Dezvoltarea corecta a adolescentilor si problemele legate de acnee

/ / Modificat: 2022-06-24
Dezvoltarea corecta a adolescentilor si problemele legate de acnee

Definita ca o perioada de tranzitie biologica, psihologica si sociala de la pubertate la maturitate, adolescenta ii cuprinde de obicei pe copii in a doua parte a ciclului gimnazial si in invatamântul liceal. Perioada poate fi plina de provocari pentru copii, dar si pentru persoanele din jurul lor - in special parinti, bunici, dar si profesori si diriginti, care trebuie sa stie cum sa reactioneze in diverse contexte sensibile.

Adolescentii sunt influentati puternic de schimbarile hormonale din corpul lor, rezultând uneori actiuni si atitudini contradictorii sau care cauzeaza conflicte la nivel social. Dezvoltarea corecta a adolescentilor are evident atât componenta de fizic, cât si cea de psihic. Ambele tin de obicei de un ritm de viata echilibrat, contând diverse aspecte, de la miscarea fizica la alimentatie, de la relatiile sociale de acasa la accesul la sfaturi de la adulti inclusiv la scoala, eventual chiar discutii cu un psiholog.

Multe studii au aratat ca adolescenta este o perioada extrem de stresanta pentru copii, acestia având multe responsabilitati legate de partea educationala (un adevarat job cu multa presiune cu privire la propriul viitor), la care se adauga uneori relatii sociale complicate, pe care abia invata sa le gestioneze in mod corect. Situatia depinde de la copil la copil, la fel si nivelul de stres. Desi pare simplu sa fii adolescent in raport cu responsabilitatile unui adult, analizând atent toate implicatiile, exista provocari complexe.

O problema majora in adolescenta poate fi si acneea, cu impact asupra aspectului fizic - atât de important pentru adolescenti in relatiile lor sociale adesea superficiale. Problemele de ten pot afecta puternic integrarea sociala normala si stima de sina, cu implicatii profunde mai departe. Este important asadar, pe cât posibil, sa se recurga la tratament acnee la o clinica estetica, totul incepând de obicei cu un consult efectuat de un medic dermatolog care poate oferi atât recomandarile pentru ingrijirea pielii in aceasta perioada plus sfaturi pentru tratamente adecvate.

Demn de mentionat este ca stresul nu provoaca acnee, insa poate agrava acneea daca aceasta s-a declansat deja. Acneea este legata de vârsta, hormoni si alimentatie. Productia excesiva de sebum, activitatea excesiva a hormonilor androgeni, umplerea foliculilor de par cu celule moarte si actiunea unor bacterii determina inflamatii care pot afecta puternic aspectul pielii in special pe fata.

Cosuri, puncte albe, puncte negre - toate acestea pot aparea intr-un numar si ritm normal, dar destul de des exista dezechilibre mai mari, care determina probleme mai grave legate de acnee si care necesita tratament anti acnee. in caz contrar, pot ramâne cicatrici, iar problemele pot dura foarte multi ani.

Despre acnee si tratament acnee se poate discuta si la ora de dirigentie, dar si in privat, cu acei adolescenti afectati in mod special de acest subiect. Exista online numeroase resurse in acest sens, care pot fi utilizate ca informare si consiliere la modul general chiar si de catre persoane care nu sunt din domeniu. Eventual, se pot invita la clasa, tot la ora de dirigentie, specialisti din domeniul medical, ce pot aborda aceasta problema, alaturi de alte probleme importante pentru adolescenti.

.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Acnee fata Dezvoltarea copiilor Adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre