Riscurile tatuajelor

/ / Modificat: 2005-08-08
Riscurile tatuajelor





 

Permanente sau temporare, tatuajele sunt la moda si in tara noastra. Tatuajul introduce in piele un tus colorat, pentru a produce un desen permanent decorativ.

Inainte de a recurge la operatiunea de tatuare a unei parti a corpului trebuie sa stiti cateva lucruri esentiale.

Tatuajul profesionist amplaseaza tusul in dermul mijlociu (al doilea strat de piele), pe cand la tatuajul neprofesionist acul inmuiat in tus intra neregulat la adancimi variate.

Minorii trebuie sa aiba acordul parintilor

Conform reglementarilor Ministerului Sanatatii privind tatuajele, saloanele de tatuaj trebuie sa fie dotate cu sterilizatoare pentru pense si tuburi speciale, cel care face tatuajul trebuie sa poarte halat, manusi chirurgicale si sa recomande aplicarea unui tratament dupa tatuaj.

Clientii trebuie sa semneze o declaratie pe propria raspundere inainte de tatuare. De asemenea, minorii cu varsta intre 16 si 18 ani trebuie sa vina la salon impreuna cu unul din parinti, care va semna o declaratie conform careia este de acord cu procedura. Minorii sub 16 ani nu au voie sa se tatueze. In plus, saloanele de tatuaj trebuie sa aiba registre pentru evidenta clientilor.

Cum scapi de tatuaj

Indepartarea tatuajelor nu e o operatie nici simpla, nici ieftina si nici lipsita de riscuri. Sunt necesare tehnologii laser diferite pentru fiecare culoare.

Aparatele care scot culoarea inchisa nu pot trata galbenul, albastrul deschis sau rosul. Dupa tratamentul cu laser apare o crusta locala si o basicare dureroasa a pielii, timp de doua saptamani, care apoi se vindeca lent. Uneori sunt necesare 4-6 sedinte la 4 saptamani pentru a evita arsura pielii.

In urma tratamentului, persista riscul de cicatrizare vicioasa, pe piele ramanand desenul, dar in alb-sidefiu. Cu cat tatuajul este mai mare, cu atat sunt necesare mai multe sedinte de eliminare.

Scoaterea unui tatuaj doare

In functie de localizarea tatuajului si de profunzimea intepaturilor, rezultatele nu sunt intotdeauna satisfacatoare. In plus, trebuie sa luati in calcul un cost mai mare. Desi interventia se face cu anestezie locala, senzatia de arsura ulterioara este destul de suparatoare. Este bine de stiut ca tatuajele neprofesioniste nu se mai "sterg" de pe piele. Din acest motiv, specialistii recomanda ca tatuajele sa fie facute doar in saloanele special amenajate.

Moda tatuajelor

"Fetele prefera in general tatuajele in forme tribale, fluturasi, delfini, pe zone precum glezna si partea lombara a spatelui. Baietii aleg ca locuri pentru tatuaj bratele, gambele, pieptul si omoplatul. Ei prefera literele chinezesti, tribalele, dragonii, reptilele, portretele, insemnele religioase. Daca tatuajele medicale reduc un defect cutanat, celelalte tin de moda, si ca orice moda, sunt trecatoare." ne-a spus Cornel Dima de la Fashion Tatoo.

Cine doreste sa se tatueze pentru ca "se poarta" ar trebui sa se gandeasca la riscuri, costuri si la faptul ca viata nu e o tinerete vesnica. Iar varstnicii cu tatuaje "sexy" sunt de-a dreptul caraghiosi.

Taguri Tatuaj Tatuaj copii Tatuaj familie

Articole recomandate

Citeste si despre