Menstruația sau ciclul este unul dintre simptomele declanșării pubertății la fete, alături de schimbările fizice, cum ar fi apariția părului sau mărirea și dezvoltarea sânilor. În ultimele decenii s-a depistat că din ce în ce mai multe fete au menstruație înainte de vârsta de 12 ani, ceea ce prezintă riscuri serioase pentru sănătatea lor. Dar care sunt daunele și/sau pericolele?
Când vorbim despre menarhă ne referim la prima menstruație pe care o are o femeie, începând cu vârsta de aproximativ 12 ani, care marchează debutul pubertății, alături de alte schimbări fizice, cum ar fi apariția părului axilar și pubian și dezvoltarea glandelor mamare.
Cercetările științifice au pus în legătură apariția menstruație înainte de vârsta de 12 ani cu anumite alterări sau patologii, care pot apărea nu numai pe termen scurt, ci și pe termen lung:
1. Tulburări de creștere
Este afectată creșterea normală, adică o înălțime mai mică la fetele care au menarhă la o vârstă fragedă. Acest lucru se explică prin faptul că se spune că ultimul puseu de creștere al unei fete are loc în momentul primei menstruații. În mod normal, o femeie în adolescență crește între 6 și 12 centimetri, bineînțeles în funcție de fiecare organism în parte.
2. Astm bronșic
S-a demonstrat că scade capacitatea pulmonară, iar aceste fete vor fi mai predispuse la crize de astm bronșic la vârsta adultă.
3. Obezitatea sau excesul de greutate
Tulburările hormonale timpurii tind să producă o incidență mai mare a supraponderalității sau a obezității datorită creșterii masei corporale.
4. Bolile cardiovasculare și afecțiunile maligne precum cancerul
Riscurile de hipertensiune arterială, sindrom varicos, patologie cardiacă și diferite tipuri de cancer sunt, de asemenea, asociate cu menarhia precoce.
5. Probleme emoționale și comportamentale
AAP (Academia Americană de Pediatrie) a publicat un studiu efectuat pe 7.000 de femei care au avut prima menstruație la vârsta de 12 ani și mai puțin și a constatat o incidență ridicată a tulburărilor depresive, a stimei de sine scăzute, a tulburărilor de alimentație (bulimie și anorexie), a furtului, a dependenței de droguri și a altor tulburări de comportament, în special la femeile care au avut un menarhă precoce.