Sarcina in adolescenta

/ / Modificat: 2009-02-12
Sarcina in adolescenta


 In Romania, in ultimii ani, s-a inmultit numarul de mamici adolescente, fiind nevoie de o mai buna intelegere a sarcinii in adolescenta.

Copiii nascuti de mame adolescente se confrunta cu probleme grave pe termen lung ca: rezultate slabe la scoala, saracie, boli mentale sau fizice. Cu probleme similare se confrunta si mamele lor care adesea se retrag de la scoala, cad in depresii sau nu se pot sustine fianciar.

Cand o fata adolescenta ramane insarcinata, urmeaza, de obicei, o perioada de criza pentru ea si familia ei. Rezolvarea crizei difera de la familie la familie.

Daca fiica ta trece prin asa ceva, cel mai bine ar fi sa-i expui calm situatia, cu partile pozitive si cu cele negative, si cu optiunile pe care le are din acel moment.

Las-o pe ea sa ia o decizie dupa ce a auzit tot ce aveai de spus si ofera-i sprijinul si intelegerea ta.

Daca se hotaraste sa pastreze copilul, este important sa mearga din timp la medic, deoarece multe fete tinere risca sa aiba complicatii tocmai pentru ca neglijeaza acest aspect.

De asemenea, adolescentele trebuie sa fie bine informate despre nutritie, infectii si toate celelalte complicatii care survin in urma sarcinii. Trebuie sa mai stie si actiunile care pot pune in pericol fatul si chiar pe ea: drogurile, bauturile alcoolice, fumatul etc.


Ca mama, cel mai bine este sa discuti din timp cu fiica/fiul tau despre masurile de contraceptie existente, pentru a evita pe cat posibil astfel de evenimente "neplanificate". Comunicarea deschisa despre acest lucru ajuta mult adolescentii sa isi ia masurile necesare de precautie.

Sentimentele adolescentelor in fata sarcinii:

  • unele nu vor vrea sa pastreze copilul;
  • unele si-il vor dori din motive idealiste;
  • unele vor privi nasterea unui copil ca o realizare, fara sa constientizeze responsabiliatile care vin odata cu ea;
  • unele vor dori sa pastreze copilul doar pentru a face pe plac unui membru al familiei;
  • unele fete vor un copil ca sa aiba pe cineva care sa le iubeasca, dar nu-si dau seama cat efort trebuie depus in cresterea unui copil;
  • depresia este foarte frecventa in randul mamicilor adolescente;
  • unele mamici foarte tinere pot fi coplesite de sentimente de anxietate, vinovatie si frica fata de viitorul care le asteapta.


Alexandra Ilie

Redactor Copilul.ro

Taguri Adolescenta

Articole recomandate

Citeste si despre