Regulile de igiena corporala devin din ce in ce mai complexe in momentul in care copilul intra la pubertate si devine adolescent. Schimbarile care apar din punct de vedere fizic si hormonal determina necesitatea adoptarii unor noi reguli de igiena personala.
Cand vine vorba de invatarea principalelor reguli de igiena la adolescent, accentul nu mai cade atat de mult pe spalatul mainilor sau periajul dentar (obiceiuri care ar trebui sa fi intrat deja in rutina lui zilnica), ci pe masuri speciale impotriva transpiratiei, a acneei si a parului nedorit de pe corp.
De asemenea, epilatul, folosirea si schimbarea absorbantelor la menstruatie la fete si primele "vise umede" si erectii matinale ale baiatului sunt alte aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand discuti cu adolescentul despre igiena.
Dusurile zilnice
Pana la pubertate, copilul nu are nevoie sa faca dus zilnic. Insa dupa intrarea in aceasta noua etapa a copilariei, dusurile zilnice sunt obligatorii, din cauza schimbarilor hormonale care au loc in corp.
Specialistii recomanda folosirea unui sapun emolient si curatarea atenta a unor zone precum fata, membrele, axilele si zona genitala.
Prevenirea acneei
Odata cu intrarea la pubertate, acneea poate deveni o problema, atat pentru fete, cat si pentru baieti. Acneea se manifesta cu precadere la varsta adolescentei, cand explozia de punctulete rosii pe fata, gat sau alte zone, poate afecta serios stima si imaginea de sine a copilului.
Potrivit specialistilor, cea mai simpla si eficienta cale de a preveni acneea este spalarea pe fata, doar cu apa, de doua ori pe zi, incepand cu intrarea la pubertate. Chiar daca adolescentul are tenul mai gras, nu este indicat sa insiste foarte mult sau sa foloseasca produse dure, care-i pot afecta ph-ul pielii si pot inrautati afectiunea.
Epilatul
Odata cu intrarea la pubertate, baietii si fetele deopotriva vor avea de-a face cu o noua problema: parul nedorit de pe corp. Isi fac aparitia primele fire de par pe picioare, la axile, in zona pubiana, iar la baieti, si pe fata.
Este important ca din acel moment sa incepi o discutie serioasa cu copilul. Inainte de a-l epila prima oara si de a-l invata cum se procedeaza, purtati o discutie. Vorbeste-i despre metodele existente de epilat, de ce este nevoie de indepartarea parului din anumite zone etc.
Regulile de igiena la menstruatie (fete) si la ejaculare (baieti)
Tot cu intrarea la pubertate, una dintre schimbarile majore care apar la fete este instalarea menstruatiei, acele sangerari vaginale lunare, care tin cateva zile. Este important sa o inveti cum sa foloseasca un absorbant, la ce interval sa il schimbe si cum sa il aleaga corect.
Nici baietii nu scapa de noi experiente si au de-a face cu erectii din ce in ce mai dese si cu "vise umede". Explica-i de ce apar, ca sunt firesti in dezvoltarea lui si cum trebuie sa actioneze. Este primul pas in intelegerea propriului organism si a modului in care functioneaza el.
Igiena contra transpiratiei
Glandele sudoripare ale copiilor sunt din ce in ce mai active odata cu intrarea la pubertate. Astfel, apare transpiratia abundenta, o problema care poate afecta serios simtul olfactiv al celor din jur. Este important sa ii faci educatie adolescentului cu privire la folosirea antiperspirantelor si a rolului lor in igiena zilnica.
Ai vorbit cu adolescentul despre aceste reguli? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!