Specialistii in igiena dentara au constatat ca tot mai multi adolescenti raman restanti la capitolul igiena orala. In aceasta perioada a copilariei, ingrijirea dintilor necesita si mai multa atentie decat pana acum, mai ales daca adolescentul se apuca de fumat, sufera de anumite afectiuni dentare sau are o alimentatie defectuoasa. Iata cum inveti adolescentul sa isi ingrijeasca corect gura si dintii!
Igiena orala a adolescentilor presupune cateva reguli esentiale pe care orice copil de aceasta varsta trebuie sa le respecte. A invatat de mic cum sa se spele corect pe dinti si ce presupune un periaj complet, insa odata cu avansarea in varsta, el este expus mai multor riscuri, iar ingrijirea orala necesita si alte masuri. Potrivit specialistilor, majoritatea adolescentilor nu stie sa isi ingrijeasca corect gura si dintii.
Multi dintre ei nu executa un periaj dentar corect, nu se prezinta periodic la medic si lasa cariile netratate, crescand riscul complicatiilor stomatologice. Iata cateva reguli esentiale pe care trebuie sa te asiguri ca adolescentul le bifeaza in rutina zilnica de igiena orala!
Periaj dentar complet si corect
Este recomandat ca adolescentul sa isi perieze dintii de cel putin doua ori pe zi - dimineata si seara. Dar si mai important este ca periajul sa se execute corect: cel putin 2 minute, insistand bine pe fiecare dinte.
Procesul de curatare trebuie sa continue cu apa de gura si, obligatoriu, cu ata dentara, aceasta fiind singura care poate scoate resturile dintre dinti. Invata-l sa isi schimbe periuta o data la 3 luni, pentru a se asigura ca dintii sunt curatati corespunzator.
Cum sa profite de beneficiile fluorului
- Aportul sistematic de fluor prin bautul apei sau prin suplimente special prescrise de fluor este recomandat pentru adolescentii cu varsta de 16 ani sau la eruptia molarilor secundari permanenti, oricare vine prima data.
- Pasta de dinti cu fluor este recomandata pentru toata perioada adolescentei.
- Tratamentle profesionale cu fluor ar trebui sa tina cont de nevoile individuale ale fiecarui pacient bazandu-se pe riscul de formare a cariilor, conform indicatiilor dentistului.
- Suplimentele de fluor aplicate acasa ar trebui sa tina cont de indicatiile dentistului cu privire la riscul de formare a cariilor.
Vizite periodice la stomatolog
Invata adolescentul sa se "imprieteneasca" cu drumurile frecvente la stomatolog si sa stabileasca o relatie de lunga durata cu el. Asigura-te ca il viziteaza de cel putin doua ori pe an sau mai des, daca sunt probleme. Incepand cu varsta adolescentei, si chiar mai devreme uneori, detartrajul devine o parte importanta din igiena orala. Acesta trebuie facut cel putin o data de pe an sau de mai multe ori, in functie de problemele copilului, dar si de alimentatia pe care o adopta.
Daca fumeaza, consuma des cafea si bauturi racoritoare cu coloranti alimentari, s-ar putea sa fie nevoie ca detartrajul sa fie facut mai des. In plus, daca merge periodic la stomatolog, nu va avea probleme cu cariile. Este important sa constientizeze acest lucru si sa inteleaga pericolul care il paste odata cu aparitia primelor carii sau neingrijirea corespunzatoare a dintilor.
Alimentatie corecta
Alimentatia este o parte importanta din procesul de ingrijire orala. Adolescentii sunt predispusi la consum crescut de cafea, bauturi racoritoare carbogazoase, alcool sau alimente de tip fast food sau junk food. Astfel de obiceiuri alimentare nocive isi pun din plin amprenta asupra sanatatii dintilor.
Invata adolescentul sa manance sanatos si sa adopte o dieta bogata in cat mai multe fructe si legume proaspete, lactate si peste. In plus, pentru a implementa mai usor astfel de obiceiuri pentru sanatatea orala in rutina adolescentului, este important ca tu sa fii un exemplu pentru el - sa vizitezi periodic stomatologul, sa iti periezi zilnic dintii si sa adopti o dieta corespunzatoare.
Adolescentul tau stie sa isi ingrijeasca corect dintii? Ai avut probleme in acest sens cu el? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!