Sondaj: Generatia Z ce nevoi are in locul cicalelilor pe care le primesc in familie

/ / Modificat: 2024-09-25
Sondaj: Generatia Z  ce nevoi are in locul cicalelilor pe care le primesc in familie

Cand vine vorba de adolescenti, poate fi o adevarata provocare pentru parinti sa stie ce au nevoie de la noi in orice moment. Exista momente in care o prapastie pare sa se deschida intre parinti si copii, mai ales atunci cand apare un conflict sau o cearta. Un studiu recent a facut lumina asupra reactiilor emotionale si mecanismelor de adaptare ale adolescentilor si tinerilor adulti din generatia Z, cei nascuti intre 1997 si 2012.  

Cercetarea, realizata de Walton Family Foundation si Gallup, a implicat 1675 de persoane cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani si cel putin unul dintre parintii lor. Conform rezultatelor, in timp ce majoritatea adolescentilor din Generatia Z au aratat ca se simt fericiti in fiecare zi, un numar semnificativ au raportat, de asemenea, ca se confrunta cu stres, anxietate si tristete.

Dr. Lisa Damour, un psiholog care lucreaza in colaborare cu fundatia, analizeaza rezultatele: „In timp ce preadolescentii si adolescentii par uneori distanti, aceste rezultate ne spun ca, atunci cand copiii sunt suparati, ei doresc ca adultii sa ii asculte, sa le ia sentimentele in serios si sa le ofere spatiu”.

Dar de ce au nevoie adolescentii?

Una dintre principalele concluzii ale studiului este ce asteptari au adolescentii din Generatia Z de la parintii lor, cum vor ca acestia sa ii sustina in timpul tulburarilor emotionale. 62% doresc ca parintii lor sa asculte, mai degraba decat sa ofere sfaturi, iar 56% prefera sa li se acorde spatiu. Aceasta inseamna, explica psihologul, o abordare echilibrata a sprijinului emotional, care sa puna accentul pe ascultare si empatie in detrimentul interventiei directe. Cu alte cuvinte: ascultarea si insotirea, mai degraba decat prelegerea.

In afara de sprijinul pe care li-l pot oferi parintii, „atunci cand preadolescentii si adolescentii se simt suparati, ei apeleaza la o serie de strategii adaptative pentru a-si gestiona emotiile”, potrivit psihologului. Cand vine vorba de autoconfort, Generatia Z are o mare varietate de mecanisme de adaptare: ascultatul muzicii a fost cel mai popular (58%), urmat de jocurile video si discutiile cu prietenii (ambele 45%).

Presiunea de a fi perfect

Un alt fapt relevant scos in evidenta de sondaj este ca o treime dintre tinerii din generatia Z se simt presati sa fie perfecti, iar acest lucru este mai frecvent in randul fetelor decat in randul baietilor. Acesta este un aspect pe care parintii ar trebui sa il revizuiasca in ceea ce priveste asteptarile pe care le punem de la copiii nostri si importanta de a-i insoti in procesul de invatare, mai degraba decat de a ne astepta ca ei sa obtina succesul.

https://www.bebesymas.com/ser-padres/generacion-z-ha-hablado-esto-que-tu-hijo-adolescente-necesita-que-hagas-lugar-reganarle-encuesta

Sursa foto: freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Generatie copii Mama cicalitoare Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre