Incertitudine, neputinta, furie, indoiala. Acestea sunt cateva dintre emotiile pe care multi parinti le dezvaluie in sala de consultatii atunci cand descriu ceea ce simt in legatura cu copilul lor adolescent.
Adolescenta poate fi deconcertanta daca incercam sa o privim cu aceiasi ochi cu care privim un copil de 6 sau 8 ani. Este ca si cum ai incerca sa fortezi anumite practici sau obiceiuri sa se potriveasca asa cum erau inainte. Ar fi ca si cum ai incerca sa comunici cu o persoana dintr-o alta tara fara sa incerci sa-i intelegi limba. Pentru a face fata acestei etape a tineretii este nevoie de noi strategii si de o privire noua.
De ce nu ma inteleg cu adolescentul meu?
Ca toate etapele vietii, adolescenta are propriile caracteristici si provocari. Ceea ce pana mai ieri era un copil, acum este un tanar care pune "daruri", care inchide usa camerei sale si cauta intimitate. In plus, acestia au acum alte modele de urmat si se refugiaza in grupul lor de colegi. Pentru adulti, acest lucru implica o intreaga schimbare careia uneori nu stiu cum sa ii faca fata si care ii face sa se simta deconectati de adolescent. Este ca si cum ar fi o lume pe care nu o pot accesa.
Este adesea dificil sa te intelegi cu copilul adolescent, deoarece adultul este la fel si cauta sa repete metodele din trecut intr-un prezent care este diferit. Cu toate acestea, este vorba de a invata sa ne adaptam la aceasta schimbare, sa dam raspunsuri noi, diferite si chiar creative. De exemplu, daca doriti sa aflati ceva, puteti vorbi cu tanarul in loc sa il interogati sau sa ii puneti intrebari.
Strategii de intelegere si de conectare cu adolescentul tau
Iata cateva sfaturi pentru a te ajuta sa te intelegi cu adolescentul tau:
1. Gaseste un echilibru intre a intreba si a invada
Chiar daca nu iti dai seama de acest lucru, este posibil sa pui intrebari, sa interoghezi si sa nu acorzi suficient spatiu pentru ca adolescentul sa vina la tine si sa-ti povesteasca in mod spontan despre lucruri si preocupari. De asemenea, uneori facem acest lucru in momente nepotrivite, cum ar fi in fata altor persoane. Este necesar sa facilitezi spatii de dialog si sa ii spui ca esti acolo cand are nevoie. Desigur, nu trebuie sa confunzi cautarea lui de independenta cu abandonul total, nici protectia cu supraprotectia. Este important sa inveti cum sa mergi alaturi de ei si sa intervii ca adult responsabil.
2. Invata sa asculti si sa-i cunoasti lumea
Evita frazele de genul "cand eram de varsta ta...". Daca doresti sa-ti impartasiti experienta, fa-o dintr-un loc de invatare care sa ii permita tanarului sa inteleaga ca si tu ai avut indoieli. Este mai bine sa nu te pozitionezi ca un atotstiutor, ci sa fii deschis si dispus sa inveti de la noile generatii.
3. Empatizeaza cu emotiile si preocuparile lui
Cautarea identitatii are suisuri si coborasuri. Uneori, copilul are impresia ca poate muta muntii, iar alteori are impresia ca este inutil. Este un proces cu schimbari emotionale si de dispozitie care te vor tine adesea la limita. Vor exista chiar situatii sau cereri care ti se par neobisnuite, care nu sunt atat de importante in ochii tai, dar care sunt cruciale in ochii lor. Trebuie sa inveti sa il intelegi si sa il insotesti fara a trece cu vederea situatiile care iti cer sa pui limite, cum ar fi tipetele sau maltratarea.
FOTO: freepik.com