Lucruri pe care sa nu i le spui niciodata unui parinte al carui copil se lupta cu adictia

/ / Modificat: 2024-09-02
Lucruri pe care sa nu i le spui niciodata unui parinte al carui copil se lupta cu adictia

Copilul unui prieten se lupta cu o adictie? Poate ca este in tratament sau poate ca se afla mai devreme in acest proces. Se poate intampla sa simti nevoia sa iti ajuti prietenul sa treaca prin aceasta criza cu copilul sau, dar nu stii ce sa spui. Este un subiect delicat. Te intrebi poate daca ar trebui sa mentionezi acest lucru, dar nu stii ce sa spui sau cum sa abordezi subiectul fara sa para ca iti bagi nasul sau sa jignesti. Modul in care raspunde prietenul tau depinde adesea de natura prieteniei voastre.

Lucruri care nu ajuta niciodata pe cineva al carui copil se confrunta cu dependenta  

Cred ca simti ca ai esuat. Nu-mi pot imagina”

Ouch. Nu e deloc bine sa spui asta! Ai putea crede ca este o incercare de a-ti exprima empatia, de a te identifica cu ceea ce simte cealalta persoana sau de a incerca sa relationezi. Dar nu este asa. Indiferent de ceea ce vrei sa spui, ceea ce aude prietenul tau este: „Cred ca ai esuat ca parinte si nu ma pot raporta la asta”. Daca prietenul tau nu se simtea groaznic inainte, tocmai ai plantat samanta ca poate ar trebui. A spune acest lucru nu va ajuta!

Pun pariu ca iti doresti sa o poti lua de la capat”

Acest lucru il va face pe prietenul tau sa se intrebe daca tu crezi ca au facut ceva gresit in trecut, ceea ce a determinat copilul lor sa mearga la tratament. Implicatia subinteleasa aici este ca vina le apartine si ca, daca ar putea sa o ia de la capat, ar putea anula ceea ce au facut gresit. Cu siguranta, parintii copiilor aflati in tratament se simt destul de vinovati si fara ca un prieten sa le demonstreze in mod neintentionat ca ar trebui sa se simta asa.

Nu iti face griji, lucrurile vor reveni la normal in scurt timp”

Sincer, probabil ca lucrurile nu vor reveni la normal. Daca cineva urmeaza un tratament, nu exista o solutie rapida, iar prietenul tau si familia sa vor resimti probabil impactul pentru o perioada destul de lunga. Spunand acest lucru, ii vei arata prietenului tau fie ca nu intelegi cat de grava este problema, fie ca pur si simplu nu iti pasa. Niciuna dintre acestea nu este de ajutor.

Crezi ca iti merge rau? Asteapta sa auzi asta!”

Gasirea unei povesti de groaza mai mari sau mai rele pentru ca prietenul tau sa nu se simta atat de rau cu privire la problemele sale nu va face decat sa invalideze ceea ce simte. Prietenul tau va trebui sa vorbeasca cu tine sau cu altcineva despre situatia sa, fara a fi depasit de problemele presupus mai grave ale altcuiva.

Cel putin nu a facut supradoza sau nu a incercat sa se sinucida”

Mai intai de toate, esti sigur ca nu a facut-o? Intelege ca este posibil sa nu cunosti intreaga poveste. Nu presupune nimic. De asemenea, iti enervezi prietenul spunandu-i sa priveasca partea buna a unei situatii dificile. Pana cand va fi pregatit sa faca acest lucru singur, trebuie sa ii permiti prietenului tau sa se simta asa cum se simte, fara a insinua ca ar putea fi mai rau.

Acum ca stii ce sa nu spui atunci cand incerci sa gasesti o modalitate delicata de a-ti arata sprijinul, gandeste-te la ce ai vrea sa iti spuna prietenii daca ai avea un copil aflat in tratament.

Sursa foto: www.pexels.com

https://www.yourtango.com/family/things-never-say-parent-child-addiction

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dependenta Copii Parinti si copii

Articole recomandate

Citeste si despre