Pregatirea pentru examenele Cambridge

/ / Modificat: 2021-03-26
Pregatirea pentru examenele Cambridge

Ce sunt examenele Cambridge? Cambridge Assessment English, din cadrul prestigioasei Universitati Cambridge, a dezvoltat o modalitate riguroasa de a testa candidatii acestor probe pentru a determina cat de bine cunosc limba engleza. Probele sunt dezvoltate astfel incat candidatul se va confrunta cu situatii din viata reala in care sunt folosite structuri gramaticale uzuale sau complexe, in functie de treapta la care este sustinut acest examen.

Certificarea Cambridge atesta cu o precizie ridicata cunostiintele de limba engleza ale candidatului. In urma sustinerii acestui test, va fi obtinuta o diploma in care va fi notat, de asemenea, si scorul obtinut in cadrul probelor sustinute.

Exista in total sase trepte ce pot fi parcurse in cadrul examenelor Cambridge: doua pentru incepatori – A1 si A2, doua pentru nivel intermediar B1 si B2 si doua pentru nivel avansat – C1 si C2. Pentru a veni in sprijinul celor care doresc performante in acest domeniu, cautmeditator.ro ofera o platforma de anunturi de meditatii engleza, unde profesorii pot fi selectati in functie de referinte, calificari sau experienta.

Fiecare dintre aceste examene evaluaza un anumit  tip de vocabular, ales in functie de frecventa cu care sunt intalniti acesti termeni. Primele trepte evalueaza doar utilizarea unor timpuri simple, structuri gramaticale des intalnite, nivelele de complexitate crescand gradual pana la un nivel foarte avansat, comparabil cu cel al nativilor in limba engleza.

Toate subiectele pe care candidatul trebuie sa le parcurga sunt formulate in asa fel incat sa reflecte nivelul de limba engleza testat. Vocabularul este ales cu atentie, iar subiectele pentru probele de Reading sau Listening sunt in conformitate cu grupul de varsta evaluat si trateaza subiecte de actualitate pentru a include si neologismele aparute. Evaluarea are in vedere, in principal, intelegerea limbii si folosirea unui vocabular adecvat contextului in care se regaseste candidatul.

Ce tipuri de examene Cambridge exista?

Am mentionat anterior ca exista sase trepte de parcurgere ale examenului Cambridge. In functie de gradul de complexitate, acestea sunt urmatoarele:

  • A1 sau YLE (Young Learners of English)
  • A2 Key sau KET
  • B1 Preliminary sau PET
  • B2 First sau FCE
  • C1 Advanced sau CAE
  • C2 Proficiency sau CPE

Fiecare dintre aceste teste este structurat in patru probe: Reading, Writing, Speaking si Listening, insa nivelul de complexitate al acestora variaza in functie de treapta examenului. Pentru nivelul A1, de exemplu, candidatul trebuie sa cunoasca si sa poata utiliza 500 de cuvinte din vocabularul de baza, pe cand pentru nivelul C2 (care este unul similar nativilor), acest vocabular ajunge la 16 000 de cuvinte care sunt utilizate in situatii specifice, nu foarte des intalnite. 

A2 Key

Nivelul A2 Key are ca scop evaluarea utilizarii adecvate a unor structuri gramaticale des intalnite in situatii actuale din viata de zi cu zi. Cunostintele acumulate sunt suficiente in situatiile in care calatoriti si aveti nevoie sa cereti informatii sau in alte situatii similare.

Proba orala va fi sustinuta in perechi de cate doi candidati care se vor angaja intr-o conversatie alaturi de examinatori. O particularitate a acestei trepte este faptul ca probele de Reading si Writing sunt sustinute in cadrul aceluiasi test, treapta avand doar trei probe (Reading+Writing, Speaking, Listening).

B1 Preliminary

De la aceasta treapta, candidatul poate folosi certificatul Cambridge obtinut pentru a echivala proba de limba engleza din cadrul examenului de Bacalaureat. Aceasta treapta include toate cele patru probe despre care am discutat anterior, iar vocabularul necesar pentru sustinerea acestui examen este format din 2000 de cuvinte uzuale.

B2 First

Una dintre cele mai cunoscute treapte de certificare, B2 First este cel mai popular examen Cambridge in randul elevilor din ciclul de invatamant preuniversitar, fiind sustinut de candidati cu varste cuprinse intre 14-18 ani.

Particularitatea acestei trepte este introducerea unui eseu in cadrul probei scrise, dar si a unui text la alegere, iar proba orala are ca scop evaluarea capacitatilor de argumentare ale candidatului.

C1 Advanced

Vocabularul necesar pentru sustinerea acestei trepte include in jur de 8000 de termeni, atat uzuali, cat si de specialitate. Acest certificat este de cele mai multe ori necesar pentru inscrierea elevilor la universitati prestigioase, in care cunoasterea limbii engleze este o cerinta obligatorie pentru eligibilitatea candidatului.

C2 Proficiency

Certificatul Cambridge de nivel C2 atesta faptul ca detinatorul acestuia are cunostinte avansate de limba engleza, comparabile cu cele ale unui nativ. Se distinge fata de celelalte trepte prin nivelul ridicat de complexitate al probelor, remarcandu-se prezenta colocatiilor si a sinonimelor care nu sunt utilizate in mod frecvent, dar si a termenilor de specialitate.

De asemenea, o alta particularitate a acestui test este prezenta diferitelor tipuri de accente in inregistrarile audio destinate probei de auditie. Se regasesc, de asemenea, zgomote de fundal, pentru a testa capacitatea candidatului de intelegere in situatii asemanatoare celor din viata de zi cu zi.

La ce ne ajuta obtinerea acestui certificat?

Desigur, certificarea obtinuta in urma sustinerii examenului Cambridge poate fi folosita pentru a echivala proba de limba engleza din cadrul examenului de Bacalaureat, insa acesta nu este singurul aspect in care o astfel de certificare se dovedeste a fi foarte utila.

Conform https://www.cautmeditator.ro/, pentru elevii care vor sa sustina examenul YLE, cursurile Cambridge reprezinta o buna oportunitate de dezvoltare a acestora intr-un cadru nu atat de formal si strict cum este cel din timpul orelor la clasa. De asemenea, copiii isi descopera astfel inclinatiile, iar rezultatele pe care le vor obtine vor fi un bun prilej de a creste increderea de sine a acestora, invatand totodata cum sa faca fata unor situatii stresante cu succes.

Nivelele mai avansate, de la B2 la C2 sunt obligatorii in cazul in care se doreste aplicarea la o universitate prestigioasa din strainatate sau inscrierea in cadrul proiectelor Erasmus. Certificatul Cambridge atesta faptul ca detinatorul acestuia are o capacitate mare de intelegere a limbii si se adapteaza cu usurinta situatiilor sociale in care este nevoit sa argumenteze, sa speculeze sau sa ofere anumite informatii.

Proaspetii absolventi care detin un certificat Cambridge vor beneficia, de asemenea, de un avantaj in cadrul interviurilor pentru obtinerea locului de munca dorit, pentru ca, in prezent, din ce in ce mai multe companii multinationale cauta persoane ce au capacitatea de a initia si a sustine conversatii cu investitori din toate colturile lumii!

Pentru a sustine aceste examene va fi necesara urmarea unor cursuri de specialitate care respecta formatul treptelor examenului Cambridge. Detinerea certificatului Cambridge este un avantaj uimitor pentru viitorul copilului dumneavoastra, fiind o investitie mica comparativ cu beneficiile pe care le aduce!

Articole recomandate

Citeste si despre