Ce poti sa faci ca parinte cand treci pe langa grupuri de copii care au un limbaj nepotrivit

/ / Modificat: 2023-05-08
Ce poti sa faci ca parinte cand treci pe langa grupuri de copii care au un limbaj nepotrivit

Te plimbi cu copilul tau pe strada, prin parc, printr-un centru comercial si treceti pe langa un grup de tineri care au un limbaj nepotrivit, poate chiar trivial. Iti vine sa-i pui mainile la urechi, grabesti pasul, incerci sa ii distragi atentia de la ei. Si totusi, ce poti face, ca parinte, cand esti pus intr-o asemenea situatie? Te concentrezi pe copilul tau sau le faci observatie celorlalt copii care au un comportament nepotrivit?

Desi te poate tenta sa le atragi atentia copiilor care au un limbaj nepotrivit, te poti trezi tinta unui tir de replici lipsite de respect, chiar sub ochii propriului copil. Prin urmare, sincer vorbind, nu ai rezolva nimic. Asa ca, indicat ar fi va indepartati de acest grup si apoi sa ai o discutie cu copilul tau despre acest gen de incidente.

De ce injura copiii

Copiii mai „scapa” cuvinte nepotrivite pentru ca, inevitabil, le aud la alte persoane din jurul lor. Dar cu siguranta nu ai vrea sa treci vreodata pe langa un grup care are un limbaj nepotrivit si un comportament ostentativ si sa iti recunosti fiul sau fiica printre acei copii.

Citeste si: Copilul tau vorbeste urat?

In unele familii limbajul neconventional poate fi obisnuit. In altele este considerat inacceptabil. In ambele cazuri, insa, copilul ar trebui sa stie ca anumite comportamente sunt total nepotrivite in public. Daca va intersectati cu un grup de copii care au un limbaj nepotrivit, iar copilul tau il observa, nu incerca sa ignori intamplarea. Profita de moment pentru a-i explica fiului sau fiicei tale despre limite, despre faptul ca anumite comportamente pot fi ofensatoare pentru cei din jur.

Comentati impreuna incidentul, subliniaza de ce un astfel de comportament, de cele mai multe ori teribilist, este gresit. Explica-i si de ce nu ai intervenit, pentru a intelege ca nu este vorba de nepasare sau neimplicare, ci pur si simplu despre faptul ca preferi sa te concentrezi pe educatia lui, nu pe a unor copii straini.

Ce sa-i spui copilului tau intr-o astfel de situatie

Vorbeste-i copilului despre diferenta dintre situatiile „nevinovate”, in care cineva de 5 ani, sa spunem, reproduce un cuvant auzit intamplator, si cele grosolane, in care un adolescent de 15 ani injura un profesor sau are un comportament trivial, nepotrivit cand este pe strada, la scoala sau intr-un spatiu public.

Citeste si: Descifreaza comportamentele bizare ale copiilor

Pentru a-l face sa inteleaga de ce ai preferat sa ignori situatia pe moment, explica-i ca un comportament grosolan are de cele mai multe ori tocmai scopul de a atrage atentia. Orice reactie, chiar si una dezaprobatoare, inseamna o validare a acelui comportament.

Explica-i copilului ca un comportament nepotrivit care se perpetueaza ii poate aduce probleme in viitor. Invata-l sa faca diferenta intre situatii in care isi permite un limbaj mai „liber” si cele in care este indicat sa afiseze un comportament decent, in raport cu conventiile acceptate de societate. Explica-i ca un limbaj „colorat” ii poate face pe altii sa se simta incomod sau chiar jigniti, ceea ce in viitor i-ar putea aduce probleme si chiar prejudicii.

Citeste si: Comportamentul copilului in preadolescenta si cum sa ii faci fata

Sursa foto: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Limbaj copii Adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre