Pubertatea baietilor poate incepe intre varsta de 9 si 14 ani, insa acest proces urmeaza un model bine definit, indiferent de momentul de debut.
Primele semne ale pubertatii arata ca baietii intra intr-o perioada de schimbari majore care ii vor ajuta sa faca tranzitia catre maturitatea fizica si sexuala. Corpul lor devine mai mare si mai puternic, vocea li se schimba, devin mai musculosi si incep sa se maturizeze sexual.
Procesul in sine dureaza cativa ani si este impartit in cinci etape distincte, cunoscute sub denumirea de etapele Tanner. Aceste etape ofera o imagine clara a dezvoltarii fizice si sexuale la baieti si sunt utilizate de medicii pediatri pentru a evalua progresul pubertatii.
In general, pubertatea la baieti incepe mai tarziu decat la fete si poate varia ca durata.
Etapele Tanner ale dezvoltarii sexuale la baieti
-
Ratingul Maturitatii Sexuale 1: Testiculele sunt mici, iar penisul are un aspect copilaresc. Nu exista par pubian.
-
Ratingul Maturitatii Sexuale 2: Testiculele cresc in volum, iar scrotul devine mai subtire, rosiatic si mai mare. Pot aparea cateva fire de par pubian, dar acestea sunt foarte fine si moi.
-
Ratingul Maturitatii Sexuale 3: Testiculele continua sa creasca, iar penisul incepe sa se alungeasca. Parul pubian devine mai inchis la culoare si mai cret.
-
Ratingul Maturitatii Sexuale 4: Penisul continua sa creasca si devine mai gros, iar scrotul se mareste si se intuneca. Parul pubian este gros si cret, dar nu la fel de abundent ca la un adult.
-
Ratingul Maturitatii Sexuale 5: Testiculele si penisul ating dimensiuni de adult, iar distributia parului pubian este similara cu cea a unui adult.
Semnele pubertatii la baieti
De obicei, pubertatea la baieti incepe in jurul varstei de 11 ani, desi intervalul normal este intre 9 si 14 ani. Schimbarile fizice pot fi mai rapide sau mai lente, iar unele dintre acestea pot fi jenante pentru copilul tau, asa ca e important sa fii pregatit pentru a-i oferi suport.
Forma corpului
Inainte de cresterea rapida in inaltime, baietii pot acumula putin in greutate, iar corpul lor poate parea disproportionat. De obicei, cresterea in inaltime incepe in jurul varstei de 13 ani, iar umerii lor se latesc si musculatura devine mai definita.
Transpiratie, par si acnee
Odata cu pubertatea, transpiratia creste, iar mirosul corporal devine mai accentuat. Este esential sa le explici importanta igienei personale, in special a utilizarii antiperspirantului si a unui regim de ingrijire a pielii, deoarece hormonii incep sa produca mai mult sebum, favorizand aparitia acneei.
Cresterea organelor genitale
Primul semn al pubertatii consta in cresterea testiculelor si scrotului, care isi maresc volumul de mai mult de doua ori. Penisul incepe sa creasca mai intai in lungime, urmat de latire. Aproximativ o treime dintre baieti dezvolta mici umflaturi inofensive pe penis, cunoscute sub numele de papule.
Erectii involuntare si emisii nocturne
Pe masura ce baietii se dezvolta, pot experimenta emisii nocturne, cunoscute si sub numele de „vise umede”, in timpul carora ejaculeaza in somn. Este un fenomen normal si nu trebuie sa provoace ingrijorare.
Schimbarea vocii
Pe masura ce corzile vocale si laringele se dezvolta, vocea baietilor devine mai groasa. Inainte de stabilizarea completa a vocii, baietii pot experimenta momente in care vocea lor „crapa”, trecand brusc de la tonuri inalte la cele joase.
Cresterea sanilor
Unii baieti pot experimenta o usoara umflare a tesutului mamar timp de unul sau doi ani din cauza hormonilor care se transforma in estrogen. Aceasta este, de obicei, temporara, dar daca este mai evidenta sau dureaza mai mult, ar putea fi necesara o evaluare medicala.
Schimbarile de dispozitie
Schimbarile hormonale pot cauza schimbari de dispozitie bruste, asa ca este important sa fii rabdator si intelegator.
Cum sa abordezi intarzierea pubertatii
Daca baiatul tau nu a inceput pubertatea pana la varsta de 14 ani, acest lucru poate indica o intarziere. Cea mai frecventa cauza este pubertatea intarziata constitutionala, care este de obicei ereditara si nu necesita tratament medical, deoarece copilul va intra in pubertate in cele din urma. Totusi, este important sa consulti un medic pentru a exclude alte cauze, cum ar fi bolile cronice sau tulburarile endocrine.
Pubertatea este o etapa esentiala in dezvoltarea baietilor, iar intelegerea acestor etape te poate ajuta sa fii alaturi de copilul tau pe masura ce trece prin aceasta perioada de schimbari.
Sursa: parents.com
Sursa foto: freepik