Cum pot parintii sa-si protejeze copiii online? Lectiile esentiale din ''Adolescenta corupta''

/ / Modificat: 2025-04-02
Cum pot parintii sa-si protejeze copiii online? Lectiile esentiale din ''Adolescenta corupta''

Noul serial Netflix „Adolescenta corupta” a declansat rapid un val de conversatii despre sanatatea mintala a adolescentilor si siguranta digitala. Naratiunea care a dat fiori parintilor din intreaga lume urmareste un baiat de 13 ani care, dupa luni de hartuire cibernetica si scufundare in comunitati online toxice, este investigat pentru ca ar fi ucis o colega de scoala. Povestea urmareste teme precum violenta in randul tinerilor, hartuirea si influenta retelelor sociale asupra acestora. In lumina intrebarilor ridicate de miniseria Netflix, Kaspersky exploreaza modul in care parintii pot sprijini si proteja copiii si adolescentii online – nu numai prin controlul accesului, ci si prin reconstruirea increderii si a alfabetizarii digitale.

Potrivit cercetarilor Kaspersky, 61% dintre copii isi primesc primul dispozitiv intre 8 si 12 ani. Aceasta expunere timpurie nu este in mod inerent negativa: instrumentele digitale pot sprijini invatarea, creativitatea si conexiunile sociale. Cu toate acestea, ceea ce lipseste adesea este o introducere structurata in lumea online – una care se potriveste cu dezvoltarea emotionala si cognitiva a unui copil, deoarece a sti sa folosesti un dispozitiv nu este acelasi lucru cu a sti sa-l folosesti in siguranta. Copiii sunt expusi unui ecosistem digital vast, in mare parte nefiltrat, cu mult inainte de a fi capabili sa evalueze critic continutul, sa stabileasca limite sau sa inteleaga implicatiile pe termen lung ale comportamentului lor online. Ca rezultat, primele lor experiente online pot include pagini cu continut neadecvat, comportament agresiv din partea colegilor sau presiunile comparatiei sociale.

Expunerea la continut daunator sau inadecvat este unul dintre cele mai frecvente riscuri online pentru copii – si unul dintre cele mai usor de subestimat. Potrivit raportului Kaspersky, doar 50% dintre parinti spun ca discuta in mod regulat despre siguranta online cu copiii lor, lasandu-le acestora lacune periculoase. Unui copil care vizioneaza videoclipuri inocente i se poate afisa, in cateva click-uri, continut violent sau material video explicit. Fara filtrarea continutului sau urmarirea a ceea ce vizioneaza copiii, parintii s-ar putea sa nu realizeze cat de repede le poate modela mediul digital gandirea si comportamentul.

Hartuirea cibernetica este una dintre cele mai vizibile amenintari digitale cu care se confrunta copiii si adolescentii in prezent si una dintre cele mai greu de detectat de catre parinti. Spre deosebire de hartuirea traditionala, aceasta nu se bazeaza pe prezenta fizica. Are loc prin intermediul dispozitivelor si platformelor pe care adolescentii le folosesc in fiecare zi, facand posibil abuzul constant si inevitabil. De la uzurparea identitatii prin conturi false pana la distribuirea de capturi de ecran, meme-uri sau videoclipuri umilitoare, hartuirea cibernetica poate fi coordonata, persistenta si adesea trece neobservata de adulti – in special atunci cand se intampla in chaturi private, grupuri inchise sau formate de continut care dispar, cum ar fi Stories.

Atunci cand o astfel de hartuire ramane nerezolvata, adesea ii conduce pe adolescenti si mai mult in izolarea digitala - nu doar fata de colegii lor, ci si fata de familiile lor. In cautarea sprijinului sau a sentimentului de apartenenta, unii apeleaza la comunitati online anonime sau de nisa, unde ideile daunatoare sunt normalizate si vulnerabilitatea este usor exploatata, asa cum este prezentat in seria „Adolescenta corupta”. Izolarea digitala si singuratatea il imping pe personajul principal sa se implice profund in subculturi online toxice, in forumuri de nisa. Aceste medii pot fi dificil de monitorizat de catre adulti, mai ales atunci cand adolescentii isi ascund activ activitatea digitala pentru a evita controlul.

Pentru a trece de la izolarea digitala la dialogul digital, parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita construirii unei relatii in care adolescentii se simt confortabil sa vorbeasca atunci cand ceva nu merge bine online. De la link-uri de phishing la mesaje suspecte sau contact nedorit la continut daunator, detectarea timpurie depinde daca un adolescent se simte suficient de in siguranta pentru a spune „S-a intamplat ceva”.

Cu toate acestea, dialogul in sine nu este intotdeauna suficient - mai ales atunci cand parintii nu stiu ce sa caute. Acolo va pot ajuta aplicatiile de control parental. Acestea sprijina parintii cu informatii in timp real, alerte despre comportamentul riscant si instrumente inteligente pentru a ajuta familiile sa ramana la curent – fara a ajunge la supraveghere digitala prea persistenta. Atunci cand este combinat cu incredere si comunicare deschisa, controlul parental devine o modalitate puternica de a ramane conectat la lumea online a copilului si de a interveni inainte ca riscurile sa escaladeze.

In timp ce serialul in sine expune varietatea riscurilor digitale, propria sa popularitate este, de asemenea, exploatata de infractorii cibernetici. Cercetatorii Kaspersky au identificat pagini de phishing care ofera descarcari gratuite ale episoadelor miniseriei, dar in loc sa transmita continut in flux, aceste site-uri aduc malware. Acesta este o reamintire clara a faptului ca interesul adolescentilor pentru continutul digital popular poate fi folosit impotriva lor, iar parintii trebuie sa se asigure ca copiii lor sunt constienti de acest lucru, printre alte amenintari cibernetice.

Phishing

Exemplu de pagina de phishing care ofera descarcarea episoadelor din „Adolescenta corupta”

Pentru a-si mentine copiii in siguranta online, Kaspersky recomanda utilizatorilor sa urmeze urmatorii pasi:

  • Fiind informati cu privire la cele mai recente amenintari si monitorizand activ activitatile online ale copiilor lor, parintii pot crea un mediu online mai sigur pentru copiii lor.
  • Este esential ca parintii sa aiba o comunicare deschisa cu copiii lor cu privire la riscurile potentiale pe care le pot intalni online si sa aplice reguli stricte pentru a-i proteja
  • Pentru a ajuta parintii sa-si introduca copiii in securitatea cibernetica, expertii Kaspersky au dezvoltat Alfabetul Kaspersky Cybersecurity. In aceasta carte, copiii vor descoperi noile tehnologii, vor invata principalele reguli de igiena cibernetica, vor afla cum sa evite amenintarile online si vor recunoaste trucurile fraudatorilor de la o varsta frageda. Puteti descarca gratuit pdf-ul cartii.
  • Cu aplicatii dedicate pentru parenting digital, cum ar fi Kaspersky Safe Kids, parintii isi pot proteja copiii in mod eficient atat in spatii online, cat si offline. Aceste aplicatii ii ajuta pe adulti sa asigure copiilor lor o experienta digitala pozitiva, prin stabilirea de obiceiuri sanatoase, protejandu-i de continutul neadecvat, echilibrand timpul petrecut pe ecran si monitorizand locatia fizica a copilului.
  • Pentru a va proteja copilul de descarcarea oricaror fisiere rau intentionate in timpul experientei sale de gaming, va sfatuim sa instalati o solutie de securitate de incredere pe dispozitivul sau.

Taguri Retele sociale copii Seriale doar pentru parinti

Articole recomandate

Citeste si despre