Semne ca adolescentul isi face rau singur

/ / Modificat: 2024-09-26
Semne ca adolescentul isi face rau singur

Cresterea unui copil aduce provocari, mai ales in acei ani incomozi ai adolescentei. Copiii trec adesea printr-o gama intensa de emotii in timp ce incearca cu disperare sa-si gaseasca locul intr-o lume complicata. Calatoria poate fi una chinuitor de dureroasa. Poate deveni atat de rau incat unii adolescenti incearca sa atenueze durerea provocandu-si un alt tip de ranire - o ranire fizica.

Aceasta autovatamare poate fi facuta in multe moduri diferite, inclusiv taierea, zgarierea sau arderea. De asemenea, este mult mai frecvent decat te-ai astepta: studiile arata ca aproape 1 din 5 adolescent s-a autovatamat. Deci, de ce se intampla acest lucru si ce poti face pentru a ajuta un adolescent care arata cicatricile suferintei psihologice? Psihologul Kristen Eastman si psihiatru Zeyd Khan au oferit cateva raspunsuri.

Semne de autovatamare

Autovatamarea poate veni in multe forme diferite, dar multe dintre aceste actiuni au o legatura comuna: ele lasa urme vizibile. Comportamentele obisnuite de autovatamare care creeaza rani includ:

  • Taierea sau strapungerea pielii cu obiecte ascutite
  • Scarpinatul, frecarea sau muscarea pielii pana cand este deteriorata
  • Arderea sau marcarea pielii cu flacari sau obiecte incinse
  • Lovituri
  • Lovituri asupra unor obiecte solide (cum ar fi un perete) si provocarea ranilor

Schimbari de dispozitie

Stresul, anxietatea si depresia pot duce la comportamente de autovatamare cu amestecul potrivit de factori. „Aceste conditii ii pot face pe adolescenti sa se simta scapati de sub control si le-ar pierde cum sa-si faca fata emotiilor. Atentie la schimbarile emotionale sau comportamentale”, noteaza dr. Eastman. 

Care este evenimentul declansator

Autovatamarea incepe uneori dupa o experienta sau un eveniment advers, spune dr. Khan. Acestea ar putea include:

  • Respingere din partea unei persoane semnificative
  • Argumente cu prietenii
  • Bullying, cyberbullying sau abuz
  • Stresul asupra performantei academice
  • Probleme financiare sau de alta natura in gospodarie

De ce adolescentii se ranesc singuri

Autovatamarea este adesea o modalitate gresita de a incerca sa faci fata emotiilor intense. „Cei care se autovatameaza il vad adesea ca pe o forma de eliberare sau o distragere a atentiei de la durerea emotionala. Unii se pot simti amortiti emotional si considera autovatamarea ca singurul mod in care pot simti ceva”, explica dr. Eastman. Poate fi, de asemenea, o forma de comunicare - un strigat de ajutor in speranta ca altii isi vor vedea durerea prin rani si vor raspunde.

S-a estimat de mult timp ca aproximativ 20% dintre adolescenti se ranesc singuri. Dar ratele de autovatamare au crescut in timpul pandemiei de COVID-19 si exista unele dovezi ca numarul ar putea fi acum mai aproape de 25%, potrivit dr. Khan.

Poate autovatamarea sa indice un risc crescut de sinucidere?

Dr. Khan spune ca auto-ranirea este unul dintre cei mai puternici predictori ai unei viitoare tentative de sinucidere. Cercetatorii spun ca 70% dintre cei cu antecedente de autovatamare incearca sa se sinucida cel putin o data; 55% fac mai multe incercari. „Unii au acest curs de actiune in crestere, deoarece lucrurile sunt tinute secrete si sunt singure. Din acest motiv, ei se lupta sa incetineasca sau sa opreasca autovatamarea, ceea ce este mai probabil sa conduca pe drumul gandurilor sinucigase”, continua el. 

Cum sa-i ajuti pe adolescentii care isi fac rau singuri

Daca banuiesti ca adolescentul tau isi face rau sau daca iti spun chiar el asta, este important sa nu reactionezi cu furie sau critica. Valideaza-i emotiile si spune-i ca intelegi ca se simte coplesit.

Ceea ce are cel mai mult nevoie adolescentul tau in acest moment sunt ascultare si compasiune. „Fii curios, nu judeca! Pune intrebari si incearca sa asculti mai mult decat vorbesti pentru a afla ce se intampla”, spune dr. Khan. Ia masuri pentru a minimiza accesul la obiectele ascutite pe care le poate folosi pentru a se autovatama, sugereaza dr. Eastman. 

Solicita ajutor profesional

De asemenea, este important sa conectezi rapid un copil care se raneste singur cu un profesionist in sanatate mintala. Cauta un profesionist in domeniul sanatatii mintale care are experienta in tratarea adolescentilor care se auto-ranesc. Daca nu esti sigur de unde sa incepi, discuta mai intai cu medicul pediatru. El poate lucra cu tine pentru a face pasul urmator.

https://health.clevelandclinic.org/is-your-teenage-self-harming-signs

Sura foto: freepik

Taguri Adolescent Probleme adolescenti

Articole recomandate

Citeste si despre