Sa afli ca fiica ta adolescenta este insarcinata nu este o veste usoara. Amestecul de emotii si intrebari despre noua situatie si despre calea de urmat poate fi coplesitor. Procesarea propriilor sentimente in timp ce iti intelegi si iti sprijini fiica este o situatie care necesita curaj. In acest articol, vei gasi indrumari si informatii valoroase pentru a te ajuta sa faci fata acestei provocari.
Sarcina la adolescente
Potrivit datelor de la Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor, rata natalitatii in randul adolescentelor din SUA a scazut din 1991. In ciuda acestui declin, Fondul Natiunilor Unite pentru Copii estimeaza ca, in 2021, la nivel global, 14 % dintre adolescente si femei tinere vor naste inainte de varsta de 18 ani.
Desi cifrele sunt optimiste, din diverse motive, multe adolescente raman insarcinate in fiecare an. Pentru a le ajuta sa navigheze prin deciziile si schimbarile emotionale cu care se confrunta ca urmare a sarcinii, tinerele femei au nevoie de informatii rapide si directe, de sprijin, de consiliere si de ingrijire medicala fara a fi judecate.
Cum ar trebui sa actionam atunci cand exista o sarcina la adolescente?
Parintii sunt cei mai apropiati si mai de incredere confidenti pentru ca adolescentele insarcinate sa gaseasca intelegerea si sprijinul de care au nevoie. In ciuda faptului ca trebuie sa iti gestionezi propriile emotii si sa te confrunti cu sentimentele pe care le poate provoca aceasta noua situatie, este esential sa fii pregat sa oferi un sprijin solid fiicei tale. Iata cum sa o faci:
1. Nu iti pierde cumpatul
Este normal sa simti furie, tristete, dezamagire si chiar durere. Dar nu lasa aceste emotii sa pateze relatia pe care o ai cu fiica ta si posibilitatea de a o insoti. Ramanand calm si acceptand situatia iti va permite sa actionezi in mod rational si sa iei decizii inteligente. Calmul si o minte limpede te vor ajuta sa gestionezi mai bine stresul si sa iti insotesti fiica in aceasta perioada, care este, de asemenea, noua si incerta pentru ea.
2. Lasa vinovatia deoparte
Nu este momentul sa te invinovatesti. Nu iti va face bine nici tie, nici fiicei tale sa te invinovatesti pentru ceea ce s-a intamplat, sa te simti ca o mama rea sau ca ati esuat in educatia ei, mai ales in ceea ce priveste educatia sexuala. Nu este sanatos nici sa iti suprasoliciti fiica cu o presiune suplimentara, invinuind-o pentru comportamentul ei. Nici sa arunci responsabilitatea pentru aceasta problema asupra tatalui copilului nu este o solutie. In loc sa te concentrezi pe a explica de ce s-a intamplat sarcina sau cine si cum a mers prost, este timpul sa cauti solutii.
3. Asculta-l pe tatal copilului
Daca este posibil si sigur, este important sa il implici pe tatal copilului in aceasta problema, astfel incat deciziile sa fie impartasite. O discutie cu copilul si cu familia sa te va ajuta sa afli cat de implicati sunt in aceasta situatie si care sunt opiniile lor.
4. Cunoaste planurile fiicei tale insarcinate
Ascult-o si intreab-o pe fiica ta care sunt planurile ei. Chiar daca ai o opinie avizata, decizia cu privire la ce sa faca cu sarcina ii apartine.
Cunoscand toate optiunile disponibile si confruntandu-le cu convingerile sale personale, spirituale si culturale, fiica ta insarcinata va putea lua o decizie care sa o linisteasca. Posibilitatile includ adesea:
-Sa creasca un copil.
-Intreruperea sarcinii.
-Faceti planuri pentru ca rudele sau o familie adoptiva sa creasca copilul.
5. Du-ti fiica insarcinata la medic
Indiferent de decizia pe care o ia fiica ta in legatura cu sarcina, este important sa o duci la medic pentru un control prenatal complet. O ecografie poate confirma viabilitatea si varsta sarcinii. Daca ea doreste, poti intra in camera si o poti insoti in timpul examinarii.
6. Elaborarea unui plan de actiune
Odata ce ati luat decizia privind sarcina, trebuie sa iti pregatesti fiica pentru ceea ce va asteapta. Fiecare dintre optiuni are consecinte fizice si psihologice care nu trebuie trecute cu vederea. Ia in considerare implicarea unui psiholog, consilier sau terapeut care sa o insoteasca pe fiica ta in aceasta perioada. De fapt, intreaga familie poate beneficia de interventia unui profesionist pentru a-i ajuta sa proceseze emotiile si sa faciliteze comunicarea.
FOTO: freepik.com