteaza, se inteleg, se asculta si isi respecta reciproc randul. Este, de asemenea, o comunicare care contribuie si imbogateste.

Trucuri pentru o comunicare usoara si eficienta

Fa comunicarea calda si hranitoare

Atunci cand comunici cu copilul, este important ca aceasta comunicare sa fie apropiata si calda. Pentru a face acest lucru, este important ca copilul sa  simta afectiunea; privieste-l in ochi si petreci timp de calitate cu el.

Respecta-le intimitatea

O alta modalitate de a obtine o comunicare fluida si eficienta este sa le respecti spatiul de intimitate si ritmurile lor vitale. Pentru a face acest lucru, alege momentul potrivit pentru a purta anumite conversatii, observandu-le starea de spirit.

Stimuleaza conversatia

Uneori, dar nu intotdeauna, este bine sa stimulezi conversatia cu adolescentul tau. Trebuie sa tinem cont de faptul ca, la aceasta varsta, este uneori dificil pentru ei sa exprime ceea ce simt sau pur si simplu cum le-a mers ziua.

Impartaseste-ti experientele si emotiile

Daca dorim ca adolescentii nostri sa se deschida fata de noi, trebuie sa fim noi insine un model si sa ne deschidem fata de ei. Cum? Explicandu-le in mod deschis ce simtim si tot ceea ce simtim ca vrem sa le transmitem.

Nu-l intrerupe

Este important, atunci cand comunicam cu copiii nostri, sa le respectam randul de a vorbi si sa nu-i intrerupem atunci cand vorbesc. Pare evident, si probabil ca este, dar uneori facem greseala de a vorbi atunci cand vorbeste cealalta persoana, adesea in mod inconstient.

FOTO: freepik.com

Taguri Adolescent Comunicare adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre